Szerzetesi cellákat alakítottak át szállodai szobákká Sopronbánfalván

2024. január 23. 16:00
A Sopronhoz tartozó, hegyek közé ékelődő Sopronbánfalván, a templom falához épült kolostorban különleges világba csöppenünk. Az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobás szállodai szobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a mai kor igényeit is kielégítve.
Szerzetesi cellákat alakítottak át szállodai szobákká Sopronbánfalván
A kolostor meditációra, kirándulásra is tökéletes helyszín, mégis közel van Sopronhoz, ha városi hangulatra vágynánk - Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel
 
A Sopronbánfalvi Kolostorban a mesebeli hármas útelágazáshoz hasonlóan több lehetőségünk is van a kikapcsolódásra. Ha csendben befelé szeretnénk figyelni, meditálni, akkor az épület puritán letisztultsága és mindent átható szakralitása tökéletes helyszínt kínál ehhez. Ha kimozdulnánk a falak közül, de mégsem mennénk emberek közé, a Lövérekben számos túraútvonalat találunk.
 
A másik úton elindulva Sopronbánfalvára jutunk, amely ugyan az évek során Sopronhoz nőtt, de megőrizte falusiasságát. A falu központjából a templomhoz, illetve kolostorhoz vezető lépcsőn is érdemes felsétálni, ezt a pálos remeték építették 1718-ban. Összesen 82 lépcsőfokot kell megmásznunk, de közben megcsodálhatjuk a fertőrákosi kőfejtőből származó mészkőből kifaragott 14 szobrot, amelyek a korláton helyezkednek el.
sopronbanfalva
A faluból a kolostorhoz vezető lépcsősort 14 szobor díszíti - Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel
 
A legnépszerűbb soproni attrakciók
Ha a harmadik utat választjuk, a városba jutunk, ahol rengeteg turisztikai attrakció, kávézók, éttermek és bárok várnak bennünket. Sopron legnépszerűbb látnivalója továbbra is a Tűztorony, amely a város szimbóluma is egyben.
 
A belvárosban számos felfedeznivaló helyszín található, a gyerekek körében a Macskakő és a Bányászati Múzeum a legkedveltebb. A kultúra iránt érdeklődők a Fertőrákosi Barlangszínház előadásait látogatják nagy számban, de klasszikus és könnyűzenei koncertek is színesítik a város kínálatát. A látnivalók sorát bővíti az újonnan átadott Múzeumnegyed és a 19. századi polgári életet bemutató Lenck-villa. Szintén kedvelt attrakció a közelben a fertődi Esterházy-kastély, Magyarország egyik legszebb barokk kastélya, amelyet a magyar Versailles-ként is emlegetnek.
 
Kolostorból szálloda
A sopronbánfalvi kolostor már a középkorban a mai helyén állt, ebből a korból azonban kevés részlete maradt fent az utókor számára. A pálosok a török időkig itt laktak, azonban, amikor a Bécs ellen vonuló megszállók elfoglalták és feldúlták a kolostort, továbbköltöztek Bécsújhelyre. Visszatértük után felújították az épületet. Amikor a pálos rendet az 1700-as években feloszlatták, előbb a brennbergi bányatisztek kaptak itt lakást, majd helyőrségi kórház lett az egykori kolostorból.
 
A templom épületét 1827-ben a község katolikus hívei vásárolták meg az egyházalaptól, majd helyrehozták és berendezték. Később a karmelita nővérek kapták meg a kolostort, akikről tudni kell, hogy nem érintkeznek a világi élettel, így egy forgóajtón kaptak meg mindent, amelyre az életükhöz szükségük volt, ezt ma is megtekinthetjük az épületben.
 
Miután a kommunista országvezetés feloszlatta az apácarendet, a kolostorból szociális otthon, majd mentálhigiénés intézet lett. 1993 után pedig üresen állt.
sopronbanfalva
A szerzetesi cellákból kialakított szobák puritánok, de a 21. század igényeinek is megfelelnek - Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel
 
2004-ben Kovács Gábor, a KOGART alapítója megvásárolta az épületet, amely 2010-ben, felújítását követően nonprofit elvonulási, oktatási és meditációs központként nyitotta meg a kapuit. A műemlékegyüttes egy része múzeumként nyitva áll a látogatók előtt.
 
A kolostor minden régi szépségét megőrizte, a helyreállított állapot a 17. század végi, 18. század eleji barokk sajátosságokat adja vissza. A földszinti kerengőről nyíló hét szerzetesi cella szinte teljes épségében fennmaradt, ezekben imádkoztak, elmélkedtek régen a szerzetesek. A felújítás során a cellákat megőrizték és lakószobákká alakították át. A kolostor emeletén összesen 12 felújított szoba ajtaja nyílik a kerengőre.
 
Csodálatos ízek a freskók alatt
A földszint egyik legimpozánsabb helyisége a refektórium vagy ebédlőterem. Boltozatát 1719-ben stukkókkal és festményekkel díszítették. A falfestményeket később apró kalapácsütésekkel „pikkelték” és levakolták, a stukkókat pedig több száz rétegben lemeszelték, így feltárásuk a kolostor restaurációjának egyik legnagyobb szenzációja.
sopronbanfalva
A vendégek az egykori barokk ebédlőben költhetik el az ebédet és a vacsorát - Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel
 
Itt kapott helyet a felújításkor a Kolostor Étterem, amelyet az épület saját konyhája szolgál ki. A vendégek itt étkezhetnek, de bárki ellátogathat az étterembe foglalás után, és étlapról választhat.
 
Rendezvényeket, esküvőket is szívesen fogadnak
A kolostor egyszerű, harmonikus közösségi terei ideális atmoszférát biztosítanak kreatív meetingekhez, workshopokhoz, vezetőképző és lelki programokhoz, valamint exkluzív családi eseményekhez.
 
A felső szinten található a fennkölt egyszerűséget sugárzó Noviciátus, amely egykor a szerzetesnövendékek oktatására szolgált, a felújítás után pedig a központ előadó- és konferenciatermeként funkcionál.
 
A harmadik szintet újonnan, a tetőtér beépítésével alakították ki, a szerzetesek padlástérként használták. A felújítás során meditációs termeket, további szobákat és közösségi tereket különítettek itt el.
sopronbanfalva
A padlásszint különleges dísze a kolostor melletti templom évszázadok óta rejtőzködő gótikus ablaknyílásai mentén épített, új könyvtár - Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel
 
A szint különleges dísze a kolostor melletti templom évszázadok óta rejtőzködő gótikus ablaknyílásai mentén épített, új könyvtár, ahol 16 olvasóhely várja az olvasni vágyókat, interneteléréssel. Egy egészen modern társalgót is kialakítottak a padláson, ahol kényelmes bútorok biztosítják a vendégek kényelmét. A társalgóhoz külön önkiszolgáló teakonyha csatlakozik, becsületkasszás minibárral.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon

2023. december 01. 13:00
Kocsmát és szórakozóhelyet is csak körülményesen lehet működtetni, ezeknek majdnem a fele bezárt 2010 óta.
 
Több mint 45 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon a járvány előtt, ma már csak 38 780 hely működik – írja a Portfolio. A bezárt helyek többsége kocsma, vagy zenés-táncos szórakozóhely: ezeknek a 25 százaléka eltűnt az elmúlt 4 évben.
 

Környezettudatos animációs programokat kínál gyerekeknek a Bubbles Club

2023. március 17. 15:43
A Danubius Hotels 2013-ban indította el a gyerekeknek szóló Bubbles Club programját. Az idén jubiláló szolgáltatás születésnapja alkalmából ünnepi „zöld" hétvégékkel, környezettudatos animációs programokkal várja egész évben a kicsiket és nagyokat. Az év szlogenje: Legyél te is Zöldfülű!"
Mára kamasz- vagy felnőttkorba léptek azok a 5-10 éves gyermekek, akik 2013-ban először találkozhattak a Bubbles Club kabalaállataival, a kedves kis sárkányokkal.