Száz év múlva végleg eltűnik a fenyő?

2023. július 14. 11:42
Akár egy mobiltelefonon behívott térképre rábökve a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Kutatóintézetében azt is meg tudják mondani, hogy az adott helyen milyen erdő, mezővédő erdősáv vagy gyümölcsös ültethető, mégpedig olyan, amely a klímaváltozás közepette, évtizedek múlva is nem egy senyvedő, száradó, hanem erős, egészséges fákat tud majd megtartani, nevelni.
 
A mérsékelt égöv és a négy évszakos időszak – még ha össze is csúszik néha – azért is jó, mert az ember nem tudja megunni.
Száz év múlva végleg eltűnik a fenyő?
A víz ebben nagy segítség, sőt kincs, ezért azok az arborétumok, amelyek rendelkeznek a közelükben patakkal, folyóval, nincsenek kiszolgáltatva az elemeknek. A szárazodás, melegedés abba az irányba hat, hogy például a fenyőfélék egyre jobban kikopnak a köztudatból, ezért javasolja a kertépítőknek és az otthon kertészkedőknek az egyetem, hogy a fenyők helyett lombos fákat válasszanak, az örökzöldek helyett örökzöld lombos fajokat, hiszen ez az irány nem vonul vissza.
Történetek képekkel: Fenyőerdő
Az agrárium számára is fontos kutatásról a Sárvári Arborétumban működő kutatóintézet főigazgatója, Borovics Attila azt mondta, hogy amit most elültetünk, azt száz éves koráig ápolja több nemzedék, s látni kellene – mint egy jövőkutatónak, hogy mi lesz száz év múlva. -Az erdészeti szakma pontosan ez a hosszú távúság és a fenntarthatóság, ez hozta létre ezt a hivatást, hogy mindig legyen erdő, ezért ez a száz éves időtávlat az előnye az erdészeteknek. Az elmúlt években folyamatosan próbáltuk kitalálni, hogy mi lesz a következő évtizedekben, s emiatt vezetők vagyunk a klímaváltozás okozta hatások felmérésében és az alkalmazkodásban.
Turista Magazin - Az erdők örökzöld árnyalata
Az Alföld elsivatagosodásától kezdve a középhegységeinkben is sokat változik az, hogy melyik faj érzi jól magát - hangoztatta a főigazgató.
 
Július azért érdekes, mert ekkor növekszik legintenzívebben a fa, ezért ha ekkor nincs elegendő csapadék, akkor a növény megáll a fejlődésben és egészen máshogy csapódik le a bükk esetében, vagy a tölgyeseknél. Az alföldi növényeknél elsősorban nem a légköri páratartalomnak, hanem a talajban lévő víznek van jelentősége. A víz ezért az életeleme az erdőknek és az erdei fáknak.
Fenyőfélék – Wikipédia
A klímát a szakember szerint úgy is definiálhatjuk, hogy ebben a júliusi időszakban mennyire párás a levegő. Ha nagyon párás, a mátrai bérctetőkön a lucfenyő, vagy a bükk is megél, lejjebb a déli oldalon tölgy, a hegy lábánál már csertölgy van, mert más a páratartalom. Ennek a harminc éves átlaghoz viszonyítását végezik Sopronban. Ez mérhető, modellezhető és száz évekre előre egy adott helyszínre megmondható, hogy mire van szükség, hogyan viselkedik majd ott a növény. Az új erdő telepítésénél ezt elvileg kötelező lenne figyelembe venni, ezt a jövőre vonatkozó tervezést.
 
Termőhely nézegető rendszernek köszönhetően - a mobiltelefonon keresztül - a gazda megtudhatja, hogy az adott termőhelyen milyen növényre van szükség. Milyen fa lesz a megoldás egy fasor esetében, vagy egy erdő telepítésnél.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a jelentkezési lehetőség a Nébih mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásába

2023. április 20. 12:56
A Nébih tájékoztatja az érdeklődőket, hogy már kérelmezhetik a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba történő bejegyzésüket. A hatósági nyilvántartásban való rögzítés előfeltétele a drónnal történő mezőgazdasági repülésnek.

A fecskék fele eltűnt! Ezért évente kétezer tonna kártevőtől nem szabadulunk meg

2024. február 06. 16:08
Te is segíthetsz a fecskéknek. Mutatjuk, hogyan.
 
A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben, melyben emlékeztetnek: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról.