Tényleg négynapos munkahetet vezetnek be a finnek?

2020. január 09. 08:38
Idehaza is nagyot futott egy Sanna Marin finn kormányfőnek tulajdonított állítás, miszerint Finnország bevezeti a négynapos munkahetet és a hatórás munkanapokat. Mindez egy nemzetközi félreértés története – olvasható az urbanlegends.hu oldalán.

 

Lapértesülések szerint Finnország frissen megválasztott miniszterelnöke, a 34 éves Sanna Marin nemrégiben négynapos munkahetet és hatórás munkanapokat javasolt. A sajtóban Marin „újévi javaslataként” emlegetett programnak köszönhetően az emberek több időt tölthetnének a családjukkal, és a munkakedv és a produktivitás is növekedne.

Az értesülés – amelyről idehaza is több újság, így az adózóna.hu is beszámolt – azonban egy félreértésen alapul. Ahogy arról a News Now finn újság beszámol, Marin valóban beszélt ilyesmiről egy 2019 augusztusában megtartott panelbeszélgetésen, de a két opciót – a hatórás munkanapot és a négynapos munkahetet – csupán megfontolandó ötletként vetette fel.

Ez tehát nem egy új hír, ahogy a gondolat sem a finn kormány programjának része. Mindössze annyi történt, hogy 2019 decemberében egy osztrák lap szerzője megtalálta ezt a nyári beszámolót, és – mivel Marin azóta kormányfő lett – egy jó címmel újra eladta az erről szóló idézetet. Amit aztán sorra vettek át különböző lapok. Idehaza elsősorban brit bulvárlapokra hivatkozva terjedt.

A francia CheckNews mindenesetre a finn kormányt is megkereste, amelytől megtudta: egyelőre nincs négynapos munkahét bevezetésére vonatkozó tervük. A munkanapok számának megvágása nem szerepel a finn kormány 2019 decemberében publikált hivatalos programjában sem – mint azt a kormány azóta egy tweetben is megerősítette.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Ekkora paradicsomfarm még nem épült a világon

2016. október 24. 08:29
Dél-Ausztrália főként sivatagjairól és tengerpartjáról híres. A part egyik – vagy kétszáz kilométeres öblében – van Port Augusta, ahol viszont most egy nagy paradicsomfarm létrehozásáról szólnak a hírek, de ez olyan farm, amelyhez az öntözővizet a tengerből veszik.

Agy fittnesz - mérhető!? fejleszthető!?

2019. április 23. 08:56
„Egyszerűbben, jobban, gyorsabban - csinálj többet agilisan!” Ez Carole Gaskell rövid összefoglalója arról, hogy mit jelent az agyi fittneszt eredményező neuro-agilitás (neuro agility). A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia workshopján a - Motivációs Térkép™ 2017-es bevezetője után - most Carole egy vadonatúj mérő módszert, 40 perces tesztet mutatott be, ami az agyi képességek fejlesztéséhez teremt kiinduló adatokat.