Tartós egészségkárosodást is okozhat a home office

2022. július 29. 09:31
A home office-ban dolgozók legfeljebb 10-15 százalékának vannak olyan berendezései, bútorai, gépészeti megoldásai, amik hasonlítanak az irodai környezetben, azaz egy átlagos A-kategóriás irodaházban megtalálhatókhoz. Akik felismerik ennek az egészségi kockázatát és saját maguknak szereznék be a legszükségesebb munkaeszközöket, azoknak körülbelül 450 ezer forint kiadással kell számolniuk.
Tartós egészségkárosodást is okozhat a home office

Több mint két év home office után még mindig túlnyomó többségben hiányos vagy egészségtelen otthoni munkakörnyezetben töltik napjaikat a dolgozók. Akik felismerik ennek az egészségi kockázatát és lehetőségük van saját maguknak beszerezni a legszükségesebb, az irodában használathoz minőségben közel álló munkaeszközöket, azoknak körülbelül 450 ezer forint kiadással kell számolniuk - írja a VG.

Hiányzik a munkáltatói támogatások megfelelő adókedvezmény is a home office körülményeinek javítására, pedig az előrejelzések szerint tartósan hibrid munkarendre kell berendezkedni.

 

Jelenleg havi 20 ezer forint adható adómentesen a home office körülmények anyagi támogatására, és ebbe a rezsi, a bútorvásárlás és minden más együttesen beletartozik.

A home office-ban dolgozók legfeljebb 10-15 százalékának vannak olyan berendezései, bútorai, gépészeti megoldásai, amik hasonlítanak az irodai környezetben, azaz egy átlagos A-kategóriás irodaházban megtalálhatókhoz – állapította meg az irodabútor-világmárkák hazai forgalmazását végző Europa Design felmérése. Feuertag Ottó, a társaság alapító tulajdonosa szerint a helyzet lényegében nem változott, azaz nem javult az elmúlt csaknem két és fél évben. 

 

A magyar munkavállalóknak az európai átlaghoz képest is rosszabb általános egészségi állapota, valamint az elmúlt időszakban a home office körülményeket és a mentális alkalmasságot kezelő alig észlelhető intézkedések hatása vélhetően hamarosan jól kimutatható mértékű panaszhullámot eredményez, ami az egészségügyet terheli majd.

Magyarországon egyelőre a munkába járás költségtérítése sem igazodik a home office szabályozásához, pedig egy globális felmérés adatai szerint a dolgozók kétharmada (64 százaléka) mondta, hogy már keresett új állást, vagy fontolóra venné ezt, ha a munkáltatója teljes munkaidőben visszarendelné az irodába.

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha valaki egy órát dolgozott, foglalkoztatottnak számít

2021. január 15. 10:05
A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint olyan hatékony a kormány munkahelyvédelmi támogatása, hogy 2020 decemberében négyezerrel több ember dolgozott mint egy évvel ezelőtt. A szakszervezeti szövetség elnöke szerint azonban nem mindegy, hol keressük az ezzel kapcsolatos adatokat, ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal szerint egy év alatt 56 ezren veszítették el a munkájukat.

5 új szakma, ami trendi az álláspiacon

2020. augusztus 14. 07:43
Ki is az a vendégélmény-menedzser a Mekiben? Kiből lesz employer brand specialist? Miben segít a Z generációs szakértő? A technológiai fejlődés és az új fogyasztói igények új szakmákat hívtak életre. Most újabb pozíciókkal folytatjuk sorozatunkat.