Támogatják a fűszerpaprika termelőket

2016. március 04. 08:56
A minőségi fűszerpaprika-előállítás ösztönzése céljából 2016-ban is jelentős forrásokat különítettek el a fűszerpaprika-termelők részére, mintegy 170 millió forint összegben. A támogatás mértéke a 2015. október 20. és 2016. április 30. közötti időszakban (támogatási időszak) megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75%-a, de kilogrammonként legfeljebb 30 000 forint. A támogatási kérelmet és mellékleteit május 1. és augusztus 5. között papír alapon lehet benyújtani.

A minőségi hazai termékek, köztük a kézimunka-igényes fűszerpaprika-áruk piacra jutásának elősegítése érdekében az előző évekhez hasonlóan 2016-ban is segíteni kívánják a minőségi fűszerpaprika-előállítást azáltal, hogy támogatást biztosítanak a minősített fűszerpaprika szaporítóanyag felhasználásához. A fémzárolt vetőmag támogatásának célja a magasabb hozam elérése, kiegyenlített és kiszámítható minőségű prémiumtermék előállítása, ezzel is segítve a versenyképesség növelését az ágazaton belül.

A támogatás mértéke a 2015. október 20. és 2016. április 30. közötti időszakban (támogatási időszak) megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75%-a, de kilogrammonként legfeljebb 30 000 forint.

A támogatás igénybevételének feltételei akként változtak, hogy 2016-tól már a köztartozással rendelkező termelők is igényelhetik a támogatást. A támogatás igénybevételének alapvető követelménye továbbra is a vetőmagminőség igazolása a fémzárolt vetőmag címkéjével vagy a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával. A támogatás igényléséhez mellékelni kell a támogatási időszakban vásárolt (vagy termeltetőtől, termelői csoporttól átvett) fémzárolt vetőmagról fűszerpaprika-termelő (vagy termeltető, termelői csoport) nevére kiállított számla másolatát. A támogatási kérelmet és mellékleteit május 1. és augusztus 5. között papír alapon lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített, MVH honlapján közzétett formanyomtatványon.

Az MVH Felhívja a fűszerpaprika-termelők figyelmét a megfelelő igazolások beszerzésére! A 2015. évi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a támogatási kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt - közölte az MVH.

A 2016. évi termés mennyiségét és minőségét természetesen nemcsak a szaporítóanyag minősége határozza meg, az sok tényezőtől függ, de a kiváló minőség egyik záloga a minősített szaporítóanyag használata. A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014. (IV.4) VM rendelet alapján.

Forrás: MVH

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is elhatárolódunk a GMO-tól

2016. május 25. 08:22
Magyarország továbbra is úgy ítéli meg, hogy az elővigyázatosság elvét kell alkalmazni minden olyan technológia kapcsán, amelynek hatásairól nincsenek kielégítő adatok, ilyen a génmódosítással létrehozott szervezeteknek (GMO) a növénytermesztésben alkalmazott gyakorlata. A GMO-mentesség megőrzésével, kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthatunk - mondta Nagy István, az FM parlamenti államtitkára.

Megnyílt a tizedik Országos Csokoládéfesztivál Szerencsen

2017. augusztus 28. 07:22
Megnyílt a tizedik Országos Csokoládéfesztivál Szerencsen szombaton.