Szűkülő burgonya fajtakínálat várható

2023. július 19. 12:40
A berzencei burgonya fajtabemutatót megelőző éjszaka ugyancsak komoly vihart élhettek meg a burgonyák. Így a nagy szél összeborzolta, a csapadék pedig párafelhőbe burkolta a növényeket, melyek csak a déli napsütésre tisztultak ki. A fajtaváltásnak köszönhetően jelent meg az Agria mutánsa, a Babylon
„Az idei magas burgonya árak miatt a jelzések szerint megnő a kereslet, és azok az gazdák, akik idáig bizonyos nagyságú területen ültettek, várhatóan még több hektáron fognak termelni.
Szűkülő burgonya fajtakínálat várható
Boston: a sikertörténet küszöbén - Fotó: viniczai
 
Az igényekkel kapcsolatban elmondható, hogy a tavalyi forgalmunk 20 százalékkal nőtte túl az azt megelőzőt. Mindez elsősorban a viszonylag stabil és magas étkezési árnak köszönhető”- magyarázta Murai György. Az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetője hozzátette: a termelői kedv kicsit visszatért, ám itt nem arról van szó, hogy új szereplők jelentkeztek volna a piacon, illetve a vállalkozói körben, hanem akik eddig is termeltek, ezután kicsit többet vállaltak.
Murai György: időben kell leadni a vetőgumó rendeléseket
Murai György: időben kell leadni a vetőgumó rendeléseket - Fotó: viniczai
 
Elindult az érdeklődés a burgonyatermesztés iránt, s ez talán lefékezi vagy meg is állítja azt a tendenciát, ami évtizedek óta jellemző, hogy évről-évre csökken a burgonya vetésterülete. Ma alig több, mint 7000 hektárról beszélünk, s ha megáll a visszaesés, már örömteli az ágazat számára. A korábbi 50-60 ezer hektár az étkezési mellett a feldolgozóiparral együtt volt számolandó. Hazánkban a szaporítóanyag előállítás mintegy 300 hektáron történik, ami nem elégíti ki a 7000 hektár étkezési igényét.
Tudjuk, hogy elsősorban a szállítási költség határozza meg a burgonya árát.
 
A holland Agrico burgonya nemesítő, illetve vetőburgonya forgalmazó cégtől érkező hír szerint, a következő szezonban várhatóan nehezebb lesz szaporítóanyaghoz hozzájutni, illetve a választék is talán szűkebb lesz.
 
Mint a szakember elmondta, ott kezdődött a negatív sorozat, hogy már ültetéskor olyan volt az időjárás, ami nem tette lehetővé, hogy optimális időben kerüljön földbe a burgonya. Ennek köszönhetően tolódott az ültetés, egyes helyeken négy-öt héttel is, ami a gumókötés és fejlesztés szempontjából nem kedvező.
 
Mivel a kötésszám lényegesen alacsonyabb, mint egy normál évben, ez már feltételezi a mennyiségi csökkenést. A másik oldalon ott találjuk a minőséget. A csapadékos, hűvös tavasz után hirtelen jött a meleg, ami olyan mikroklímát generált, amiben a gombabetegségek elkezdtek fejlődni, erős volt a fertőzés. Ha pedig többet kell védekezni, az költségnövelő tényező.
 
„Azt is látni kell, hogy Hollandiában 7 százalékkal csökkent a termőterület - ami jellemző egész Európára - Franciaországban pedig több, mint 10 százalékkal kevesebb burgonyát ültettek.
Mindez arra utal, mikor eljön a jövő évi ültetési szezon, nem biztos, hogy mindenkinek lesz megfelelő mennyiségű és választékú áruja. Arra biztatjuk mi is a partnereinket, hogy előzetesen jelezzék, hogy milyen fajtából és mennyire lenne szükségük. Minél előbb foglaljuk le mennyiségeket az anyacégnél, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesz is”- mutatott rá Murai György, hogy széles fajtakínálattal rendelkeznek, ami alternatívát jelent a gazdálkodóknak. Vannak olyan választási lehetőségek, ha nem is a termelő által igényelt, vagy a megszokott fajtából, de tud hasonlót ültetni.
 
Így az Esmee, a korai, illetve az Evolution, nagyon korai, piroshéjú, sárgahúsú fajtákat nem kell bemutatni termelői körökben. Mindkettő évek óta stabilan és jó színvonalon teljesít. Eddig ki tudták elégíteni a felmerülő igényeket, ám az új szezonban vélhetően csak korlátozott mennyiségben. Egy új felfedezett, a TPC Boston névre keresztelt középkorai fajtája. A szintén holland nemesítő cég ugyan méreteit tekintve jóval kisebb, mint az Agrico, ám jó tengerentúli kapcsolatokkal rendelkezik, így egymást segítik az európai és az amerikai piacon.
 
A bemutatón is sokaknak feltűnt, hogy a Boston nagyon szép gumóformájú, sima héjú, piros héjszínű - nem sötét piros, inkább rózsaszínes piros -, sárga húsú, jól tárolható fajta. Aki eddig kipróbálta, elmondhatta, szép jövő előtt áll.
 
„Eljutottunk egy olyan időszakhoz, amikor több fajtánk elveszíti védett státuszát. A regisztrációtól számított 25 évig él a védettség, ami azt jelenti, hogy csak a nemesítő értékesítheti, forgalmazhatja. Ha egy védett fajta eléri a szabad státuszt, mások is elkezdik szaporítani, ami egyrészt versenyhelyzetet generál, ami nyomja lefelé az árakat. Másrészt a fajta minősége már nehezebben kontrollálható. Egy védett fajtának licencdíj jogosultsága van, az elit szaporulati fok értékesítése után a licencdíj illeti meg a nemesítőt”- avatott be a fajtaváltás szükségességébe a szakember. Ebben most két fajtájuk is érintett, az Agria és az Impala. Ugyanakkor mindkettő esetében rendelkeznek alternatívával. Az Agriánál, például a Babylon – az Agria „mutánsa” - és a Markies, az Impalánál pedig a Ranomi.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Jövő héten újraindul az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszer

2023. február 07. 19:33
Számottevő karbantartást követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert.
 
Amint azt a Nébih korábban megírta, a tavalyi év tapasztalatai alapján több újítást is bevezetnek az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben. A fejlesztésnek szintén kiemelt célja, hogy a jelentések adattartalma igazodjon az Európai Uniós adatszolgáltatási kötelezettséghez*. 

Rendkívüli támogatást kapnak a kis hentesüzletek

2023. január 09. 11:54
A kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket - jelentette be Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult energiaválság és a nehéz gazdasági viszonyok ellenére a kormány továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. Az agrártárca tisztában van a kiskereskedelmet sújtó nehézségekkel, legyen szó akár az energiaköltségek vagy a szankciós infláció hatásairól, a minisztérium éppen ezért folyamatosan vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítséget nyújthatnak az ágazat szereplőinek – tette hozzá.