Tápérték adatbázis megjelentetése FM honlapon

2017. január 09. 08:12
z FM Sajtóiroda 2016. december 13-ánKötelező a tápérték jelölés, kivétel a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében  cím alatt tájékoztatta az érintett vállalkozásokat az  élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló egyes rendeletek 2016. december 12-én megtörtént módosításáról, a minisztérium 
http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kotelezo-a-tapertek-jeloles-kivetel-a-nem-elore-csomagolt-elelmiszerek-eseteben

2016. december 13-án Érvénybe léptek az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló változások  cím alatt tájékoztattuk látogatóinkat földművelésügyi miniszter 79/2016. (XII. 12.) FM rendeletéről.

Minden Európai Uniós tagállamban 2016. december 13-ától kötelező a tápértékjelölés az élelmiszereken, a nem előre csomagolt élelmiszerek viszont kivételt képeznek ez alól.

Minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren köteles feltüntetni a gyártó a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Az új címkézési rendelet célja, hogy a vásárlókat képessé tegye az étrendjükkel kapcsolatos megalapozottabb döntésekre. A rendelet nem szabályozza, hogy a csomagolás melyik pontján jelenjen meg a tápértéktáblázat, illetve továbbra is önkéntes módon kell csak feltüntetni további tápanyagok (pl.: egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavak, cukoralkoholok, keményítő, rost, vitaminok és ásványi anyagok) arányát az egyes termékekben. Az új szabályozás számol az internet vagy katalógusokból történő vásárlás lehetőségével is. Előírja, hogy a fogyasztó számára a termék címkéjén kötelezően feltüntetendő információkat még a vásárlás előtt hozzáférhetővé kell tenni.  Vagyis az információk meg kell, hogy jelenjenek bármilyen távértékesítést segítő eszköz - weboldal vagy katalógus - által szolgáltatott anyagon.

Az élelmiszerek ez irányú jelölése nem kötelező a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében. Kivételt képeznek az olyan termékek is,  amelyek a csomagolása túl kicsi ahhoz, hogy azon alkalmazni lehessen a kötelező címkézési követelményeket, továbbá az alkoholtartalmú italok, melyek összetevőire és tápértékére vonatkozó információt sem kell majd feltüntetni.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet egységes dokumentuma a Nemzeti Jogszabálytár elektronikus felületén elérhető. A későbbiekben Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság legújabb kiadású Jogszabály gyűjteményében a többi jogszabály mellett is elérhető lesz. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400036.FM

Ehhez kapcsolódóan 2016. december 12-én  megjelent az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása, amellyel egy időben hatályát vesztette, az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet.A jogszabály az alábbi linken érhető el: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16197.pdf

Az Élelmiszerlán-felügyeletért felelős Államtitkárság honlapján találhatóak a tápérték jelöléssel kapcsolatos információk és adatbázisok:

 http://elelmiszerlanc.kormany.hu/index

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/tapertekjelolesrol-tapertek-adatbazis-ajanlasok

forrosá: www.sutoipariegyesules.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A keleti nyitás politikája újabb lehetőségeket teremt a mezőgazdasági termékek számára

2017. augusztus 31. 09:10
Sikerül értékesíteni a tavalyi rekordtermést, a kiváló termények és a magyar agrárdiplomácia sikere az egyre bővülő agrárexport – mondta az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a földművelésügyi miniszter.

Konferencia a biodiverzitás sokszínűségéről

2017. november 09. 08:16
A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény jelentős eredménye, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékek száma mára elérte a 67-et, a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő értékek száma pedig a 157-et - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára A biodiverzitásról másképp 2. konferencián.