Tájékoztató a VKF 2020. június 8-i üléséről

2020. június 11. 07:49
A 2020. június 8-án – videókonferencia keretében – megtartott Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésén elhangzottakról az alábbi tájékoztatást adjuk:

1., A Kormányzati oldal /Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és dr. Horváth Tamás munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár/ a terület legújabb foglalkoztatási, támogatási adatai közül az alábbiakat ismertette, valamint reagált a korábbi felvetésekre:

  • Álláskeresők száma: új regisztráltak száma - bár csökkenő tendenciát mutat - mégis naponta kb. 1900-2000 fő (új, részletes adatok 20-ai fordulónappal várhatók)
    Munkahelyvédelmi bértámogatásra eddig 12 ezer vállalkozás (telephely) 153 ezer főre nyújtott be kérelmet, amelyből a mai napig 120 ezret már pozitívan elbíráltak. A támogatási igény benyújtása 2020. augusztus 31-ig meghosszabbításra kerül, valamint lehetővé válik, hogy akár azonos telephelyen is munkakör változás esetén ismételt támogatást igényeljenek a vállalkozások. Budapesten lassabban, vidéken ütemezetten halad a benyújtott igények elbírálása.
  • A kutatás-fejlesztési terület bértámogatására 900 cég pályázott, 14 ezer munkavállalóra vonatkozóan a mai napig.
  • A május 18-ával indult munkahelyteremtést-támogató program esetében már benyújtásra került 5000 munkavállalóra vonatkozóan a kérelem, a legjelentősebb számban mikro- és kisvállalkozások részéről, 9 milliárd forint összegben. A VKF oldalak kérésének megfelelően a munka.hu oldalra a bértámogatás igénylését segítő számítási példák és módszertani útmutató került kihelyezésre, melyet jelen tájékoztató csatolmánya is tartalmaz.
  • Mt. módosítása (legfeljebb 24 havi munkaidőkeret biztosítása kérelemre, az új vállalkozások részére): a tárca a legutóbbi ülésen részletesen megismerte az oldalak ezzel kapcsolatos álláspontját (lásd. tájékoztató a VKF június 02-i üléséről); a beterjesztés célja a beszállítói láncok lerövidítését (EU-ban tartását) célzó versenyhelyzetben az új vállalkozások támogatása; az ITM egyeztet más minisztériumokkal is jelenleg a kialakult helyzetről.

 


2. A LIGA Szakszervezetek részéről felvetésre került:

 

  • Kezdeményeztük melyhez a munkáltatók is csatlakoztak a csökkentett munkaidő után járó bértámogatás jelenlegi időtartamának meghosszabbítását, mert az tapasztaljuk, hogy számos területen a teljes munkaidős foglalkoztatás helyreállítása hosszabb időt vehet igénybe. A munkáltatói oldal a felvetést saját tapasztalatai alapján is indokoltnak tartja. A LIGA Szakszervezetek felvetésére Bodó Sándor államtitkár jelezte, hogy nem zárkóznak el a javaslattól, felmérést készítenek a vállalkozások körében e tárgyban. 
  • Kérdést fogalmaztunk meg a vállalkozások által eszközbeszerzésre, fejlesztésre és munkabérre is fordítható kedvezményes hitelkonstrukciók jelenlegi helyzetét, az igénybe vevők körét, stb. illetően. A tárca a következő ülésre ígért részletesebb adatokat. A munkaadói oldal részéről a VOSZ főtitkára jelezte, hogy a rendelkezésükre álló adatok alapján eddig a Széchenyi kártya keretében 50 milliárd Ft összegű kihelyezés történt, első körben az agrárium területen és ezt követően a Széchenyi munkahelymegtartó hitel keretében, amelynek igényelhető maximális mértéke 750 millió Ft, és legfeljebb 24 havi bértömegre is igénybe vehető.
  • Jeleztük, hogy a MOSZ-al közösen a Magyar Posta finanszírozása kérdésében levélben kerestük meg az Európai Bizottság elnök Asszonyát.

A munkaadói oldal megerősítette azt a korábbi kezdeményezését, hogy a 65 éven felüliek vásárlási időszakának (az élelmiszerüzletekben, gyógyszertárakban és drogériákban) eltörlése, vagy rövidítése indokolt, mellyel az oldalak képviselői egyetértettek.

A soron következő ülésre tervezetten a jövő héten kerül sor. A VKF június hónapban továbbra is videókonferencia keretében tartja üléseit, heti rendszerességgel. Azt követően legalább havi egy-egy alkalommal (július-augusztus).

Módszertani útmutató (Munkahelyteremtő bértámogatás) letölthető itt:

https://www.liganet.hu/10572-tajekoztato-a-vkf-2020-junius-8-i-uleserol.html

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Az igazi kérdés a 260 ezer forintos garantált bérminimum

2021. szeptember 17. 09:56
A 2022-es minimálbér- és garantáltbérminimum-emelésről szóló tárgyalások során hamar egyetértés alakult ki a minimálbér 200 ezer forintos szintjéről, de a garantált bérminimum szintjének meghatározását a vállalkozók a kormány által biztosított támogatások mértékétől tennék függővé. Legalább 5 százalékpontos munkáltatóiteher-csökkenést szeretnének kapni. Véleményünk szerint érdemi különbséget nem lehet tenni a garantált bérminimum és a minimálbér-emelés aránya között, így 20 százalékos emelés lehet terítéken mind a két kategória esetében.

Tapintható a bérfeszültség az állami vállalatoknál

2021. március 18. 12:50
 Több tízezer munkavállaló vár az idei emelésre