"SZEDD MAGAD": Nem csak olcsóbb, hanem élmény is nyújt

2024. május 13. 11:19
Évről évre egyre drágábbak a szezonális gyümölcsök, így lesz ez idén is. Ezeknek az áraknak a csökkentésére találták ki még régebben a szed magad akciókat, melyek az utóbbi években szaporodtak el, részben azért, mert nehéz már munkaerőt találni, másrészt pedig így a termelői piaci és a bevásárlóközponti árakhoz képest sokkal előnyösebben juthatunk hozzá a kedvenceinkhez.
"SZEDD MAGAD": Nem csak olcsóbb, hanem élmény is nyújt
Arról nem is beszélve, hogy egy élménnyel is gazdagabbak leszünk. Ha a fővárosban élünk, akkor nem kell messzire menni egy ilyen élményért, hanem az egyik legközelebbi hely Pomáz határában, a Pilisben található.
Breier Farm - Tanya Panzió, Pomáz – 2024 legfrissebb árai
Hagyományos módszerek adalékok és ízfokozók nélkül – mindez Budapest határában, Pomázon. A Kék bolygó podcastjában is bemutatkozott nemrégiben – mintegy követendő példaként – a Breier Ökofarm. Áder János korábbi köztársasági elnök a környezetbarát technológiáról, a minél kisebb ökológiai lábnyomról és a helyben feldolgozott termékek jelentőségéről beszélgetett ifj. Breier Lászlóval. Mint kiderült, a farmon a „boldog” állattartás és „szelíd” növényvédelem módszerével dolgoznak. A jó idő beköszöntével ismét elkezdődtek a Farm túrák, melyeken a legkisebbek is megismerkedhetnek a környezettudatossággal.
Breier Farm - Krullung
„Idén a gyümölcstermés is jobbnak ígérkezik, mint ami tavaly volt. A farmon 220 hektáron gazdálkodnak, amelyből 60 hektár a gyümölcsös, nagy része alma, valamint szilva, őszibarack, melyeket nyersen értékesítenek. A területen van egy harminc éve jól működő szedd magad mozgalom, amelyet kihasználva megnyitották az almáskertet, de amikor van rá lehetőség, akkor az őszibarackot és a szilvát is ilyen akcióban értékesítik. A gyümölcsöket amúgy a tulajdonosi kör üzleteibe szállítják.”
Breier Farm - Élménybirtok és Bisztró Pomáz - Programturizmus
Vojtkó Attila, a Breier Ökofarm farmigazgatója azzal a büszkeséggel kezdi a farmsétát, hogy a Pilis szívében vagyunk, az ökofarm mellett elhaladva lehet eljutni a kirándulóhelyekre.
 
-A farm másfél éve nyílt meg, a panorámát és a látványt onnan szemmel lehet tartani, ide értve a vetésterületet, vagy a kaszálót. Az új ültetvény mellett van 50 éves ültetvény is. A farm tulajdonosai még 2015-ben vásárolták meg a területeket, akkor a gyümölcsállomány már adott volt. Ezt próbálják meg felújítani a modern művelési igényekhez és a fajtákhoz alkalmazkodva. Az alma negyedszázados ültetvény, tehát nem modern fajták vannak, melyek közül a jonatán alma például lisztharmat érzékeny, tehát oda kell figyelni a különbségekre a fajták között, ezért növényvédelmi szempontból próbáljuk ezeket karbantartani. Jók a visszajelzések a látogatók részéről, hogy tömörek, jó ízük van az almáknak –összegezte a farmigazgató.
Tervezik az ültetvények felújítását szerkezetileg és a fajtaösszetételt illetően is. S hogy mi készül a gyümölcsből? Saját gyümölcsleveik vannak, melyek nem tartalmaznak tartósítószert, tehát kizárólag hőkezelést kapnak. A többi alapanyagból pálinka, lekvár és sűrítmény készül. A farmigazgató azt is elmondta, hogy a tavaszi lehűlésben az ama és a szilva nem károsodott, a kajszi viszont elfagyott, de reméli, hogy a hideg elkerüli a környéket a következő napokban.
 
Boldog állattartásnak nevezik azt a tartásmódot, ahogy az állatok növekednek a farmon. Ifj. Breier László, az ökofarm tulajdonosa szerint ennek az alapja a jó takarmány, ami a saját területükről származik, ezért ellenőrzött körülmények között történik a termesztésük. A kifutók nagyok, átjárja a napfény és a friss levegő. Az állatlétszám is olyan mértékű, ami a komfort érzetet jól befolyásolja, így az antibiotikumot teljesen elkerülhetik a felnevelés során.
Az Állattenyésztő birtok kategória nyertese a Breier Farm – Agrárágazat
A farm koncepciója három alappilléren nyugszik: az egyik a 200 hektáron megtermelt gyümölcs környezettudatos nevelése, a második pillér az előállított termék feldolgozása helyben, s hogy még magasabb minőségű élelmiszer váljon belőle. A harmadik pillér lényege, hogy minél több embert hozzanak ki a szabadba, s ismerjék meg a fenntartható gazdálkodásmódot.
 
forrás: agrotrend.hu/novenyvedoszer.hu/

Kapcsolódó cikkek

Fontos változásról kaptunk hírt a gazdaságátadási szerződésekkel kapcsolatban

2023. június 29. 13:04
Szűkül azok köre, akik átvehetik a gazdaságot.
A gazdaság átvevője alapvetően az átadó hozzátartozója kell, hogy legyen.
 
Van azonban egy kiegészítő lehetőség is: ha az átadó és az átvevő legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, akkor is lehetőség van gazdaságátadásra. Ezzel kapcsolatban azonban most változás történt:  
vállalkozási vagy megbízási jogviszony alapján július 1-től nem lehet valaki átvevő, ehhez mindenképp munkaviszony szükséges.

ÚJ EREDETVÉDELMI SZABÁLYOK JÖNNEK A NAGY-SOMLÓI BORVIDÉKEN

2023. június 19. 11:35
Változik az eredetvédelmi szabályozás a Nagy-Somlói borvidéken, egységesen csak a Somló név marad használatban - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Somlói Borgálán, a borvidék 2023. évi borversenyének ünnepélyes eredményhirdetésén.
 
A tárcavezető hangsúlyozta, a magyar borászok az elmúlt 30 évben megmutatták, hogyan kell a változásokhoz alkalmazkodni, illetve sikereket elérni, és azokat eredményes munkával, szorgalommal, kitartással megtartani.