Szent Mihály napja ezentúl az állattenyésztők napja lesz

2020. november 10. 09:21
Kampányt indít a baromfihús és a tojás fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Baromfi Termék Tanács. Heti hírösszefoglaló.
Szent Mihály napja ezentúl az állattenyésztők napja lesz

 

Farkastámadások: sok a tévhit, és lehet védekezni - Borjút, birkát elejthetnek a Magyarországon élő farkasok, de ez csak ritkán fordul elő, mert a gazdákat minden szükséges biztonsági felszereléssel ellátja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A WWF Magyarország közben egy európai program részeként érzékenyíti és segíti a nagyragadozókkal való együttélésben.

Modellváltás az agrár-felsőoktatásban - Interjú prof. Dr. Gyuricza Csabával, a Szent István Egyetem megbízott rektorával - Az Agrotrend Csoport által a gödöllői Szent István Egyetem stúdiójában elindított Agrár TV első vendégeként illetve házigazdaként is beszélt az Egyetem új struktúrájáról, az öt campusról és az ezeken átívelő szakmai intézetekről az egyetem rektora.

Fotó: Agrárminisztérium

A baromfihús és a tojás fogyasztására ösztönöznek - Kampányt indít a baromfihús és a tojás fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT).

17,398 t/ha az új búzatermelési világrekord - Egy új-zélandi farmer Eric Watson, új búzatermelési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, amely 607 kg-mal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén Ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Interjú Dr. Nagy István agrárminiszterrel az európai gazdák versenyképességének megőrzésével kapcsolatban - Sikerült 14 tagországot magunk mellé állítani, ezzel a többséget megszerezni és elfogadtatni azt a tényt, hogy a legkisebb gazdák is az ökológiai sokszínűséget biztosítják.

Szent Mihály napja ezentúl az állattenyésztők napja lesz - Az állattenyésztők napjává nyilvánította az Országgyűlés szeptember 29-ét. Az erről szóló határozatot 159 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a Ház.

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja - A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Hiánypótló kutatásba fogott az ÖMKi - Új vizsgálatok indulnak az ökobúzafajták tesztelésére az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) irányításával. A hiánypótló kutatásban ökológiai gazdálkodási körülmények között, szántóföldi kisparcellás kísérletekben tesztelik a biotermesztés számára ígéretes hazai és nemzetközi búzafajtákat.

Többéves agrár-élelmiszeripari ellenőrzési program készült - Az Európai Bizottság 2020. október 23-án megjelent határozata szerint többéves ellenőrzési programot állított össze az agrár-élelmiszeripari láncra vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazásának ellenőrzésére a 2021–2025 közötti időszakra.

A kijárási korlátozás nem érinti a mezőgazdasági munkálatokat - A kormány 2020. november 4-től kijárási korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében. Az intézkedés szerint éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén, vagy szálláshelyén tartózkodni.

Fotó: pixabay.com

Kadarka törköly lett a legjobb pálinka - A Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte 2020-ban az ország legjobb pálinkája címet az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen, melynek eredményét csütörtökön hirdették ki.

A génszerkesztés is kimutatható – A GMO-vita legújabb fejezete - Habár az Európai Bíróság két éve úgy határozott, hogy a génszerkesztéssel előállított haszonnövények is a genetikailag módosított szervezetekre (GMO) vonatkozó szabályozás alá esnek, a GMO és a génszerkesztés mezőgazdasági alkalmazása körüli vita időről-időre újra fellángol.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Baromfi fogyasztásösztönző programot indított az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrummal és a Baromfi Terméktanáccsal karöltve. A hazai almafogyasztás is időszerű, hiszen itt a gyümölcs szezonja.

Kalászosok és hibridek termeltetése innovatívan és magas minőségben - Interjú Sándorfy Andrással a Bázismag Kft. és az Elitmag Kft. ügyvezető igazgatójával.

agrotrend.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Fürdőnap Cegléden és Tatabányán

2019. július 01. 08:40
A Honvédszakszervezet 2019. július 6-án (szombaton) ismét megrendezi az aquaparki fürdőnapot a Ceglédi Gyógyfürdő- és Szabadidőközpontban és a Tatabányai Gyémántfürdőben, ahol szeretettel várja Tagjait és családtagjaikat, valamint a LIGA Szakszervezetek Tagjait.

Orbán Viktor: Négy vonalon szerveztük meg a védekezést

2020. március 24. 08:56
Orbán Viktor az Operatív Törzs 11 órai kezdettel induló online sajtótájékoztatóján beszélt a koronavírus-járvány elleni küzdelem legfrissebb fejleményeiről, döntésekről.