Tanuljunk együtt: a jó pálinkához jó alapanyag kell

2019. április 03. 10:27
2019. március 14-én, második alkalommal rendezte meg a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és Párlatkészítés” elnevezésű szakmai napot. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg.

A bemutatkozást követően egy kis pálinkatörténelemmel kezdődött az elméleti blokk, innen tértek át a megfelelő alapanyag és higiénikus feldolgozás ismérveire. Általánosságban is elmondható: akár a konyhában, akár az üzemben van dolga a szakembernek, a kedvező végeredmény csak a jó alapanyag használatával érhető el. Ezért volt szó részletesen a megfelelő technológiai érettségben lévő gyümölcsről, és arról, hogy milyen, nem kívánatos erjedési folyamatok indulhatnak el, ha a cefrébe hullott gyümölcs kerül, vagy mosási hibát vétenek, és az hogyan ront a minőségen és kihozatalon. Az előadások alatt párhuzamosan az üzemi egylépcsős berendezés is dolgozott, így a hallgatóságnak bármikor lehetősége volt kérdéseket feltenni akár az aktuális témával, akár a folyamatban lévő munkamozzanatokkal kapcsolatban.

A jelenlévők részletesen hallhattak a főbb gyümölcsfajták jellemzőivel és ízvilágával, a megfelelő aprítékolással, az erjesztéshez szükséges élelmiszeripari tartályok jelentőségével, valamint a spontán és irányított erjesztés kérdéskörével kapcsolatban, elsősorban azon gazdálkodók érdekében, akik az eddigi gyakorlatukat fejleszteni kívánják, hogy a bérfőzetésre minél jobb minőségű kierjedt cefrét adhassanak át.

A délutáni blokkban a résztvevők egy főként üvegből készült, egyedi építésű szemléltető eszközön láthatták azt, ami az üzemi lepárló-berendezésnél nem mindig látható, így kaptak teljesebb és emlékezetesebb képet a lepárlás folyamatáról. A bemutató közben a kis tételenként gyűjtött párlatmintákat folyamatosan illatolták, és az előadó segítségével állapították meg, melyek kerülhetnek a középpárlatba.

A szakmai napon 15 fő vett részt, az értékelési lapok alapján sikerült az érdeklődési köröknek megfelelő információkat átadnunk, ami megerősít minket abban, hogy a programsorozatot folytassuk. A tavaszi időszakban az alábbi témák kerülnek napirendre:

Grill termékek és sütnivaló kolbász

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás

Tejipari gyakorlati napok

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén is kevesebb meggy teremhet az átlagnál

2020. június 16. 07:43
Idén a tavaszi fagyok miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A hazai meggytermelők kiszámítható termelését segíti egy jogszabály is.

Jó csapatmunka titka: légy kedves a kollégádhoz

2016. szeptember 12. 08:45
Hosszú évek, több száz dolgozói interjú és egy egész csapat kutatómunkája áll a Google felfedezése mögött. Azt akarták mindenáron kideríteni, hogy hogyan lehet az emberek ideális "elegyét" megalkotni, hogy a lehető legjobb, leghatékonyabb csapat jöjjön létre, írja a Quartz.