Szállodák a koronavírus árnyékában: a remény hal meg utoljára

2020. augusztus 04. 07:41
Szállodánként jelentősen eltérő, hogy a több mint két hónapos leállás összességében mekkora kárt, elmaradt bevételt jelent. Az általunk megkeresett létesítmények egytől egyig éltek a gazdasági mentőcsomag valamelyik elemével.

A Hotel Eger & Park vesztesége a milliárdot súrolja, mivel nagyon sok nemzetközi konferenciát mondtak le.

– Hiába nyitunk ki, utána sem lesznek rendezvények – mondta lapunknak Harmati Judit, a szálloda igazgatója. Március 23-án zártak be, és május 29-én nyitottak ki, így összesen 67 napig voltak zárva. Kormányzati intézkedések terén csak a járulékok csökkentése segített rajtuk, mást nem is vettek igénybe. – Nem tudnék kedves szavakat mondani – fogalmazott a szállodaigazgató.

Május közepe óta már többet csörög a telefon, és jönnek az érdeklődések és foglalások is, bár sok a kérdés az újranyitással kapcsolatban, főleg a wellness terén.

A moratórium segített

Másnak nem okozott közel milliárdos veszteséget a válság, sőt, az időt fejlesztésekre fordították. A balatonfüredi Hotel Silverine 69 napot volt zárva, és május 28-án nyitott ki az egész piacra jellemző 20-30 százalékos kedvezményekkel. Rádóczy Andrea szállodaigazgató mintegy 115 millió forint veszteségről számolt be lapunknak. Rajtuk a hiteltörlesztési, a járulékfizetési és a turisztikai hozzájárulás-fizetési moratórium is segített.

depositphotos.com

depositphotos.com

 

– A tervek szerint a legtöbb szálloda fokozatosan nyit május 15. óta. A Hotel Silverine Lake Resort május 28-i nyitást tervezett, amely a folyamatban lévő felújítási munkálatok befejezését is jelentette. A vendégek inkább augusztusra és július második felére foglalnak, júniusra visszafogottabb az érdeklődés. Abban reménykedünk, hogy ha minél több pozitív hír jelenik meg a médiában, annál nagyobb bizalommal keresik a vendégek a felkészült szállodák ajánlatait – tette hozzá Rádóczy Andrea.

A felújításhoz 137 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-programjából. Az ügynökség 85 milliárd forinttal támogatja a vidéki 100 szoba feletti szállodák felújítását, de ez nem új pénz, már a koronavírus-járvány előtt döntött róla a kormány.

Optimista jóslás

Szintén a júliusi és az augusztusi foglalásokban bízik a balatonkenesei Hotel Marina Port igazgatója. Kereken hatvan napot voltak zárva, ami mintegy 100 millió forintos veszteséget okozott, de ez még növekedhet.

– Pünkösdkor nyitottunk, júniusban a tavalyi évhez képest további 40–50 millió forint árbevétel-kiesésére számítunk. Talán a július és augusztus közelíthet a tavalyi számokhoz, de ez csak egy optimista jóslás – magyarázta lapunknak Szijártó Csaba szállodaigazgató. Számukra a márciusi béreknél a járulékkedvezmény jelentett segítséget.

Baldauf Csaba, a mintegy 500 férőhelyes Kolping Hotel ügyvezető igazgatója szerint pedig a szálloda számára a járulékcsökkentés egy „levegővételre” adott lehetőséget, ezután a rövidített munkaidőre kérhető bértámogatásra is benyújtották az igényt. Ezzel 125 dolgozóra – szinte a teljes foglalkoztatotti létszámra – havi 7,9 millió forint bértámogatást tudnak igénybe venni három hónapig, ami nagyban megkönnyíti az átmeneti időszakot és a pünkösdre tervezett újraindulást. Keszthelyen és környékén minden második munkahely a turizmushoz-vendéglátáshoz kapcsolódik, a járvány ezért különösen nehéz helyzetbe hozta ezt a térséget.

A nehézségek pedig még nem értek véget, hiszen az újranyitás ellenére egy ideig várhatóan nem lesz akkora vendégforgalom, mint amekkorát a kapacitások lehetővé tennének, és amely mellett rentábilis lenne a szálloda üzemeltetése.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Szórakoztató színi előadások Szigligeten

2022. július 01. 09:23
A budapesti Centrál Színház művészei a Szigligeti Várudvarban adják elő repertoárjuk két sikeres vígjátékát.

Húsz lovat hajtott egyszerre a puszta új királya

2019. június 18. 07:53
Tóth Lajos Bölcskén él, civil foglalkozását tekintve hivatásos tűzoltó.