Tessék odafigyelni a munkavállalókra ebben a nagy hőségben

2019. július 02. 08:23
A kardiológusok szépen kérik

Bár a munkavállalók védelmét törvény írja elő, a Magyar Kardiológusok Társaságának a hőségre tekintettel kiadott közleménye szerit ezt "sok helyen mégsem veszik komolyan". Pedig most, hogy a napi középhőmérséklet biztosan meghaladja a 25 fokot, és immár tartóssá vált a kánikula, nagyon megterhelő a munkavégzés, legyen az fizikai vagy szellemi - írja a 444.hu.

Szervezetünk a nagy melegben is igyekszik fenntartani állandó testhőmérsékletét, de ez ilyenkor kifejezett fizikai terhelést jelent. A szívnek többször kell összehúzódnia, így még akkor is fáradtnak érezzük magunkat, ha nem végzünk fizikai munkát.

Sok jóval nem kecsegtetnek a kardiológusok. Mint írják, ilyen nagy hőségben jellemző a vérnyomásingadozás, az általános gyengeség, a rosszullét. Nagyobb lesz az infarktusveszély, emellett az ödémásodás és a trombózis is gyakoribbá válik. Hogy a hősokkról ne is beszéljünk. Ilyenkor a szervezet fehérjéi szinte megfőnek, ez infarktusszerű tüneteket okoz, pedig semmi köze a szívhez.

Ilyen nagy melegben feltétlenül szükséges, de nem elégséges a fokozott folyadékbevitel. Az izzadással elektrolitokat - nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot is vesztünk, ezeket is pótolni kell.

Az MKT ajánlásai szerint 11-15 óra között egyszerűen kerülni kell a szabadban tartózkodást. A munkáltatókat emlékeztetik rá, hogy amennyiben nem tudnak 24 fok alatti hőmérsékletet biztosítani, még az irodai dolgozóknak is védőitalt, legalább fél óránként 14-16 fokos vizet kell biztosítani. Ha pedig egy munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 fokot, netán fejfájásra, szédülésre, szemkáprázásra, szapora szívverésre panaszkodik, akkor azonnal abba kell hagyni a munkát.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek

A tavalyi mélypont után idén nyáron némileg enyhült a munkaerőhiány

2019. július 04. 07:48
Még mindig több tízezer dolgozó­ra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turiz­musban elkezdett csökkenni a munkaerőhiány.

Megtagadható a munkavégzés hétfőtől?

2020. március 16. 11:10
2020. március 16-tól a kisgyermekes munkavállalók nem mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól, hiszen az iskolák, ahogyan az óvodák, bölcsődék is, ügyeletet fognak ellátni. Zempléni Kinga, munkajogász szerint nem derül ki a határozatból, hogy az iskola hány szülő kérésére szervezi meg az ügyeletet és mi számít indokolt esetnek.