Szokatlan szövetség van kialakulóban az Európai Unióban az ukrán gabona ügyében

2024. március 22. 16:16
Több tagállam sem ért egyet azzal, hogy az ukrán agrártermékek vámolás nélkül érkezzenek az unió piacára.
Szokatlan szövetség van kialakulóban az Európai Unióban az ukrán gabona ügyében
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint ez az egyik legfontosabb téma a mostani EU-csúcson, amihez partnereket is talált. Egy nem mindennapi szövetség bontakozik ki az Európai Unióban az ukrán gabonával kapcsolatban – írja az index.hu.
 
Március 21-én kezdődött az idei második EU-csúcs, aminek az egyik központi témája Ukrajna támogatása az Oroszország elleni honvédő háborújában és Kijev EU-csatlakozása.
 
Az elmúlt hónapok Európa-szerte rendezett gazdatüntetései miatt azonban napirenden van az európai mezőgazdaság kérdése is. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közösségi oldalán például a gazdák egyik követelését, az ukrán gabona ügyét jelölte meg a csúcs legfontosabb témájának.
 
Ezzel nincs egyedül az Európai Unióban, hiszen Lengyelország vezetésével Magyarország mellett Franciaország is szigorúbb szabályokat szeretne bevezetni az Ukrajnából érkező gabonaimport ügyében.
 
Mint arról a Politico írt, a tagállamok vezetői nem értenek egyet az ukrán mezőgazdasági termékekről szóló, – elsősorban a gabonával kapcsolatos – az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (röviden Tanács) által meghozott egyezséggel, ami egy évvel meghosszabbítaná az ukrán agrártermékek vámmentes importját.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkötelezett az agrártárca az erdei iskolai programok támogatása mellett

2023. november 17. 15:50
Az állami erdészeti cégcsoport 2010 óta 40 milliárd forintot fordított az erdei turisztikai infrastruktúra, köztük számos erdei iskola fejlesztésére – mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Madas László Erdészeti Erdei Iskola mai jubileumi ünnepségén.
 

Állami kitüntetéseket adtak át

2023. augusztus 18. 13:06
Államalapítás ünnepén nem csak hazánk születését ünnepeljük, hanem hálát és köszönetet mondunk mindazoknak, akik ezekben a nehézségekkel terhelt időkben is lelkiismeretesen elvégezték munkájukat, és olyan eredményeket tettek le az asztalra, amellyel mindannyiunk jólétéhez járultak hozzá- fogalmazott Nagy István agrárminiszter az állami kitüntetések és szakmai elismerések átadó ünnepségén.