Számos akadály nehezíti az ukrán menekültek elhelyezkedését

2022. március 28. 13:40
Irányadó becslések szerint jelenleg 50 és 70 ezer fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. Az újonnan érkezettek munkába állását viszont számos - például adminisztratív és nyelvi - akadály nehezíti.
Számos akadály nehezíti az ukrán menekültek elhelyezkedését

„Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni” – véli Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője. 

Az ukrán-orosz konfliktus következtében nagy felelősség hárul most a HR szolgáltatókra is, akiknek a toborzó munka folytatása mellett megoldást kell találniuk a már itt dolgozó ukrán munkavállalók hozzátartozóinak befogadására és ellátására is. Emellett követniük kell a különböző rendeletek és jogszabályok folyamatos alakulását ebben a diplomáciailag is rendkívül kaotikus helyzetben.

Az egyik legnagyobb kihívás most a folyamatos segítségnyújtás biztosítása, de a hatóságokkal történő napi szintű egyeztetések is erőforrást emésztenek fel. „Az egyik legnagyobb nehézség a régebben itt dolgozó ukrán munkavállalók menekült hozzátartozóinak elszállásolása és utaztatása. Érkezett hozzánk már 80 éves néni is, a legfiatalabb hozzátartozó pedig egy 3 hónapos kisbaba volt, akit el kellett helyeznünk” – osztja meg tapasztalatait Mihályi Magdolna.

 

A munkaképes menedékkérők elsősorban az építőipar, elektronika, feldolgozóipar és a vendéglátás területeken tudnak legkönnyebben elhelyezkedni, a hiányszakmákban pedig akár azonnal munkába tudnak állni. Ehhez azonban az kell, hogy a szükséges hivatalos okmányaikat kézhez kapják.

 

A jelentkezők tömeges munkába állását egyelőre elsősorban adminisztratív akadályok nehezítik. Sokan útlevél vagy hivatalos iratok nélkül jöttek át a határon, a munkavállalásukhoz szükséges alapfeltételek biztosítása jóval több idő, hetek vagy adott esetben akár hónapok kérdése is lehet.

A szakember szerint azok a potenciális munkavállalók, akik az ügyintézés elhúzódása miatt várakozásra kényszerülnek, nagy eséllyel továbbállnak majd Magyarországról.

Mihályi Magdolna szerint a HR szolgáltatók partnerei jelenleg is munkaerőhiánnyal küzdenek, ezért semmiképpen nem kell tartani attól, hogy magyarokat fognak elbocsátani a munkáltatók az ukránok miatt.

Folyamatosan szükség van az új emberekre, jelenleg az is nagy szó, ha a partnerek létszámhiányát képesek valamelyest csökkenteni - mondja a szakember.

A  menedékkérők a munkavállaláshoz való viszonyulásuk szerint most alapvetően két csoportra oszthatók. Vannak, akiknek eddig is nagyon nehéz helyzetük volt Ukrajnában, ők kifejezetten örülnek annak, hogy Magyarországon vállalhatnak munkát. Ők azok, akik hosszútávon gondolkodnak és akár le is telepednének hazánkban.

A menedékkérők másik felének azonban jelenleg nincsenek hosszútávú tervei Magyarországon, az ő fő motivációjuk csak az, hogy bármi áron kikeveredjenek ebből a helyzetből. A legtöbbjük élete munkáját, házát, vagy családja egy részét hagyta hátra, így érthető, hogy elsősorban az Ukrajnába való visszatérésen gondolkodnak a háború után. 

Rengeteg magyar város, szervezet és közösség segíti az ukrán civileket, a kiemelt gondoskodás pedig munkáltatói oldalról is tapasztalható. Sok foglalkoztatónál használják például az Employee Assistance programot is, melynek keretében képzett szakemberek és pszichológusok segítik a munkavállalókat átjutni a krízisen. Ezt főként a gyárak területén alkalmazzák, de arra is van példa, hogy külön kimennek a szállásokra is. A legtöbb munkáltató a mobiltelefonokra vonatkozó korlátozást is feloldotta a gyárak területén, hogy a munkavállalók magukkal vihessék telefonjaikat a munkaterületekre is, így folyamatos kapcsolatban lehetnek az Ukrajnában maradt, vagy éppen menekülő hozzátartozóikkal.

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Amikor az unalom ismeretlen volt: így bandáztak régi időkben a gyerekek

2020. május 19. 08:06
Osztoztak a bicikliken, a görkorikon és az 50 filléres tejporon is, ami egykoron nagy csemege volt.

Visszatérhet a második hullámmal a karantén? És miért nem?

2020. szeptember 03. 10:04
A koronavírus-esetszámok alapján súlyosabb most a helyzet, mint márciusban, a veszélyhelyzet kihirdetésekor. A kormányzati intézkedések egyelőre mégis csak a határátlépésre vonatkoznak. De valóban nem foglalkozik a kormány mással?