Súlyos bírság jár annak, aki megszegi a vízkorlátozást

2023. július 20. 12:51
Már több mint húsz településen vezettek be vízkorlátozást.
 
A teljes vízhiány elkerülése érdekében Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron részleges locsolási tilalmat rendeltek el.
Súlyos bírság jár annak, aki megszegi a vízkorlátozást
Tizenöt Budapest környéki agglomerációs település – Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm – lakóit már múlt héten arra kérték, hogy ha lehetséges, mérsékeljék ivóvízfogyasztásukat. A korlátozásra az ivóvízhiány elkerülése érdekében volt szükség.
 
Az érintett településeken a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat, tárolókból, hordókból viszont bármikor lehet locsolni, így érdemes ezeket a tilalmi órákon kívül feltölteni.
 
A Pénzcentrum körképéből kiderül, hogy aki nem tartja be a vízkorlátozást, az a jog szerint "engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat, vagy egyéb vízgazdálkodási előírás megszegése" szabálysértését követi el. A szabálysértő vállalkozás egymillió, természetes személyek esetén pedig 300 ezer forintos bírság szabható ki.
 
Megyeri Szabolcs kertész a portálnak azt mondta, nem ért egyet a kerti locsolás tilalmával, mert ha a növények nem kapnak vizet, akkor gyakorlatilag napok alatt mehet tönkre akár évtizedek kerti munkája. Arról is beszélt, hogy a kerttulajdonosoknak fokozatosan át kell térniük a szárazságot jobban tűrő növények telepítésére.
 
Magyarországon nagyon gyors ütemben alakultak át a kertek néhány évtized leforgása alatt: a nyolcvanas években még általánosan jellemző vetemények és virágágyások helyett lényegében mindenhol a gyep-tuja felállás lett jellemző, amely ökológiai szempontból sem kedvező, ráadásul a megváltozó éghajlaton egyre kevésbé fenntartható. A legszerencsésebb udvarokat leszámítva a legtöbb évben már kiég, szenved a gyep.
 
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, jelenleg a mezőgazdasági vízszolgáltatás akadálytalanul működik. A tárolt vízkészletek, illetve a folyók vízhozama biztosítja a mezőgazdasági vízigények kiszolgálását. Az idei év eddig hidrometeorológiai szempontból kedvezőbbnek bizonyult, mint a tavalyi, az idei évi csapadékösszegek eddig a sokéves átlag felett alakultak, jelenleg nem mutatkozik a tavalyi évhez hasonló, országos kiterjedésű vízhiány.
 
agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Brutális áremelés jön a Mobiliti villanyautó-töltőin

2022. december 30. 10:37
Egész Európában megfékezheti a villanyautózás terjedését az energiaárak emelkedése, de Magyarországon és a hozzánk hasonlóan árérzékeny piacokon még súlyosabb hatása lehet annak, ahogy a nyilvános töltőpontokon folyamatosan drágulnak a töltési lehetőségek. Az országosan elérhető nyilvános töltőpontokon idén tavasszal és ősszel is emelkedtek a tarifák és a tendencia várhatóan hasonló lesz 2023-ban is.

Kocsis Máté a napelemesek éves szaldóelszámolásának visszaállítását kéri a kormánytól

2023. szeptember 05. 13:38
A Fidesz frakcióvezetője arra kéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a brüsszeli döntést felülírva a már megvalósult családi napelem-beruházásoknál ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azoknak a családoknál, amelyeket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett.