Szigorítaná a külföldiek földvásárlását a szlovák kormány

2017. március 23. 07:46
A külföldiek földvásárlását szabályozó törvények szigorítására készül a szlovák kormány. A szomszédos országban jelenleg nincs jogszabályi felső határa annak, hogy a más országokból származók mennyi földet vásárolhatnak. Szlovákia összes mezőgazdasági területeinek 5-6 százalékát, mintegy 100-150 ezer hektár földet birtokolnak külföldi befektetők, akiket az uniós átlag csupán harmadát-negyedét kitevő földárak vonzanak.
 

Szlovákiában mintegy 2,4 millió hektárnyi mezőgazdasági földterület van. Arról, hogy ennek a területnek mekkora hányadát birtokolják külföldi befektetők, csak meglehetősen eltérő becslések állnak rendelkezésre, viszont egyértelmű, hogy a külföldiek földvásárlása növekvő trendet mutat - írta a pozsonyi Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti napilap.

A HN szerint jelenleg az ország teljes mezőgazdasági földterületeinek 5-6 százalékát, mintegy 100-150 ezer hektár földet birtokolnak külföldi, köztük dán, holland, de akár kínai befektetők is. Más becslések szerint ez az arány sokkal magasabb is lehet, a szlovák gyümölcstermesztők uniója szerint a gyümölcsösöknek már csupán 75 százaléka van hazai kézben.

A külföldiek fokozódó szlovákiai földvásárlásának az alacsony árak a fő mozgatói. Szlovákiában a mezőgazdasági földterületek négyzetméterenkénti ára 0,12 és 1,3 euró között mozog, ami csupán harmada, negyede az uniós átlagnak, és huszada például a hollandiainak.

Szlovákiában jelenleg nincs jogszabályi felső határa annak, hogy a külföldiek mennyi mezőgazdasági földterületet vásárolhatnak, s ez az egyik ok, amiért az ország érdekes számukra - emlékeztetett Jaroslav Puskác, a szlovák agrártárca törvényelőkészítő részlegének vezérigazgatója a HN-nek adott nyilatkozatában.

A tervezett szigorításokat három, már meglévő törvény illetve az alkotmány módosítása révén, és egy teljesen új földtörvény elfogadtatásával akarják megvalósítani - mondta a pozsonyi lapnak Lucia Gallová, a szlovákiai agrártermelők egyik, a jogszabályok előkészítésén a szlovák agrárminisztériummal együttműködő szervezetének, a Vidéki platformnak az elnöke. 

Szlovákia Robert Fico előző kormánya idején, 2014 tavaszán már elfogadott egy, a helyi gazdák földvásárlását segítő, az Európai Unión (EU) kívüli külföldiek egy részét pedig a termőföld vásárlásból kizáró jogszabályt. Ez elővásárlási jogot biztosít azoknak, akik agrárvállalkozóként már legalább három éve az adott településen tevékenykednek, vagy az eladásra szánt földterület résztulajdonosai, illetve az azt áruba bocsájtó személy hozzátartozói.

A törvény ugyanakkor megtiltotta, hogy olyan állampolgárok vagy cégek földet vásároljanak Szlovákiában, akiknek vagy amelyeknek országa nem teszi lehetővé, hogy területén szlovák állampolgár vagy Szlovákiában bejegyzett cég földterülethez jusson.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Ugrásszerűen nőtt a biogazdálkodás területe és az ezzel foglalkozó vállalkozások száma

2017. február 03. 08:03
Egy év alatt megduplázódott a biogazdálkodás területe és a biogazdálkodást fenntartó gazdaságok száma Magyarországon. Míg 2015-ben 120 ezer hektáron, addig 2016-ban már 200 ezer hektáron folytattak biogazdálkodást - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön a gödöllői Szent István Egyetemen tartott konferencián.

A külföldi EU-munkavállalók jogbiztonságát meg kell teremteni a Brexit után

2017. december 11. 09:14
A brit üzleti szektor vezető érdekképviseleti szervezetei szerint a Brexit-tárgyalások első szakaszát várhatóan lezáró előzetes megállapodás elérése után most a külföldi EU-tagországokból érkezett munkavállalók jogbiztonságának végleges garantálására kell helyezni a hangsúlyt - írja az MTI.