Tanuljunk együtt: a jó pálinkához jó alapanyag kell

2019. április 03. 10:27
2019. március 14-én, második alkalommal rendezte meg a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és Párlatkészítés” elnevezésű szakmai napot. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg.

A bemutatkozást követően egy kis pálinkatörténelemmel kezdődött az elméleti blokk, innen tértek át a megfelelő alapanyag és higiénikus feldolgozás ismérveire. Általánosságban is elmondható: akár a konyhában, akár az üzemben van dolga a szakembernek, a kedvező végeredmény csak a jó alapanyag használatával érhető el. Ezért volt szó részletesen a megfelelő technológiai érettségben lévő gyümölcsről, és arról, hogy milyen, nem kívánatos erjedési folyamatok indulhatnak el, ha a cefrébe hullott gyümölcs kerül, vagy mosási hibát vétenek, és az hogyan ront a minőségen és kihozatalon. Az előadások alatt párhuzamosan az üzemi egylépcsős berendezés is dolgozott, így a hallgatóságnak bármikor lehetősége volt kérdéseket feltenni akár az aktuális témával, akár a folyamatban lévő munkamozzanatokkal kapcsolatban.

A jelenlévők részletesen hallhattak a főbb gyümölcsfajták jellemzőivel és ízvilágával, a megfelelő aprítékolással, az erjesztéshez szükséges élelmiszeripari tartályok jelentőségével, valamint a spontán és irányított erjesztés kérdéskörével kapcsolatban, elsősorban azon gazdálkodók érdekében, akik az eddigi gyakorlatukat fejleszteni kívánják, hogy a bérfőzetésre minél jobb minőségű kierjedt cefrét adhassanak át.

A délutáni blokkban a résztvevők egy főként üvegből készült, egyedi építésű szemléltető eszközön láthatták azt, ami az üzemi lepárló-berendezésnél nem mindig látható, így kaptak teljesebb és emlékezetesebb képet a lepárlás folyamatáról. A bemutató közben a kis tételenként gyűjtött párlatmintákat folyamatosan illatolták, és az előadó segítségével állapították meg, melyek kerülhetnek a középpárlatba.

A szakmai napon 15 fő vett részt, az értékelési lapok alapján sikerült az érdeklődési köröknek megfelelő információkat átadnunk, ami megerősít minket abban, hogy a programsorozatot folytassuk. A tavaszi időszakban az alábbi témák kerülnek napirendre:

Grill termékek és sütnivaló kolbász

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás

Tejipari gyakorlati napok

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Révész Máriusz téved, túlórák helyett a bérek miatt járnak az emberek Ausztriába dolgozni

2018. december 12. 09:54
Az Index tudósítóinak sikerült levadászniuk a Parlament folyosóján néhány kormánypárti politikust, hogy ugyan mondjanak már egy pár szót a rabszolgatörvényről.

Hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaság a monoszlói Hegyestű

2018. augusztus 16. 12:19
A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét, írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.