Támogatáskifizetési dömping várható

2017. október 06. 11:16
Október 16-tól fizetik a gazdálkodóknak a jövő évi területalapú támogatások előlegét, az idén összesen mintegy 208 milliárd forintot.

Minden eddiginél nagyobb támogatási előleghez jutnak az idén ősszel a gazdálkodók, a pályázati források minél nagyobb összegű és időben történő kézhezvételét pedig jelentősen segítette a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) kezdeményezésével létrejött szakmai munkacsoport – közölte tegnap Jakab István, a szervezet elnöke.

Hozzátette: a Magosz javaslatára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkacsoport létrehozását kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Államkincstár (MÁK) részvételével, a szakmai együttműködés nyomán több gazdálkodói igénynek is eleget tudtak tenni. Így az államkincstár mint kifizető ügynökség már nemcsak a gazdálkodót értesíti, ha hiánypótlásra van szükség, hanem az érintett falugazdászt is, aki segíthet a probléma megoldásában.

Aratás
Forrás: Láng Róbert

Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke elmondta, hogy már további olyan könnyítést is kezdeményeztek, amellyel az egyértelmű hibákat maga a kifizető ügynökség is kijavíthatja. Ugyanakkor azon dolgoznak, hogy ez ne elvtelen kiskapu, hanem a rugalmas működési keret része legyen. Felidézte, hogy a kamara segítségével zökkenőmentesen zajlott le az agrártámogatások terén átmenetinek nevezhető 2015-ös év is. Ez nem volt így minden uniós országban, és nem csak keleten okozott gondokat az átállás. Az idén október 16-án induló területalapú támogatási előleg kifizetése – amelyet Feldman Zsolt államtitkár tájékoztatása szerint az unió 310,67 forintos árfolyamon engedélyezett – hektáronkénti mintegy 70 ezer forintos támogatást jelenthet. Ennek alapján a zöldítéssel együtt körülbelül 208 milliárd forint területalapú támogatási előleg kifizetésével számolnak. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság az idén kifizethető támogatási előleget az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EMGA) esetében maximum 70, míg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál (EMVA)
85 százalékban állapította meg.

A gazdák a Vidékfejlesztési programon belül is nagyarányú előlegkifizetésre számíthatnak – közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára –, például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodást segítő programoknál.

A beruházási típusú támogatásoknál is megkezdődik az előlegkifizetés, többek között a trágyatárolók építésére és a településképet meghatározó épületek felújítására. Mivel módosították a vonatkozó jogszabályokat, a beruházási pályázatoknál módosítási kérelmet nyújthatnak be a nyertes pályázók, ha az ajánlatuk elbírálásáig megváltoztak a piaci körülmények.

Detre Miklós, a MÁK igazgatója arról számolt be, hogy a szervezet megkapta a szükséges minőségbiztosítást, így a végleges kifizető ügynökségi akkreditációt várhatóan még ebben a hónapban megszerzi. Az előlegfizetés a korábbi évekhez hasonlóan október 16-án kezdődik.

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika forrásait is a jelenlegi szinten kell megtartani a következő uniós költségvetési időszakban

2018. október 15. 07:52
Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

Konferencia a foglalkoztatási programokról

2018. február 20. 07:51
2018. február 15-én, a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezésében került megrendezésre a „Foglalkoztatási Programok az Európai Szociális Alap támogatásával: A Széchenyi 2020 foglalkoztatási célú beavatkozásainak jelentősége, eredményei” elnevezésű konferencia annak az apropóján, hogy éppen félidőben van a „Ifjúsági Garancia” és az „Út a munkaerőpiacra” foglalkoztatási program.