Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

2019. július 17. 08:17
A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményéből kiderül, hogy az olaszországi azonnali (spot) tej ára 2019 júliusában átszámítva 140 Ft/kg. Ez az ár jelentősen magasabb az ismert májusi havi hazai felvásárlási (98 Ft/kg) és a kiviteli (90 Ft/kg) árnál egyaránt. Az idei első 7 hónap azonnali árának átlaga 19%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utolsó 3 hónap alatt az áremelkedés 30%-ot meghaladó volt. Az olaszországi fölözött spot tej ár 2019. július közepén átszámítva 79 Ft/kg, amely ár több mint 70%-kal haladja meg a 3 hónappal korábbi, áprilisi árat. Az idei első 7 hónap átlaga 80%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezen csalogató külpiaci árak miatt a hazai nyerstej árualap megvédéséhez, itthon tartásához a termékpálya mindannyi szereplőjének összefogása szükséges.

Az EU28 súlyozott nyerstej átlagára (109 Ft/kg) illetve a regionális versenytársaink nyerstej ára szintén magasabb a hazainál.

 

 
 
2019. évre az EU tejtermékei iránti nemzetközi kereslet fennmaradása és a kedvező időjárási körülmények feltételezésével is csak egy mérsékelt, 0.9-1.0%-os nyerstej termelés-növekedés prognosztizálható. Az EU tejtermelése a tavalyi aszály miatti takarmánypiaci helyzet következtében 5 hónap visszaesést mutat. 2020-ra is csupán egy 0.9%-os növekedést jósolnak Európára. Az USA, NZ, AU és Dél-Amerika termelése sem nő, így a világ összesített tejtermelése immár hatodik hónapja csökken.

 

A világpiaci helyzet kiegyensúlyozottnak tekinthető, mindazonáltal jelentősek a keresleti oldalt érintő bizonytalanságok (pl. Brexit, olajárak és az USA vámok).

A globális keresletet jelenleg Kína mozgatja. Az ASF (afrikai sertéspestis vírus) közvetett hatása miatt Kínának még nagyobb szüksége lehet a tej és tejtermék Európából származó importjára.

Alig ért véget 2019 első nyári hónapja, máris két hőhullámon van túl Európa. A nyári hőstressz hatására megtermelt nyerstej mennyisége akár kétszámjegyű csökkenést is mutathat, csökkenthet a takarmányfelvétel és a tejzsírtartalom egyaránt. A következő hónapokban a keresleti piac irányába mozduló trendek, a nyerstej kínálat időjárás miatti csökkenése, a spot árak további erőteljes emelkedése várható.

Hazai viszonylatban az erősödő infláció, az input költségek drasztikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent. A tejtermelők és a tejfeldolgozók is jelzik Tej Terméktanács felé pl. a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését.

Nem csak a megnövekedett minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, mivel a magasabb keresetű dolgozók bérét is ugyanúgy emelni kell, hogy meg tudják tartani őket. A tejiparból hiányzik a szakképzett munkaerő, amelynek pótlása szintén jelentős anyagi teher.

Kétszámjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedésről (pl. szennyvíz, víz, fuvardíj, csomagolóanyag, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, munkaruházat stb.) számolnak be tagjaink. A termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni. A hazai feldolgozói átadói árak esetében azt látjuk, hogy pl. a 1.5%-os UHT tejek átadói ára 7 hónapja nem mozdul, 144-146 Ft/liter között ragadt, a trappista sajtoknál pedig 9 hónapja nem mozdultak el az árak az 1203-1241 Ft/kg közötti sávból. Tény, hogy két éve, 2017 nyarán is ezeket az átadói árakat láttuk. Eközben az ágazatot felemésztő infláció mértéke 2019. év folyamán a korábbi éveket jóval meghaladó mértékű és folyamatosan növekszik.

A Terméktanács a kiskereskedelmi láncokkal kötött együttműködési megállapodásokban közvetve azt is vállalta, hogy a feldolgozó tagok kiszolgálják hazai tej és tejtermékekkel a kiskereskedelmi láncokat, így közvetve a lakosságot is.

Ehhez és a hazai tejtermelők és feldolgozók életben tartásához (és fejlesztéséhez) együttműködés szükséges, mely az ágazat egészében fellelhető, de fenntarthatatlan strukturális költségproblémák rendezését is magában kell, hogy foglalja.
2019. július

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célja a magyar tejágazat fejlődése, a magyar tejpiaci szereplők eredményes működése, a tejtermelésből és tejfeldolgozásból élő valamennyi gazdálkodó és munkavállaló érdekeinek védelme, valamint a magyar fogyasztók hosszútávon is megfizethető és folyamatosan magas minőségű tejjel és tejtermékkel történő ellátása, ezért rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig, vagy a nyerstejtől a késztermékéig jelen lévő, az elmúlt időszak általános költségnövekedésből eredő feszültségek rendezése.

Forrás: 
Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács www.magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszerek 22,1 százalékkal drágultak egy év alatt

2022. július 11. 08:31
Az élelmiszerek ára 22,1 százalékkal emelkedett, ezen belül legjelentősebben a margarin 58,1, a sajt 43,4, a száraztészta 39,9, a kenyér 39,7, a baromfihús 37,1, a tejtermékek 36,5, a tojás 34,3, a péksütemények 31,1, a tej 24,9 százalékkal drágult. Átlag alatti mértékben, 11,3 százalékkal nőtt a sertéshús ára, a csokoládé, kakaó 6,5, a cukor 5,7 százalékkal került többe – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából.

Nagy változás jön a trappista sajtoknál

2019. szeptember 12. 08:49
A kormány célja, hogy a magyarok a jó minőségű élelmiszereket válasszák a boltok polcairól. Ehhez nyújt segítséget az Élelmiszerkönyv - mondta a hvg.hu-nak Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.