Szigorodnak a feltételek

2017. március 09. 08:36
Több vidékfejlesztési pályázat jelentkezési feltételei is szigorodnak. Eltérő okok miatt döntöttek a pályázati felhívások módosítása mellett. A fiatal mezőgazdasági termelők számára meghirdetett támogatás esetében egyes pályázatírók az elmúlt hetekben kormányhivatali igazolásokkal akartak visszaélni - tájékoztatott a Miniszterelnökség.

A fiatal gazdák számára tavaly decemberben meghirdetett pályázat keretösszege 37,75 milliárd forint, jelentkezni március 16-tól lehet, mintegy 40 ezer eurónak megfelelő összegre. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtiktár kiemelte, hogy mivel lehetőség lett volna "néhány zsáknyi" gombatermeléssel indulni a pályázaton, megjelentek a "hirtelen gombatermesztővé vált" pályázók. A szigorítás eredményeként viszont csak azok jelentkezhetnek majd, akiknek 2016-ban már volt egységes kérelme, illetve ennek hiánya esetén azok, akik 2017 áprilisában - az újabb egységes kérelembenyújtás megjelenésekor - igazolják üzemméretüket.

A másik változás a borturizmushoz kapcsolódik, az agrárvállalkozások több lábon állását lehetővé tevő diverzifikációs pályázatnál úgynevezett lehatárolási probléma adódott. Eredetileg nem mezőgazdasági vállalkozások is indulhattak volna a pályázaton, ugyanakkor nekik a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) is adhat forrást, így ebből a pályázatból kizárják őket.

Szigorodnak a feltételek

Ezáltal csak az agrár mikrovállalkozások pályázhatnak majd elsősorban egyéb, nem agrárcélok, például a falusi turizmus fejlesztésére, szálláshelyek bővítésére - ismertette az államtitkár. Kis Miklós Zsolt elmondta: számtalan egyéb pályázati lehetőség lesz meghirdetve, idén március 31-ig még több mint 70 milliárd forint értékben, amelyek zömére borászok is pályázhatnak majd.

2016-ban szinte az összes pályázati felhívás megjelent, az 1300 milliárd forint mintegy 90 százalékára lehet pályázni és a források több mint harmadáról már döntés is született, valamint 25 pályázat zárult le mintegy 750 milliárd forint értékben.

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Napokon belül döntenek a vidékfejlesztési pénzekről

2017. június 22. 09:52
A napokban összesen közel 77 milliárd forintról szóló támogatói határozatokat kapnak kézhez a Vidékfejlesztési program keretében az agrár-környezetgazdálkodási tevékenységre és a településképet meghatározó épületek rekonstrukciójára, közösségi terek létrehozására pályázók - mondta a Világgazdaságnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Ezeket a Vidékfejlesztési pályázatokat várjuk idén nyáron I.

2016. május 30. 11:55
Júniusban várható a kertészeti gépek korszerűsítésére, júliusban pedig a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásra vonatkozó kiírások meghirdetése.