Tárgyalna a kecskeméti Mercedes-gyár a szakszervezetekkel, de messze vannak egymástól az álláspontok

2024. március 21. 15:29
A gyár vezetése két év alatt sem adna akkora béremelést, amekkorát a szakszervezet egyetlen évben szeretne.
Tárgyalna a kecskeméti Mercedes-gyár a szakszervezetekkel, de messze vannak egymástól az álláspontok
Továbbra is készen áll folytatni a tárgyalásokat a szakszervezetekkel a kecskeméti Mercedes-gyár vezetése, melynek célja, hogy a dolgozók számára jó megállapodást tudjon elérni a tárgyalóasztalnál – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft. 14.-én, csütörtökön.
 
A cég ezzel a 13.-a délutáni, a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete által a kecskeméti Mercedes-gyár prés-, fényező- és összeszerelő üzemében tartott kétórás figyelmeztető sztrájkra reagált, amely szerintük nem okozott jelentős fennakadást a termelésben.
 
A közlemény szerint a munkabeszüntetésben az összes, a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában dolgozó több mint 4500 munkatársnak kevesebb mint 1 százaléka vett részt.
 
Az MBMH emlékeztetett arra is, hogy tavaly október óta 14 tárgyalási fordulót tartottak, amelyek során a vállalat 5 ajánlatot tett. A legutolsó 2 éves időtartamra szól, és tartalmaz 
 
egy több mint 10 százalékos alapbéremelést – elosztva 2024-re és 2025-re –, ami meghaladja a Magyar Nemzeti Bank hivatalos inflációs előrejelzéseit, és reálbéremelést eredményezne a munkavállalók számára.
 
A vállalati ajánlatban helyet kapott az úgynevezett vakációs juttatás 25 százalékos emelése is, amelyet nyáron egy összegben fizetnek ki a munkavállalóknak.
 
Ezzel szemben 
 
az BMH Vasas Alapszervezete 14 százalékos alapbéremelést szeretne elérni idén, amit jövőre újabb 12 százalék követne. 
 
A szakszervezet ezen túl mindkét évben béren kívüli juttatásként 600 ezer forint cafetéria kifizetését, a vakációs juttatás 500 ezer forintra emelését, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatást és 8 nap olyan szabadságot is kér, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek.
 
A követeléseknek pedig február végén sztrájkbizottság létrehozásával adtak nyomatékot, amit követően a vállalat vezetése bejelentette, hogy a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy döntött, hogy bruttó 1 090 000 forint eredményrészesedési kifizetést biztosít a kecskeméti Mercedes-Benz gyár aktív dolgozói számára. Ezt az egyszeri összeget a márciusi bérrel együtt, április elején fizetik ki.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A szeretet ízei Dinnyésen

2023. október 09. 15:35
A szeretet sajátosan magyar ízeit az erős magyar családok adják, hiszen ők azok, akikre támaszkodhat az ország a legnehezebb időkben is – mondta a köztársasági elnök vasárnap Dinnyésen.
 
Novák Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) A szeretet ízei elnevezésű rendezvényén – ahol háromezer üvegnyi saját kezűleg készített lekvárt, savanyúságot, befőttet adtak át kárpátaljai és hazai nagycsaládosoknak – arról beszélt, köztársasági elnökként arra törekszik, hogy mindenhol a családok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

2023. július 10. 13:29
Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn 0 órakor, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet.