Szívbajhoz vezethet a stresszes munkahely

2019. július 11. 08:21
Egy friss kutatás szerint a rossz és bizalmatlan munkahelyi légkör nem csak úgy általában húzza le a munkavállalót, de kihat annak egészségügyi állapotára is, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyeit - írja a 444.hu.

 

A Gallup által gyűjtött adatok felhasználásával készült tanulmány szerint - amit az International Journal of Environment Research and Public Health szaklap közölt - a munkaadó cégbe illetve a munkahelyi vezetőkbe vetett bizalom összefügg olyan kockázati tényezőkkel, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin, vagy akár a cukorbetegség - idézi a cikket a 444.hu.

A kardiovaszkuláris megbetegedések számítanak a vezető haláloknak ma a világon. Kialakulásuk elsősorban a táplálkozással, a testmozgás intenzitásával és - főleg a magas vérnyomás esetében - a stresszel vannak összefüggésben.

A most publikált tanulmány elsősorban a stresszre és azon belül is a munkahelyi stresszre koncentrál. A kutatók (400 ezer amerikai munkavállalótól gyűjtött adatok alapján) azt találták, hogy azoknál, akik bizalmatlan légkörben dolgoznak, nagyobb arányban alakult ki magas vérnyomás, többen lettek dohányosok, cukorbetegek, gyakoribb közöttük az elhízás és a magas koleszterinszint. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a bizalmatlan munkahelyi légkör általában a főnök személyével, az ő habitusával van közvetlen összefüggésben. Maga a bizalmatlan légkör pedig ebben az esetben azt jelenti, hogy a munkavállaló nem érzi úgy, hogy megértenék a munkahelyén, vagy, hogy tisztességesen bánnának vele. 

Fotó: Shutterstock

444.hu / hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Debrecennél már gyülekezőt fújtak a vonulásra készülő gólyák

2022. augusztus 02. 08:52
Egyre több az üres fészek, csapatokba verődve készülnek hosszú útjukra a madarak.

A bio-növényvédelem új szintje: drónok szórják szét a katicákat

2016. június 14. 09:00
A fejlesztés hatására a biogazdaságok költségei és így a biotermékek ára is csökkenthető.