Szőlő: még nem szabad elengedni a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezést

2023. augusztus 21. 15:03
Még legalább egy, késői érésű fajtáknál több kontakt kezelés is beiktatható a lisztharmat ellen.
 
Az elmúlt 10 nap hőmérséklet- és csapadékviszonyai is szélsőségesen alakultak. Pár napja elállt az eső, és a hőmérséklet is végre a megszokott, 22-23 °C körül alakul. Az ezt megelőző egy hétben viszont szokatlanul hideg, csapadékos volt az idő. 10-60 mm eső esett, hozzá 18-21 °C-os hőmérséklet párosult, ami az átlagtól 2-3 °C-kal alulmarad! Ez a váltás jelentősen befolyásolta – szerencsés módon – a betegségek alakulását, de még nem dőlhetünk hátra – írja a nak.hu
Szőlő: még nem szabad elengedni a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezést
Fenológia
Érés, zsendülés. A fürtök teljesen zártak, tömöttek, a bogyók teltek, csattanásig feszültek. Az érés azonban a legtöbb fajta esetében vontatott, 2-3 héttel elmarad a megszokottól.
 
Betegségek – növényvédelem
Most már csaknem minden előfordul: lisztharmat, peronoszpóra, botritisz, hiánytünetek, fás megbetegedések.
 
Közülük a botritiszre koncentrálnak legtöbben, ami érthető, hiszen a termés további megóvása a legfontosabb. Körülbelül 2 hete beindult egy nemkívánatos folyamat, a fürtökön belül egy-egy bogyón már láthatóak voltak a fakó- és szürkerothadás tünetei. Az eső azonban elállt, a nap is kisütött, ez sokat lendített azon, hogy a fertőzés leálljon. De amint érkezik akár egy kisebb mennyiségű csapadék is, ezekből a gócokból még komoly fertőzés lehet!
 
Érdemes K- és Ca-tartalmú lombtrágyákat használni, a fürtzónát levelezni – a napégés valószínűsége már kisebb –, kaszálni a sorok alját, sorközöket. Beavatkozás most még nem indokolható, de legyen készleten botriticid készítmény arra az esetre, ha csapadék után beindulna a gombabetegség, azonnal közbe tudjunk lépni – tanácsolja a nak.hu
szőlő
Még mindig célszerű védekezni a lisztharmat ellen
Többen a lisztharmat elleni készítményeken spóroltak, kompenzálva a peronoszpóra elleni védelemre fordított ráfordítás-többletet. Itt azért bele-belekap a betegség a fürtökbe is. Ezeken a területeken mindenképp blokkolni kell a betegséget!
 
Másutt is indokolt akár egy kontakt kén kezelés, nem engedhetjük még el, mint ahogy a peronoszpóra elleni védelmet sem! A hónaljhajtásokon tömegével jelennek meg olajfoltok, sporulál a gomba és terjed. Ezekből aztán óriási számú áttelelő képlet is keletkezik, ami a jövő évi védelmet nehezíti meg. Még legalább egy, késői érésű fajtáknál több kontakt kezelés beiktatható ellene – olvasható a cikkben.
 
Minden esetben figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre és ennek függvényében döntsünk a kezelésről és válasszunk megfelelő készítményt!
 
Javasolt hatóanyagok:
 
botritisz
  • pirimetanil
lisztharmat
  • kén
peronoszpóra
  • ditianon
  • metiram
A fás betegségek, leggyakrabban az ESCA tünetei most már látványosan mutatkoznak. Érdemes ezeket a tőkéket megjelölni, és vagy cserélni őket, vagy a metszéskor visszavágni, némi esélyt adva arra, hogy megmenekül a tőke.
szőlő
Minden esetben figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre.
 
Ne feledkezzen meg senki sem az AKG kötelezettségéről: augusztus 31-ig a levélmintákat el kell juttatni az akkreditált laboratóriumba növényanalízisre! – írja nak.hu
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Papp Zsolt : Újabb külterületi útberuházás indul

2023. augusztus 31. 14:21
Az Agrárminisztérium politikájának egyik legfontosabb eleme a vidéki térségek felzárkóztatása, amelyhez az önkormányzatok munkája is elengedhetetlen.