Kiállítók sokaságával találkozhatnak az OMÉK-ra látogatók

2017. augusztus 16. 12:42
Szórakoztató, játékos programokkal, kulturális műsorszámokkal, híres táncos és zenei előadókkal, illetve a magyar mezőgazdaságot bemutató kiállítók kiváló minőségű termékeivel is találkozhatnak az OMÉK-ra kilátogatók 2017. szeptember 20-24. között.

A Hungexpo és a Kincsem Park területén megrendezendő 78. OMÉK-on, az ország legnagyobb és legrégebbi agrár- és élelmiszer-gazdasági seregszemléjén az agrárium valamennyi vetületét megismerhetik az érdeklődők.

A mintegy százezer látogatót vonzó eseményen ezúttal nem csak hazánkból, hanem a Kárpát-medence határon túli területeiről, a partnerország Japánból és többek között más Dél-Kelet ázsiai országból is szép számmal érkeznek szakmai résztvevők.

A legtöbb mezőgazdasággal, élelmiszer-gazdasággal foglalkozó kiállítónak egyedülálló lehetőség az idén szeptemberben immár 78. alkalommal megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), hiszen kiváló terep új termékeik bemutatására és a legújabb agrárinnovációk feltérképezésére.  A vásárt szervező Agrármarketing Centrum által megkérdezett résztvevők – legyenek visszatérők, vagy teljesen új szereplők a vásározók között – szinte egyöntetűen állították, hogy mind szakmai, mind pedig kereskedelmi értelemben óriási lehetőség a gazdálkodóknak és agrárszakmai vállalkozásoknak a kiállítás.

A megújuló 78. OMÉK szervezője, az Agrármarketing Centrum izgalmas programkínálattal várja nagyközönségét. Az egészségtudatos élelmiszerfogyasztás ösztönzésére a Hungexpo „G” pavilonjában közel 100 négyzetméteres területen alakítanak ki bioszigetet, ahol a biogazdálkodásban érintett hatóságok, tanúsító szervezetek, intézetek mutatkoznak be. A biosziget mellett biopiac is várja majd a vendégeket, ahol megkóstolhatják és meg is vásárolhatják az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket.

„Civil tér” az agráriumhoz kötődő alapítványok, szakmai szervezetek munkáját mutatja be. Mellettük tájegységek szerint, pl. a Hajdúság, a Nyírség, a Balaton-felvidék, a Jászság, a Kiskunság, a Nagykunság, Palócföld, Mezőföld gazdálkodóinak jellemző termékeivel, a hagyományos, kistermelői élelmiszerek előállítói kínálják majd portékájukat. Mindezeken túl e pavilonban kapnak majd lehetőséget a bemutatkozásra nemzeti parkjaink is.

Az „A” pavilonban a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások, a nemzetközi partnerek, valamint a Földművelésügyi Minisztérium szervezeti egységei és háttérintézményei, illetve a Hungarikumok és többek között kiemelkedő nemzeti értékeink mutatkoznak be.

Az állattartó és állatbemutató programok ez alkalommal a „B” pavilonban és a Kincsem Parkbankaptak helyet. A 78. OMÉK részeként az élőállat bemutató a hazánkban tenyésztett állatfajokat és -fajtákat, valamint a védett őshonos magyar haszonállatokat vonultatja fel.

„D” pavilonba betérők színvonalas kertészeti bemutatóban gyönyörködhetnek, a hazánkban termesztett növényfajok és -fajták széles kínálata nem csupán a szakmának, a nagyközönségnek is szól. Az „F” pavilonban a megnyitó ünnepséget számtalan színes műsor, koncertek és interaktív programok sora követi. A Hungexpo szabad területén szokás szerint új, modern gépek, gépbemutató csalogatja a technikai vívmányok iránt is érdeklődő látogatókat, miközben a Kincsem Parkban őshonos udvarban szórakozhatnak a vendégek.

Az OMÉK megőrzi értékes tradícióit is, így a nagyközönséget ismét fergeteges kulturális kavalkád várja. Olyan közismert együttesek, előadóművészek készülnek az eseményre, mint amilyen Péter Szabó Szilvia énekes, vagy az ExperiDance Társulat. Ezen kívül interaktív és lovas programok, őshonos állatbemutató, kisállat simogató, főzőiskola és főzőverseny, kutyakiállítás, szakmai és hallgatói konferenciák, kerekasztal beszélgetések is színesítik a programkínálatot.

Az alábbi videón megmutatjuk, miért is érdemes kiállítani az OMÉK-on.

További részletek a www.omek2017.hu oldalon olvashatók.

www.agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az EB új, átfogó támogatási csomag az európai mezőgazdasági termelők támogatására

2016. július 29. 08:16
Ez az átfogó támogatási csomag további bizonyíték arra, hogy a Bizottság továbbra is elkötelezett az Unió egészének mezőgazdasági ágazata iránt.

Sokan szarvashibákat követnek el, ezért buknak nagyot

2016. március 17. 11:55
Sokmilliárdos károkat okoz a mezőgazdaságban a belvíz, de komoly és ismétlődő termelői hibák is közrejátszanak abban, hogy víz önti el a szántóföldeket. Ilyen például a rossz vetésszerkezet vagy agrotechnológia. Az idén csökkenhet a kukorica és a napraforgó termőterülete, ha a tavaszi vetésre előkészített földekről lassan húzódik vissza a belvíz. Talajjavítás nélkül hosszabb távon is kisebb termésre számíthatnak a gazdák a rendszeresen belvízjárta földeken.