Tényleg négynapos munkahetet vezetnek be a finnek?

2020. január 09. 08:38
Idehaza is nagyot futott egy Sanna Marin finn kormányfőnek tulajdonított állítás, miszerint Finnország bevezeti a négynapos munkahetet és a hatórás munkanapokat. Mindez egy nemzetközi félreértés története – olvasható az urbanlegends.hu oldalán.

 

Lapértesülések szerint Finnország frissen megválasztott miniszterelnöke, a 34 éves Sanna Marin nemrégiben négynapos munkahetet és hatórás munkanapokat javasolt. A sajtóban Marin „újévi javaslataként” emlegetett programnak köszönhetően az emberek több időt tölthetnének a családjukkal, és a munkakedv és a produktivitás is növekedne.

Az értesülés – amelyről idehaza is több újság, így az adózóna.hu is beszámolt – azonban egy félreértésen alapul. Ahogy arról a News Now finn újság beszámol, Marin valóban beszélt ilyesmiről egy 2019 augusztusában megtartott panelbeszélgetésen, de a két opciót – a hatórás munkanapot és a négynapos munkahetet – csupán megfontolandó ötletként vetette fel.

Ez tehát nem egy új hír, ahogy a gondolat sem a finn kormány programjának része. Mindössze annyi történt, hogy 2019 decemberében egy osztrák lap szerzője megtalálta ezt a nyári beszámolót, és – mivel Marin azóta kormányfő lett – egy jó címmel újra eladta az erről szóló idézetet. Amit aztán sorra vettek át különböző lapok. Idehaza elsősorban brit bulvárlapokra hivatkozva terjedt.

A francia CheckNews mindenesetre a finn kormányt is megkereste, amelytől megtudta: egyelőre nincs négynapos munkahét bevezetésére vonatkozó tervük. A munkanapok számának megvágása nem szerepel a finn kormány 2019 decemberében publikált hivatalos programjában sem – mint azt a kormány azóta egy tweetben is megerősítette.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Kilátót avattak Prédikálószéken

2016. október 24. 08:18
Átadták a prédikálószéki kilátót a Visegrádi hegység egyik legszebb pontján. A 639 méteren álló 12 méteres kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. építette meg. Az erdészet - közjólét tevékenységei között - mintegy 1000 km túraútvonal és 330 km kerékpáros úthálózat karbantartásáról gondoskodik, erdőiben évente csaknem 20 millió látogatót regisztrálnak.

Bükki füvesember: A jóisten odateszi tálcán a megoldást a bajokra

2020. április 16. 07:28
A születésnapos Szabó Gyuri bácsinak egyszer azt mondta egy öreg cigányasszony, hogy 124 évig fog élni. Szerinte az emberiség azért kapta ezt a járványt, mert a mai ember nem hisz semmiben. Interjú