Szinte lehetetlennek tűnt, de Ukrajna hagymával is megjelenhet az EU-s piacokon

2024. február 20. 15:54
Ukrajnában borzasztóan leesett a vöröshagyma ára.
 
Az East Fruit elemzői szerint Ukrajnában a vöröshagyma kilónkénti ára az utóbbi hetekben mindössze 0,24-0,40 dollárnak (12-15 grivnya) felelt meg, ami az egy évvel korábbinak mindössze a felét teszi ki – írja a freshplaza.com.
Szinte lehetetlennek tűnt, de Ukrajna hagymával is megjelenhet az EU-s piacokon
Eközben a szomszédos EU-s országokban (főleg Lengyelországban) a vöröshagyma ára folyamatosan emelkedik, ami kedvező lehetőséget kínál az ukrán gazdák számára, hogy termékfeleslegüket ezekre a piacokra vigyék.
 
Ukrajna már tavaly is exportált hagymát Romániába, mert a moldáviai készletek – ahonnan Románia korábban vásárolt – jelentősen csökkentek ugyanakkor az ukrán hagyma kedvezőbb áron lett elérhető.
 
Olekszandr Korev, FAO szakértő elmondta, hogy Ukrajnában jelentős túlkínálat van a gyengébb minőségű és jóval olcsóbb, 0,19 dollár kilónkénti árú hagymából is, amit a helyi vásárlók előnyben részesítenek, ami további exportkészleteket szabadít fel az ország számára.
 
Az ukrán hagymaexport felfutása a tavalyi évben kiemelkedő teljesítménynek tekinthető, mivel a vöröshagyma-termesztés és -feldolgozás korábban Herszon körzetére koncentrálódott, ám ezeknek a területeknek és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrának mintegy 80 százalékát az orosz hadsereg a háború során feldúlta és elpusztította.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Aranyáron mérik majd a fóliás szamócát

2023. április 14. 14:22
A görög szamóca kilós ára most 1700 forint körül alakul, fóliás magyar társa azonban várhatóan ennél sokkal többe kerül majd.
 
A fóliasátrakban elültetett, illetve a szabadföldi szamóca is sokkal többe fog kerülni, mint a görög áru. A szezon áprilisban kezdődik el és Huber István őstermelő a TV2 Tények riportjában azt mondta, hogy a fóliás eper kilója  körülbelül 7000 forintba kerül majd.

A hibridburgonya forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben

2023. június 26. 12:57
Nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
 
A Wageningeni Egyetem (WUR) mini-szimpóziumán részt vevő nemzetközi elemzők szerint hamarosan köztermesztésbe kerülhet a hibridburgonya, amelynek széles körű elterjesztése forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben és az élelmiszer ellátásban, különösen az alacsony jövedelmű és a mélyszegénységben élő lakosság számára – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.