Tájékoztató a borászati beruházások kifizetési kérelmeinek benyújtásáról

2023. május 08. 18:34
A koronavírus világjárvány, majd a jelenleg is folyó orosz-ukrán háború jelentős alkatrész- és nyersanyaghiányt okoztak a gépiparban. Ezen problémák miatt tájékoztatjuk az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból igényelhető borászati beruházásokban érintett termelőket, hogy a kifizetési kérelmek vonatkozásában egy újabb, későbbi időszakot kívánunk megnyitni 2023 novemberében és decemberében.
Tájékoztató a borászati beruházások kifizetési kérelmeinek benyújtásáról
Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról szóló 53/2020. (X. 27.) AM rendelet alapján a kérelemben szereplő borászati gépek, technológiai berendezések szállítását és beüzemelését a szállítók több esetben nem tudják a korábban leegyeztetett szerinti időszakban teljesíteni.
 
E rendelet szerint a kérelmezők a kifizetési kérelmeiket kizárólag 2022 november 15. és december 21. között vagy 2023. április 10. és május 2. között nyújthatták volna be. Az Agrárminisztérium a benyújtási időszakra vonatkozó tervezett módosítással lehetővé tenné, hogy a kifizetési kérelmek az év második felében, 2023. november 15. és december 21. között is benyújthatóak lennének. Erre az időpontra várhatóan már minden kérelmezőnek megérkeznek és üzembe is helyezhetőek a megrendelt gépek és berendezések.
 
Az Agrárminisztérium felhívja a figyelmet arra is, hogy egy támogatási kérelemmel továbbra is csak egy kifizetési kérelmet lehet benyújtani. Ennek értelmében tehát abban az esetben, ha a támogatási kérelemben több gép és berendezés beszerzése szerepel, akkor a gépekkel kizárólag együttesen lehet elszámolni, külön-külön nem.
 
agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

A kiszámítható rezsikiadások érdekében újabb intézmények dönthetnek az októberig rögzített földgázárak mellett

2023. január 26. 11:31
Az Energiaügyi Minisztérium (EM) közölte hogy az állami, önkormányzati és egyházi intézmények a korábbi döntés alapján péntek éjféli határidővel választhatnak a jelenlegi szerződésük szerinti árindexált helyett rögzített árakat.
 
A kormány a kezdeményezés kedvező fogadtatása miatt szélesebb körre terjeszti ki a lehetőséget, amellyel így például az alapítványi fenntartású egyetemek is élhetnek. A rögzített földgázköltségek márciustól szeptember végéig könnyíthetik meg az érintettek gazdálkodását, garantálhatják zavartalan működésüket, és kiszámíthatóbbá teszik rezsikiadásaikat.

Legyen béke, szabadság, egyetértés

2023. március 16. 11:28
Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.
Az 1848-49-es szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: nincs olyan nemzedék a mai modern Magyarországon, amely ne ismerné a 48-as ifjakat, Petőfit, Kossuthot, Batthyányt, Táncsicsot, Széchenyit, Jókai nevét, a 12 pontot vagy a Talpra magyart.