Szokatlan szövetség van kialakulóban az Európai Unióban az ukrán gabona ügyében

2024. március 22. 16:16
Több tagállam sem ért egyet azzal, hogy az ukrán agrártermékek vámolás nélkül érkezzenek az unió piacára.
Szokatlan szövetség van kialakulóban az Európai Unióban az ukrán gabona ügyében
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint ez az egyik legfontosabb téma a mostani EU-csúcson, amihez partnereket is talált. Egy nem mindennapi szövetség bontakozik ki az Európai Unióban az ukrán gabonával kapcsolatban – írja az index.hu.
 
Március 21-én kezdődött az idei második EU-csúcs, aminek az egyik központi témája Ukrajna támogatása az Oroszország elleni honvédő háborújában és Kijev EU-csatlakozása.
 
Az elmúlt hónapok Európa-szerte rendezett gazdatüntetései miatt azonban napirenden van az európai mezőgazdaság kérdése is. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közösségi oldalán például a gazdák egyik követelését, az ukrán gabona ügyét jelölte meg a csúcs legfontosabb témájának.
 
Ezzel nincs egyedül az Európai Unióban, hiszen Lengyelország vezetésével Magyarország mellett Franciaország is szigorúbb szabályokat szeretne bevezetni az Ukrajnából érkező gabonaimport ügyében.
 
Mint arról a Politico írt, a tagállamok vezetői nem értenek egyet az ukrán mezőgazdasági termékekről szóló, – elsősorban a gabonával kapcsolatos – az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (röviden Tanács) által meghozott egyezséggel, ami egy évvel meghosszabbítaná az ukrán agrártermékek vámmentes importját.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelőjét veszi meg a Talentis Agro Zrt.

2023. július 31. 12:26
Mészáros Lőrinc és a Talentis Agro Zrt. – mely a Mészáros Csoport tagja – adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelője, illetve exportőre megvásárlásáról.
 

300 kiállító 36 ezer négyzetméteren – ilyen az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow

2023. január 26. 11:48
Megnyílt a 41. AGROmashEXPO, amelyet ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeznek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
 
Az idei év legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállításán 12 ország 300 kiállítója mutatja be újdonságait. Dr. Nagy István agrárminiszter a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődése töretlen, elsősorban az elmúlt évtized támogatási rendszerének és a precíziós gépeknek köszönhetően.