Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok

2023. szeptember 06. 15:23
Másfél-másfél órás beszélgetések lesznek agrárfinanszírozásról, a gabonapiacról, az aszályról, az öntözésről és a kiskertek klímaváltozásnak megfelelő átalakításáról a színsoron felállított színpadon a Bábolnai Gazdanapokon.
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghívott szakértők és gyakorló szakemberek ütköztetik az eltérő nézőpontokat.
Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok
Gyakorlatias beszélgetésekkel várunk mindenkit-fotó: mmg archív
 
Csütörtökön 14.00 órakor a Közös Agrárpolitika és finanszírozásának háttere lesz a téma.
Szóba kerülnek az idén hatályba lépett KAP mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásai, illetve a magyar agrárium által elérhető hitelek és a megszerzésükhöz igénybe vehető garanciák. Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese egyebek mellett arról kérdezi beszélgetőtársait, hogy a gyakorló gazdálkodók egyáltalán igénybe veszik-e a rendelkezésükre álló támogatásokat és hiteleket, és hogy aki még csak tervezi, az milyen feltételekre számíthat.
 
Résztvevők
Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletágának vezetője, Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese, Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója, Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Horváth Krisztina, az IKR Agrár Kft. hálózati igazgatója és Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.
 
Pénteken 11.00 órakor „forró” téma kerül terítékre, a gabonapiaci helyzet az árak és a termésmennyiség tükrében.
Arra számítunk, hogy ezen a beszélgetésen egymásnak feszülnek a növénytermesztők, az állattenyésztők és a feldolgozók képviselői, ugyanakkor arra is, hogy sikerül tisztázni: aki minőségi gabonát állít elő, annak nem „ellenfél” az Ukrajna felől érkező áru. A beszélgetést Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese vezeti.
Szakmai kerekasztal a 2022-es Bábolnai Gazdanapokon - fotó: mmg archív
 
Résztvevők: Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója, Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. elnöke, Pint Tamás, az IKR Agrár Kft. terménykereskedelmi üzletág-igazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója és Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Töretlen a fejlődés az agráriumban

2024. május 10. 15:06
A baromfiágazat a legversenyképesebb és egyben a legnagyobb koncentrációval rendelkező állattenyésztő ágazat hazánkban. Hozzájárul a külkereskedelmi mérleg javításához, hiszen a baromfihús adja a húsfélék exportárbevételének több mint felét – mondta Nagy István agrárminiszter május 9.-én, csütörtökön Kaskantyún, a Kunság Baromfi Kft. jércenevelő baromfitelepének átadásán.

Kijött a rendelet, szabad utat kapott Magyarországra az ukrán cukor

2023. október 10. 17:21
Törölték a nád- és répacukrot az importtilalmi listáról.
 
Hétfőn jelent meg a Magyar Közlöny 144. számában és kedden már hatályba is lépett a 464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet, amely az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet módosítása. Ennek értelmében az érintett rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 22. sora, amely a nád- és répacukorra, valamint a szilárd szacharózra vonatkozik, hatályát veszti.