Szinte mindannyian durván szennyezett levegőt lélegzünk be

2023. október 12. 19:20
A levegő szennyezettsége Magyarországon is kétszerese a WHO által közzétett iránymutatásnak.
 
Közel 30 millió európai él olyan területeken, ahol a részecskekoncentráció legalább a négyszerese a megengedettnek – írja a sokszinuvidek.24.hu a Guardian vizsgálatára hivatkozva, mely szerint az európai lakosság 98%-a rendkívül káros szennyezett levegőt lélegzik be, ugyanis a 2,5 mikrométernél kisebb méretű szálló por (PM2.5) koncentrációja meghaladja a WHO által előírt határértéket, és ez évente 400 000 haláleset okozója.
Szinte mindannyian durván szennyezett levegőt lélegzünk be
A PM2.5 részecskék bejutnak a tüdőbe, sőt egy részük a véráramba is, érintve az összes belső szervet és az idegrendszert is. A szennyezőanyag-szemcsék elsősorban a közlekedési eszközökből és a szilárd tüzelőanyagot használó háztartási tüzelőberendezésekből kerülnek a légkörbe. Ezért például a tűzifát használó háztartásokban nagyon fontos a környezetbarát fűtési mód alkalmazása, hogy minél kevesebb szennyező anyag jusson a levegőbe.
Kínában a levegőszennyezés az energiatermelés akadálya.
A legsúlyosabban érintett ország Európában Észak-Macedónia. A kutatók azt is megfigyelték, hogy Kelet-Európában sokkal rosszabb a helyzet, mint Nyugat-Európában, kivéve Olaszország egyes területeit.
 
Európa lakosságának tehát csupán 2%-a él a határon belüli értékkel rendelkező területeken, 7 kelet-európai országban pedig (Szerbia, Románia, Albánia, Észak-Macedónia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) a levegő szennyezettsége kétszerese a WHO által közzétett iránymutatásnak.
9 millió ember halt meg légszennyezés miatt 2019-ben - Hamu és Gyémánt
Körülbelül 30 millió európai olyan területeken él, ahol a részecskekoncentráció legalább a négyszerese a megengedettnek.
 
Sürgős cselekvésre van tehát szükség, hiszen a légszennyezettség számos egészségügyi probléma okozója, úgymint szív- és tüdőbetegség, rák, cukorbetegség, depresszió, mentális betegségek, kognitív károsodás és alacsony születési súly.
A levegőszennyezés jelentése és következményei globálisan
Európa egyre több városa próbál minél hatékonyabb intézkedésekkel gátat szabni a légszennyezésnek, például ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zónák bevezetésével, forgalomcsökkentési programokkal, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedés ösztönzésével.
 
forrás: agroinform.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Totális fordulat: mégse kellenek a fülöp-szigeteki vendégmunkások a magyar cégeknek

2024. március 22. 15:00
Gyakorlatilag leálltak a munkaerőkölcsönző cégek a vendégmunkások toborzásával, miután a német gazdaság problémái miatt egyre kisebb a munkerőigény idehaza. A szakszervezeti vezető azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipar helyett a jövőben turizmusban kaphatnak nagyobb szerepet a vendégmunkások.

Ne várjon a tankolással

2023. július 10. 13:32
Szerdán folytatódik a drágulás a hazai töltőállomásokon.