Súlyos baleseteket okoz a gondatlanság a mezőgazdaságban

2017. november 17. 09:51
Januártól október végéig a mezőgazdaságban 601 munkavédelmi ellenőrzést végeztek a szakemberek.

Az NGM Munkavédelmi Főosztálya közzétette a munkavédelmi hatóság 2017. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentését. A mezőgazdaság is a gyakran vizsgált területek között volt, mivel a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és a veszélyeztetések mértéke is súlyosabb.

A tapasztaltak szerint a feldolgozóipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.

A munkaegészségügyi súlyos veszélyeztetések között vezető helyet foglalt el az előzetes-, illetve az időszakos munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok elmulasztása; a veszélyes anyagokkal/keverékkel történő munkavégzés megfelelő védelmet nyújtó egyéni védőeszköz biztosításának hiányában; továbbá a felső beavatkozási határértéket meghaladó zajexpozícióban végzett tevékenység hallásvédő eszköz biztosítása, illetve használata nélkül.

A közérdekű bejelentésekre és panaszokra indult eljárások eredményeként az elmúlt kilenc hónapban összesen 1698 darab munkavédelmi döntést adtak ki a hatóságok. Szankcióként összesen 70 000 forint közigazgatási bírságot, 345 000 forint eljárási bírságot, továbbá 4 422 220 forint munkavédelmi bírságot szabtak ki.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tizenhétezer gazda már lépett

2017. június 22. 10:16
A magyar gyümölcságazat növekedésének és jövőbeni versenyképességének záloga a termelők szerveződése és a beruházási lehetőségek mind jobb kihasználása. A jövő útja a termelők szövetkezése, hiszen csak így lehet olyan kiegyenlített minőségű, nagy árualappal a piacon megjelenni, ami alkupozícióba hozza a termelőket a kereskedőkkel szemben. Jelenleg 70 ilyen szerveződés létezik az ágazatban, összefogva mintegy 17.000 termelő munkáját. A TÉSZ-ek 35 ezer hektáron 45 milliárd forint értékű terméket állítanak elő – tájékoztatott Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár Iváncsán.

Húszezer hektáron van víz alatt az őszi búza

2016. február 26. 07:56
Belvíz helyzetről kérdezték - A gazdák vetési kárai -
2 perces interjú: Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke