Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet

2022. december 23. 18:18
Különleges óévbúcsúztatásra várják az érdeklődőket Hajdúszoboszlón az év utolsó napján. Hagyományosan idén is megrendezik a szilveszteri csergetést, amelynek gyökerei majd' 500 évre nyúlik vissza.
Délután öt órától a város főterén elevenedik meg a nem mindennapi hagyomány. A szilveszteri csergetéssel annak állítanak emléket, hogy 1559. december 31-én a helyiek kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget.Idén csikós- és pásztorruhába öltözött hagyományőrzők mellett a Crux Alba középkori tűzérség tart bemutatót. A majd' ötszáz éves múltra visszatekintő neves esemény napjainkra látványos felvonulással egybekötött óévbúcsúztató szokásként él tovább. A cél az, hogy a résztvevők együtt űzzék el gonosz erőket, és köszöntsék vidáman az új esztendőt.
Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet
A különleges programot hat órától a népzenei dallamokat modern hangzásban megszólaltató Kerekes Band koncertje követi, ahol a hangulat bizonyosan a tetőfokára hág majd.
 
Négy és hét óra között játékos történelmi kalandozásra várják a családokat a Kalandozó Komédium Történelmi Játékudvar közreműködésével. Háromnegyed öttől pedig Molnár Miklós és Bandája, valamint Bárdosi Ildikó népdalénekes lép fel a Hősök terén.
 
A rendezvény ingyenes.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen

2024. február 05. 15:46
Örökség - Tudás - Közösség címmel hétfőn veszi kezdetét a szentendrei Skanzen fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, amelynek során 79 helyszínen szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket.
 

Megérkezett a Kossuth térhez az Aranyvonat

2023. augusztus 18. 13:36
Az egykor a Szent Jobbot hordozó vonat másolata idén is bejárható lesz.
 
Szent István halálának 900. évfordulóján, 1938-ban a magyar állam elindította az országban a gazdagon díszített Aranyvonatot, aminek célja az uralkodó mumifikálódott jobb keze – a Szent Jobb – az ország minden részére való eljuttatása volt.