Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok

2023. szeptember 06. 15:23
Másfél-másfél órás beszélgetések lesznek agrárfinanszírozásról, a gabonapiacról, az aszályról, az öntözésről és a kiskertek klímaváltozásnak megfelelő átalakításáról a színsoron felállított színpadon a Bábolnai Gazdanapokon.
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghívott szakértők és gyakorló szakemberek ütköztetik az eltérő nézőpontokat.
Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok
Gyakorlatias beszélgetésekkel várunk mindenkit-fotó: mmg archív
 
Csütörtökön 14.00 órakor a Közös Agrárpolitika és finanszírozásának háttere lesz a téma.
Szóba kerülnek az idén hatályba lépett KAP mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásai, illetve a magyar agrárium által elérhető hitelek és a megszerzésükhöz igénybe vehető garanciák. Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese egyebek mellett arról kérdezi beszélgetőtársait, hogy a gyakorló gazdálkodók egyáltalán igénybe veszik-e a rendelkezésükre álló támogatásokat és hiteleket, és hogy aki még csak tervezi, az milyen feltételekre számíthat.
 
Résztvevők
Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletágának vezetője, Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese, Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója, Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Horváth Krisztina, az IKR Agrár Kft. hálózati igazgatója és Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.
 
Pénteken 11.00 órakor „forró” téma kerül terítékre, a gabonapiaci helyzet az árak és a termésmennyiség tükrében.
Arra számítunk, hogy ezen a beszélgetésen egymásnak feszülnek a növénytermesztők, az állattenyésztők és a feldolgozók képviselői, ugyanakkor arra is, hogy sikerül tisztázni: aki minőségi gabonát állít elő, annak nem „ellenfél” az Ukrajna felől érkező áru. A beszélgetést Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese vezeti.
Szakmai kerekasztal a 2022-es Bábolnai Gazdanapokon - fotó: mmg archív
 
Résztvevők: Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója, Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. elnöke, Pint Tamás, az IKR Agrár Kft. terménykereskedelmi üzletág-igazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója és Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar bort és a borászokat ünneplik Egerben

2023. július 07. 14:16
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Egri Bor Ünnepén, csütörtökön.
 
A tárcavezető arra emlékeztetett, a szőlő és a bor emberi civilizációt alakító hatása, kulturális jelentősége, és mint a művészetek mindig újító ihletője több évezredes hagyományban gyökerezik. A bor története az emberiség története, teremtett világunk története, amely számos hagyomány részévé vált, vagy éppen maga teremtett tradíciót. 

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

2023. május 30. 12:32
A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.
Jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt Magyarországon. Míg 2015-ben közel 14 ezer tonna volt hazánk exportja, 2022-ben csak 7000 tonna volt a kivitel, az import pedig közel kétszerese volt az exportnak.