"SZEDD MAGAD": Nem csak olcsóbb, hanem élmény is nyújt

2024. május 13. 11:19
Évről évre egyre drágábbak a szezonális gyümölcsök, így lesz ez idén is. Ezeknek az áraknak a csökkentésére találták ki még régebben a szed magad akciókat, melyek az utóbbi években szaporodtak el, részben azért, mert nehéz már munkaerőt találni, másrészt pedig így a termelői piaci és a bevásárlóközponti árakhoz képest sokkal előnyösebben juthatunk hozzá a kedvenceinkhez.
"SZEDD MAGAD": Nem csak olcsóbb, hanem élmény is nyújt
Arról nem is beszélve, hogy egy élménnyel is gazdagabbak leszünk. Ha a fővárosban élünk, akkor nem kell messzire menni egy ilyen élményért, hanem az egyik legközelebbi hely Pomáz határában, a Pilisben található.
Breier Farm - Tanya Panzió, Pomáz – 2024 legfrissebb árai
Hagyományos módszerek adalékok és ízfokozók nélkül – mindez Budapest határában, Pomázon. A Kék bolygó podcastjában is bemutatkozott nemrégiben – mintegy követendő példaként – a Breier Ökofarm. Áder János korábbi köztársasági elnök a környezetbarát technológiáról, a minél kisebb ökológiai lábnyomról és a helyben feldolgozott termékek jelentőségéről beszélgetett ifj. Breier Lászlóval. Mint kiderült, a farmon a „boldog” állattartás és „szelíd” növényvédelem módszerével dolgoznak. A jó idő beköszöntével ismét elkezdődtek a Farm túrák, melyeken a legkisebbek is megismerkedhetnek a környezettudatossággal.
Breier Farm - Krullung
„Idén a gyümölcstermés is jobbnak ígérkezik, mint ami tavaly volt. A farmon 220 hektáron gazdálkodnak, amelyből 60 hektár a gyümölcsös, nagy része alma, valamint szilva, őszibarack, melyeket nyersen értékesítenek. A területen van egy harminc éve jól működő szedd magad mozgalom, amelyet kihasználva megnyitották az almáskertet, de amikor van rá lehetőség, akkor az őszibarackot és a szilvát is ilyen akcióban értékesítik. A gyümölcsöket amúgy a tulajdonosi kör üzleteibe szállítják.”
Breier Farm - Élménybirtok és Bisztró Pomáz - Programturizmus
Vojtkó Attila, a Breier Ökofarm farmigazgatója azzal a büszkeséggel kezdi a farmsétát, hogy a Pilis szívében vagyunk, az ökofarm mellett elhaladva lehet eljutni a kirándulóhelyekre.
 
-A farm másfél éve nyílt meg, a panorámát és a látványt onnan szemmel lehet tartani, ide értve a vetésterületet, vagy a kaszálót. Az új ültetvény mellett van 50 éves ültetvény is. A farm tulajdonosai még 2015-ben vásárolták meg a területeket, akkor a gyümölcsállomány már adott volt. Ezt próbálják meg felújítani a modern művelési igényekhez és a fajtákhoz alkalmazkodva. Az alma negyedszázados ültetvény, tehát nem modern fajták vannak, melyek közül a jonatán alma például lisztharmat érzékeny, tehát oda kell figyelni a különbségekre a fajták között, ezért növényvédelmi szempontból próbáljuk ezeket karbantartani. Jók a visszajelzések a látogatók részéről, hogy tömörek, jó ízük van az almáknak –összegezte a farmigazgató.
Tervezik az ültetvények felújítását szerkezetileg és a fajtaösszetételt illetően is. S hogy mi készül a gyümölcsből? Saját gyümölcsleveik vannak, melyek nem tartalmaznak tartósítószert, tehát kizárólag hőkezelést kapnak. A többi alapanyagból pálinka, lekvár és sűrítmény készül. A farmigazgató azt is elmondta, hogy a tavaszi lehűlésben az ama és a szilva nem károsodott, a kajszi viszont elfagyott, de reméli, hogy a hideg elkerüli a környéket a következő napokban.
 
Boldog állattartásnak nevezik azt a tartásmódot, ahogy az állatok növekednek a farmon. Ifj. Breier László, az ökofarm tulajdonosa szerint ennek az alapja a jó takarmány, ami a saját területükről származik, ezért ellenőrzött körülmények között történik a termesztésük. A kifutók nagyok, átjárja a napfény és a friss levegő. Az állatlétszám is olyan mértékű, ami a komfort érzetet jól befolyásolja, így az antibiotikumot teljesen elkerülhetik a felnevelés során.
Az Állattenyésztő birtok kategória nyertese a Breier Farm – Agrárágazat
A farm koncepciója három alappilléren nyugszik: az egyik a 200 hektáron megtermelt gyümölcs környezettudatos nevelése, a második pillér az előállított termék feldolgozása helyben, s hogy még magasabb minőségű élelmiszer váljon belőle. A harmadik pillér lényege, hogy minél több embert hozzanak ki a szabadba, s ismerjék meg a fenntartható gazdálkodásmódot.
 
forrás: agrotrend.hu/novenyvedoszer.hu/

Kapcsolódó cikkek

Kukacos a vöröshagyma? Ezt tedd ellene!

2023. március 31. 11:32
Nincs is jobb, mint a finom újhagyma, amiért ráadásul csak a kertig kell elmenni. De a vöröshagymát számos ételben tudjuk felhasználni akkor is, amikor már szép nagy fejekkel örvendeztet meg bennünket, így hát kevés olyan kert van, ahol van veteményes, de abban nincs vöröshagyma.
 
Azonban sokszor előfordul, hogy a hagyma levele elkezd sárgulni, majd eldől, és a hagyma kellemetlen szagot áraszt. Ilyenkor pedig cselekednünk kell, különben a hagymalegyek ellephetik az egész termést.

Nem is hinnéd, mennyi feladatra létezik már autonóm agrárgép! Itt vannak a legújabb fejlesztések!

2023. február 17. 11:09
FIRA 2023: Aktuális újdonságok az agrárrobotok és a gépészet világából. Összeszedtük neked a legérdekesebbeket.
 
A nagyszabású, szántóföldi bemutatókkal egybekötött kiállítás február 7-9. között került megrendezésre a franciaországi Toulouse városában. A FIRA következő állomása Kaliforniában lesz 2023. szeptember 19-21. között.