Teljes összeomlás várhat a turizmusra

2020. szeptember 02. 08:19
Állami segítséget remélnek a szakmai szervezetek a Covid19 miatt életbe léptetett újabb utazási korlátozások miatt. A szállodák és a vendéglátósok szerint gyakorlatilag kilátástalan a helyzet, mindent be kell szinte zárni.

Ma Magyarországon valamivel több mint ezer regisztrált utazási iroda van, de aktívan kevesebb foglalkozik utazásszervezéssel és - közvetítéssel. A Magyar Beutaztatók Szövetségéhez például húsz iroda tartozik. Lázár Judit, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondja, eddig abban reménykedtek, hogy ősszel lesznek szervezett utak, jönnek kisebb csoportok, de mára teljesen kilátástalan lett a helyzet.


A portál szerint külföldi partnereiket eddig arról győzködték, hogy Magyarország biztonságos, jöjjenek nyugodtan, itt nem lesznek fertőzöttek. "Terveztek, értékesítettek, és most hirtelen, egyik napról a másikra azt mondjuk nekik, hogy mégsem jöhetnek" - hangsúlyozza, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pénteki bejelentése óta a határzárról sorra mondják le a külföldi partnerek a magyarországi utakat, köszönik, de ilyen bizonytalanságba nem tudják ide küldeni a turistákat.

A szakmában dolgozók korábban még abban bíztak, hogy mire a karácsonyi vásárok nyitnak, rendeződik a helyzet. Lázár Judit szerint erre csekély az esély, a külföldi utazási irodák ugyanis nem bíznak meg Magyarországban, mert ha augusztus 28-án kiderült, hogy szeptember 1-jétől nem lehet belépni az országba, akkor félő, hogy ez máskor is megismétlődik.

A beutaztatók szövetsége is úgy kalkulál, hogy az irodák minimális létszámmal fognak működni, és a szakképzett munkaerő odalesz. Az elnök szerint mindössze egy-két szálloda marad majd nyitva Budapesten, a többi be fog zárni.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

600 ezres fizetésért is csak nehezen találnak eladót a pesti üzletekbe

2019. július 15. 08:54
Már az életkor sem számít

Szedd magad alma: itt a 2019-es országos lista

2019. szeptember 12. 13:12
Összegyűjtöttük a hazai lelőhelyeket.