Spanyolország: ismét óriási siker volt a Tomatina fesztivál

2023. szeptember 07. 16:17
Mint 1945 óta minden évben, augusztus 31-én idén is megrendezték a paradicsomdobáló Tomatina fesztivált Buñol városában – számolt be a FruitVeB.
Spanyolország: ismét óriási siker volt a Tomatina fesztivál
Körülbelül 15 ezren vettek részt a spanyolországi Buñol városkában az 1945 óta minden augusztus utolsó csütörtökén pontosan délben sorra kerülő Tomatina fesztiválon. A kisváros főutcáján teherautókról 120 tonna kissé túlérett paradicsomot helyeztek el, biztosítva ezzel a muníciót az önfeledt dobálózáshoz. A csata, melyben mindenki mindenki ellen harcol, a déli harangszóra veszi kezdetét, és az egy órás harangszóra véget ér, csak ebben az időszakban lehet dobálni, de akkor korlátlanul.
La Tomatina Festival 2023 in Spain, photos, Festival,Entertainment when is  La Tomatina Festival 2023 - HelloTravel
Buñol a Valencia régióban, az egyik fő spanyol paradicsomtermesztő körzetben fekszik, és a nemes rendezvényhez vezető utat egy véletlen atrocitás kövezte ki. A legenda szerint még 1945-ben, egy helyi felvonuláson történt, hogy fiatalok egy csoportja tolakodni kezdett, hogy jobban lásson, és véletlenül meglöktek egy résztvevőt, aki elesett. Miután felállt, mérgében csépelni kezdte a környéken állókat, majd egy közeli zöldséges standról minden keze ügyébe kerülő eszközzel dobálni kezdte azokat, akik szerinte meglökték. Célpontjai persze ezt nem hagyták annyiban, főleg, hogy az ő közelükben is volt pár zöldséges pult, és elsősorban paradicsommal elkezdtek visszadobálni a kissé túlhevült fiatalemberre. Ekkor azonban már mindkét oldalon akadtak lelkes támogatók, akik valamelyik félhez csatlakozva paradicsomzáport zúdítottak a másik csoportra.
 
Az önfeledt mókának a helyi rendfenntartó erők vetettek véget. A következő évben ismét megrendezték a helyi felvonulást, de ekkor a résztvevők már nem bízták a véletlenre a dolgot, és otthonról hoztak magukkal „muníciót”. Természetesen ismét kitört a csetepaté, amelynek megint csak rendőrségi beavatkozás lett a vége.
La Tomatina 2023 – Travel Buddies Talk
Mivel ez a következő években is megismétlődött, a rendőrségi betiltotta a felvonulást, de a paradicsomcsatára mégis minden évben sor került annak ellenére is, hogy a résztvevők az őrszobán, előzetesben pihenhették ki a küzdelem fáradalmait. A helyi rendőrség nagy sokára ugyan, de beleunt a rendszeres intézkedési kényszerbe, és a Tomatina paradicsomcsatát végül 1957-ben hivatalosan engedélyezték, azzal a megszorítással, hogy délben kezdődhet, és egy órakor véget kell érnie.
La Tomatina in Spain in 2023 | There is a Day for that!
Az 1980-as években a média felfigyelt az eseményre, és azóta a fesztivál először nemzeti, majd nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát – olyannyira, hogy ezen a honlapon már most árulják a 2024-es fesztiválra szóló jegyeket.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeB

Kapcsolódó cikkek

Több mint 10 százalékkal nőtt a COOP Gazdasági Csoport forgalma tavaly

2023. május 24. 14:02
Több mint 10 százalékkal nőtt a COOP Gazdasági Csoport forgalma tavaly az egy évvel korábbihoz képest, így 748 milliárd forintos árbevételt ért el; a cégcsoporton belül a Coop üzletlánc forgalma mintegy 16 százalékos növekedéssel 470 milliárd forintot tett ki 2022-ben - közölte a CO-OP Hungary Zrt. az MTI-vel.
A közleményben Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója ismertette: a kiskereskedelmi piac szereplői közül a COOP üzletlánc van jelen a legtöbb helyen az országban, 1430 településen 2180 üzlettel.

Német kormány: szankciók húsfogyasztók és gazdák ellen a fenntarthatóság jegyében

2024. április 24. 11:15
Jelentősen emelnék a hústermékek adóját – a gazdák tiltakoznak a terv ellen.
A német gazdák és hústermelők hamarosan megérezhetik egy újabb kormánydöntés súlyát, amely a zöldpolitika és az éghajlatváltozás nevében a húsfogyasztást bünteti – írja a The European Conservative hírportál.