Szereted a bulgurt? Ha ilyet vásároltál, semmiképpen ne edd meg!

2024. január 18. 14:15
Hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést okozhat.
 
Határértéket meghaladó mikotoxin (deoxinivalenol, DON) tartalom miatt a Bio Fair Trade Kft. visszahívta a forgalomból az egy kilogrammos Nett Food Bulgur terméket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Szereted a bulgurt? Ha ilyet vásároltál, semmiképpen ne edd meg!
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el.
 
Bejelentő: Bio Fair Trade Kft.
Termék megnevezése: Nett Food Bulgur, 1 kg
Márka: NETTFOOD
A termék eredete: Ukrajna
Probléma jellege: Határértéket meghaladó mikotoxin (DON - deoxinivalenol) tartalom
Minőségmegőrzési idők:
2024.07.01.
2024.08.01.
2024.08.05.
Kiszerelés: 1 kg
Gyártó: Bio Fair Trade Kft.
Forgalmazó: Bio Fair Trade Kft.
A Bio Fair Trade Kft. a honlapján tájékoztatta vásárlóit a visszahívásról.
 
Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszatérítik. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik – írja a Nébih.
 
Milyen gondokat okozhat a deoxinivalenol?
A Fusarium penészgombák által termelt mikotoxinok közül a deoxinivalenolnak gyakorlati szempontból nagy jelentősége van
 
Európában, így hazánkban is a kisszemű gabonafélékben (pl. búza, árpa, rozs, zab) leggyakrabban a DON toxin található, melynek nagymértékű szervezetbe kerülése a gazdasági állatoknál csökkent táplálékfelvételt és súlygyarapodást, valamint hányást idézhet elő, illetve hátrányosan befolyásolhatja az utódok növekedését. Az állatállomány fertőzésekkel szembeni fogékonyságát is növelheti.
 
Embereknél a toxinból eltűrhető napi beviteli mennyiséget (amelyet a szervezet – akár naponta fogyasztva is – még várhatóan károsodás nélkül elvisel) állapítottak meg nemzetközi szervezetek. A különböző élelmiszerekben az EU-ban, így Magyarországon is maximálisan megengedhető toxin szinteket (határértékeket) rendelet írja elő. A nagy mennyiségben fogyasztott DON émelygést, hányást, néha hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést okozhat. Különösen nagy mennyiségben immunrendszeri és vérképzőszervi panaszokhoz, elhalálozáshoz, állatok esetén elhulláshoz is vezethet – olvasható a Nébih tájékoztatójában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

2023. január 30. 13:12
Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.
 
Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a manilai kormány döntése értelmében hat hazai cég is megkezdheti a szárnyas- és sertéshúskészítmények, valamint élőállat szállítását Délkelet-Ázsia leggyorsabban fejlődő országába. A több mint 112 millió lakost számláló piac hatalmas lehetőséget jelent a magyar élelmiszeriparnak - tette hozzá.

Ehető tavaszi vadnövény: most érdemes zamatos turbolyát gyűjteni!

2023. március 30. 14:22
Ánizsos illatával a zamatos turbolya igazán különleges fűszernövény.
 
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) üde zöld színével, petrezselyemre emlékeztető leveleivel lombfakadás előtt szinte ellepi a magyar erdőket, erdőszéleket. Kora tavasszal érdemes gyűjteni, amikor a levelek még zsengék, de már ánizsos illatot árasztanak.