Spanyolország: ismét óriási siker volt a Tomatina fesztivál

2023. szeptember 07. 16:17
Mint 1945 óta minden évben, augusztus 31-én idén is megrendezték a paradicsomdobáló Tomatina fesztivált Buñol városában – számolt be a FruitVeB.
Spanyolország: ismét óriási siker volt a Tomatina fesztivál
Körülbelül 15 ezren vettek részt a spanyolországi Buñol városkában az 1945 óta minden augusztus utolsó csütörtökén pontosan délben sorra kerülő Tomatina fesztiválon. A kisváros főutcáján teherautókról 120 tonna kissé túlérett paradicsomot helyeztek el, biztosítva ezzel a muníciót az önfeledt dobálózáshoz. A csata, melyben mindenki mindenki ellen harcol, a déli harangszóra veszi kezdetét, és az egy órás harangszóra véget ér, csak ebben az időszakban lehet dobálni, de akkor korlátlanul.
La Tomatina Festival 2023 in Spain, photos, Festival,Entertainment when is  La Tomatina Festival 2023 - HelloTravel
Buñol a Valencia régióban, az egyik fő spanyol paradicsomtermesztő körzetben fekszik, és a nemes rendezvényhez vezető utat egy véletlen atrocitás kövezte ki. A legenda szerint még 1945-ben, egy helyi felvonuláson történt, hogy fiatalok egy csoportja tolakodni kezdett, hogy jobban lásson, és véletlenül meglöktek egy résztvevőt, aki elesett. Miután felállt, mérgében csépelni kezdte a környéken állókat, majd egy közeli zöldséges standról minden keze ügyébe kerülő eszközzel dobálni kezdte azokat, akik szerinte meglökték. Célpontjai persze ezt nem hagyták annyiban, főleg, hogy az ő közelükben is volt pár zöldséges pult, és elsősorban paradicsommal elkezdtek visszadobálni a kissé túlhevült fiatalemberre. Ekkor azonban már mindkét oldalon akadtak lelkes támogatók, akik valamelyik félhez csatlakozva paradicsomzáport zúdítottak a másik csoportra.
 
Az önfeledt mókának a helyi rendfenntartó erők vetettek véget. A következő évben ismét megrendezték a helyi felvonulást, de ekkor a résztvevők már nem bízták a véletlenre a dolgot, és otthonról hoztak magukkal „muníciót”. Természetesen ismét kitört a csetepaté, amelynek megint csak rendőrségi beavatkozás lett a vége.
La Tomatina 2023 – Travel Buddies Talk
Mivel ez a következő években is megismétlődött, a rendőrségi betiltotta a felvonulást, de a paradicsomcsatára mégis minden évben sor került annak ellenére is, hogy a résztvevők az őrszobán, előzetesben pihenhették ki a küzdelem fáradalmait. A helyi rendőrség nagy sokára ugyan, de beleunt a rendszeres intézkedési kényszerbe, és a Tomatina paradicsomcsatát végül 1957-ben hivatalosan engedélyezték, azzal a megszorítással, hogy délben kezdődhet, és egy órakor véget kell érnie.
La Tomatina in Spain in 2023 | There is a Day for that!
Az 1980-as években a média felfigyelt az eseményre, és azóta a fesztivál először nemzeti, majd nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát – olyannyira, hogy ezen a honlapon már most árulják a 2024-es fesztiválra szóló jegyeket.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeB

Kapcsolódó cikkek

Grilltermékek széles kínálata várja a kerti sütögetést kedvelőket

2023. augusztus 11. 13:15
Javában tart az idei grillszezon, a családi vagy baráti társaságok széles kínálatból választhatják ki a szabadtéri sütögetés alapanyagait. A boltokba kerülő grilltermékek jelentős része hazai gyártóktól származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a grillszezon abszolút befutója a grillkolbász, ebből a könnyen elkészíthető termékből fogy a legtöbb a boltokban, ugyanakkor a különböző húspogácsák iránti kereslet is jelentős.

Érkeznek a pontyok!

2022. december 21. 12:26
Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászatának is gondokat okozott az aszály.
 
Több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba ezekben a napokban a hortobágyi halgazdaság telelőtavaiból - mondta a cég vezérigazgatója az MTI-nek.