Szeptember 15-e a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje

2017. augusztus 25. 08:11
Felhívjuk azon termelők figyelmét, akik az agrárkár-enyhítési rendszerben tagsággal rendelkeznek, hogy 2017. szeptember 15-ig kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást a Magyar Államkincstár (MÁK) által megjelölt számlára.

Fontos tudni, hogy a fenti határidő a kárenyhítési hozzájárulás MÁK-számlára történő beérkezésének a határideje, tehát nem az összeg feladásának az időpontja. A tárgyévi egységes kérelemben bejelentett területméretek és termesztett növénykultúrák figyelembe vételével kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik, erről és a kapcsolódó teendőkről a MÁK július közepéig határozatában tájékoztatta az érintett gazdákat.

Amennyiben a jelzett határidőig a MÁK-számlára a termelő nem fizeti be a kárenyhítési hozzájárulást, a 2017. kárenyhítési évben nem részesülhet kárenyhítő juttatásban függetlenül attól, hogy károsult és az egyéb támogatási feltételek teljesültek. Az agrárkár-enyhítési rendszerben tagként szereplő mezőgazdasági termelők az alábbi jogosultsági feltételek mellett részesülhetnek kárenyhítő juttatásban:
-    a termőföld a termelő használatában van a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésekor, valamint az egységes kérelem és a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásakor,
-    a mezőgazdasági káreseményt a termelő elektronikus úton bejelentette a bekövetkezéstől számított 15 napon belül, amelyet az agrárkár-megállapító szerv igazolt,
-    a károsodott növénykultúra szintjén 30%-ot meghaladó hozamcsökkenés, valamint 15 %-ot meghaladó hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) keletkezik,
-    a termelő a kárenyhítési hozzájárulását szeptember 15-ig beérkezően maradéktalanul megfizeti és
-    a jóváhagyott kárbejelentést követően a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a termelő november 30-ig elektronikus úton benyújtja.

A termelők eddigi kárbejelentései alapján a 2017. kárenyhítési évben elsősorban a jégeső, tavaszi fagy és a téli fagy okozott jelentős károkat a gazdáknak, de folyamatosan növekszik az aszálykárra bejelentett területnagyság is.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági kérdésekről tárgyalt Marokkóban Nagy István miniszterhelyettes

2017. április 25. 07:32
Kiemelkedő stratégiai partnert jelent Marokkó Magyarország számára, a Déli Nyitás kapcsán a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése a cél – hangsúlyozta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Aziz Akhannouch, a Marokkói Királyság mezőgazdasági, halászati, vidékfejlesztési, víz- és erdőügyi miniszterével folytatott tárgyaláson.

Kiállítók sokaságával találkozhatnak az OMÉK-ra látogatók

2017. augusztus 16. 12:42
Szórakoztató, játékos programokkal, kulturális műsorszámokkal, híres táncos és zenei előadókkal, illetve a magyar mezőgazdaságot bemutató kiállítók kiváló minőségű termékeivel is találkozhatnak az OMÉK-ra kilátogatók 2017. szeptember 20-24. között.