Súlyos munkaerőpiaci-jelentés: tízezernyi magyar lett a harmadik hullám első áldozata

2021. április 16. 08:02
Az Európai Unióban csak 5 ország volt, amelynek csökkent a foglalkoztatási rátája 2020 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest. Sajnos ezek közé a tagállamok közé tartozik Magyarország is. Hazánkban mintegy 13 ezer fővel dolgoztak kevesebben az említett időszakban. Ennél pedig csak három országban alakult rosszabbul a helyzet.
Súlyos munkaerőpiaci-jelentés: tízezernyi magyar lett a harmadik hullám első áldozata

Az EU-ban a 20-64 évesek foglalkoztatási rátája 2020 negyedik negyedévében 72,6% volt, ami 0,3 százalékpontos növekedést jelent 2020 harmadik negyedévéhez képest. Ez azt jelenti, hogy az unió legtöbb országában a munkaerőpiac némileg regenerálódni tudott 2020 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest, de azért volt néhány ország, ahol ez nem sikerült.

 

Ahogy az a grafikonon is látszik, a legnagyobb előrelépést Luxemburg és Észtország produkálta. Mindkét tagállamban több mint 1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás 2020 negyedik negyedévében a harmadikhoz képest. A két éllovas mellett további 5 ország tudta a foglalkoztatási rátáját több mint 0,5 százalékkal emelni az év végi, vészterhes időkben.

Rajtuk kívül további 17 ország volt, ahol vagy stagnál a foglalkoztatás mértéke vagy 0,1 és 0,4 százalék között emelkedni is tudott. A számok tükrében mindez viszont azt is jelenti, hogy marad 5 olyan EU-s tagállam, akik nem tudtak felülni ugyanarra a hullámra, mint a többiek, és esetükben sajnos tovább csökkent a foglalkoztatottak aránya. Sajnos Magyarország is ezek közé az országok közé tartozik.

Ezzel az eredménnyel az EU 5 legrosszabbul teljesítő országa közé kerültünk. Magunk mögé csak az osztrákokat, belgákat, szlovákokat sikerült szorítani. Érdemes megfigyelni, hogy a lista hátsó fertályába tartozó országoknak gyűlik meg amúgy is a legtöbb baja a tavaly év végétől felfutóban lévő koronavírus-járvány harmadik hullámával. Ez pedig, ahogy látszik, a munkaerőpiacra is csúfosan rányomja a bélyegét.

Forrás és grafikon elérhető itt 

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20210415/sulyos-munkaeropiaci-jelentes-tizezernyi-magyar-lett-a-harmadik-hullam-elso-aldozata-1113810

Kapcsolódó cikkek

Kordás László: Hitet és reményt ad a dolgozóknak az Audi példája

2019. február 01. 10:22
Csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség(MASZSZ) elnöke, ahol többek között arról is beszélt, hogy az audisok szerdán este véget ért bérharcának tükrében milyen sikereket érhetnek el a többi ágazat szakszervezetei.

Vendég lenne, csak séf meg felszolgáló nincs

2022. május 30. 11:35
Munkaerőpiaci helyzet a turizmusban és a vendéglátásban