Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet

2022. december 23. 18:18
Különleges óévbúcsúztatásra várják az érdeklődőket Hajdúszoboszlón az év utolsó napján. Hagyományosan idén is megrendezik a szilveszteri csergetést, amelynek gyökerei majd' 500 évre nyúlik vissza.
Délután öt órától a város főterén elevenedik meg a nem mindennapi hagyomány. A szilveszteri csergetéssel annak állítanak emléket, hogy 1559. december 31-én a helyiek kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget.Idén csikós- és pásztorruhába öltözött hagyományőrzők mellett a Crux Alba középkori tűzérség tart bemutatót. A majd' ötszáz éves múltra visszatekintő neves esemény napjainkra látványos felvonulással egybekötött óévbúcsúztató szokásként él tovább. A cél az, hogy a résztvevők együtt űzzék el gonosz erőket, és köszöntsék vidáman az új esztendőt.
Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet
A különleges programot hat órától a népzenei dallamokat modern hangzásban megszólaltató Kerekes Band koncertje követi, ahol a hangulat bizonyosan a tetőfokára hág majd.
 
Négy és hét óra között játékos történelmi kalandozásra várják a családokat a Kalandozó Komédium Történelmi Játékudvar közreműködésével. Háromnegyed öttől pedig Molnár Miklós és Bandája, valamint Bárdosi Ildikó népdalénekes lép fel a Hősök terén.
 
A rendezvény ingyenes.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Szombaton életre kel a történelem a füleki várban

2023. augusztus 30. 13:39
Idén is életre kel a történelem a füleki várban, ahol a XXIII. várjátékokat rendezik meg szombaton. A felvidéki városban a látogatók megismerkedhetnek a középkori mindennapi élettel, kultúrával és annak a korszaknak a hagyományaival, amikor a vár fontos katonai és stratégiai funkciót töltött be.
A főszervező Füleki Vármúzeum tájékoztatása szerint a program szombat délután veszi kezdetét a gyermekeknek szánt gólyalábas színházi előadással, amelynek címe „A legmagasabb kézművesek”.

Új zenélő út épült, egy népdalt játszik az autósoknak – videó

2022. november 30. 10:14
Hétfőn átadták Magyarország második zenélő útját a Szerencsig négysávossá váló 37-es főút fejlesztésének részeként.
A Gesztely és Szerencs között épülő 18,9 kilométernyi új gyorsforgalmi út a Kaposvárra vezető 67-es úthoz hasonlóan szintén zenél. A Magyar Építők által készített videón az is kiderül, hogy milyen dallamot játszik az 513 méteres szakasz, amennyiben pontosan 80 kilométer/órás sebességgel haladunk Szerencs felé a 37-es úton.