Szigorodik a maszkhasználat szabályozása

2020. október 30. 12:19
November 2-ától a járvány elleni hatékonyabb védekezés érdekében szigorúbb szabályok lépnek életbe a maszkviseléssel kapcsolatban.
Szigorodik a maszkhasználat szabályozása

A változás elsősorban azokat érinti, akik étteremben, vagy olyan üzletben étkeznek, amely elsődlegesen nem vendéglátással foglalkozik (például egy hentesüzlet, ahol lehet sült kolbászt enni), de alkalmazhatóak az új szabályok egy stadion büféjére is.

 Az étteremben most már nem csak az ott dolgozóknak, hanem az ott étkezőknek is köteles a maszkviselés amíg az asztalukhoz mennek, vagy amennyiben asztaluktól felállnak (pl.: mosdóba mennek, vagy a pulthoz). Az olyan üzletekben, amelyek elsődlegesen nem vendéglátással foglalkoznak is kötelező a maszkviselés, kivéve azt az időtartamot, amíg a vásárló az ételt/italt elfogyasztja.

 

 

Foto: kormany.hu

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a szórakozóhelyekre, koncertekre, amennyiben nyilvános zenés-táncos rendezvényt szerveznek. Ebben az esetben ugyanis folyamatosan kötelező a maszkot viselni minden olyan helyiségben, ahol nem történik étel/ital kiszolgálás. Azokban a helyiségekben pedig, ahol étel/ital kiszolgálás történik szintén a kötelező a maszkviseléstől a jogalkotó csak az étel/ital elfogyasztásának időtartamára tekint el.

 Az az állampolgár, aki ezeket a szabályokat megszegi, szabálysértést valósít meg.

 Az üzemeltető, aki nem tesz meg mindent a szabályozás betartására (azaz nem hívja fel a szabályszegőt a jogellenes magatartás megszüntetésére és kísérli meg kivezettetni) akár az üzlet, szórakozóhely, étterem bezárásával is sújtható. Az ellenőrzéseket pedig kereskedelmi hatóságként a rendőrség is elvégezheti.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Közbelépett az agrárminiszter, nem épül kisvasút a Csarna-völgyben

2018. november 23. 09:25
A terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerül.

Levelet írtak Kásler Miklósnak – ezt kérik a minisztertől

2020. szeptember 25. 08:53
Két szakszervezet közösen fordult az EMMI miniszteréhez.