Teniszpálya alatt találták meg az 500 éve eltűnt templomot Visegrádon

2024. május 09. 17:41
A visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során a Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt. A feltárt főoltár előtti kripta környékén egy több száz évvel ezelőtti összecsapás nyomait is felszínre hozták.
Teniszpálya alatt találták meg az 500 éve eltűnt templomot Visegrádon
Török temetkezési helyszín a fellegvár alatt - Fotó: Várkapitányság - MNM Mátyás Király Múzeum és Nemzeti Régészeti Intézet
 
Idén márciusban folytatódott Visegrád történetének legnagyobb szabású kutatása. A munka során először a török hódoltság korából származó település nyomaira bukkantak az alsóvárban - közölte szerkesztőségünkkel a Várkapitányság. Érdekesség, hogy az oszmánok által használhatott épületekben többségében hamisított érmék voltak. Feltártak a fellegvár kaputornyánál egy feltehetően török temetkezési helyszínt és egy ovális alakú beomlott boltozatú kemencét is.
 
A régészek számára legígéretesebbnek a királyi palota szomszédságában található teniszpálya feltárása bizonyult, ahol egykor a Zsigmond király alapította ferences kolostor állt.
Már az első napon megtalálták a templom maradványait, majd a főoltár előtt egy kripta is előkerült,amelyre ráomlott a szentély több mint száz darab későgótikus boltozati bordája. A beomlott kripta törmelékei között három holttest csontmaradványa feküdt. A mellettük talált tárgyak – például egy sarkantyú és számos ólom puskagolyó – alapján, feltehetően katonák lehettek. Egy réztál volt a közelükben, amit talán védekezésre használtak, mivel felületén fegyverek által ejtett mélyedések láthatók.
Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát  Visegrádon - Helló Magyar
Mindez arra utalhat, hogy atemplom nemcsak a fosztogatásnak, hanem egy véres összecsapásnak is színhelye lehetett. Vélhetően 1544 után omolhatott be, amikor Visegrád oszmán-török kézre került, évszázadokra eltemetve a királyi vár egykori gazdagságának és pusztulásának emlékeit, melyeket a régészek ásója hozott ismét napfényre - fogalmaznak.
 
A visegrádi vár és környékének méltó megújulását célzó Visegrád Reneszánsza fejlesztési program 2021-ben indult. Keretében a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a visegrádi fellegvár és a királyi palota is megújul. Akadálymentesítik és gyalogosan bejárhatóvá teszik az épületegyüttest, összekapcsolják a várrendszer alsó és felső részeit.
Visegrád] Visegrád 700 Program / Reconstruction of Visegrad Castle | Page 2  | SkyscraperCity Forum
A munkálatok több ütemben valósulnak meg, hogy a rekonstrukció idején is látogatható legyen a fellegvár, az alsóvár és a királyi palota egy része.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Bezár a mesterszauna a szentendrei V8 uszodában

2022. november 21. 09:10
Az elszabadult energiaárak miatt meghatározatlan időre bezár a szentendrei V8 uszoda és szabadidőközpontban működő mesterszauna.
A szaunaprogramokat üzemeltető Aufguss Kft. a közösségi médiában jelentette be, hogy november 18-tól a szentendrei V8-ban található ún. mesterszaunában – amely 40 négyzetméteres alapterületével a legnagyobb alapterületű hazai szaunák közé tartozik – a szaunaprogramok szünetelnek.

Megérkezett a Kossuth térhez az Aranyvonat

2023. augusztus 18. 13:36
Az egykor a Szent Jobbot hordozó vonat másolata idén is bejárható lesz.
 
Szent István halálának 900. évfordulóján, 1938-ban a magyar állam elindította az országban a gazdagon díszített Aranyvonatot, aminek célja az uralkodó mumifikálódott jobb keze – a Szent Jobb – az ország minden részére való eljuttatása volt.