Tisztességes munkát!

2019. október 08. 08:05
Október 7-én a tisztességes munka világnapját ünnepeljük. 2008 óta emberek milliói ünneplik meg ezt a napot, mert ez az a nap, amikor a világ minden szakszervezete kiáll a tisztességes munka mellett.
Tisztességes munkát!

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség azt javasolja, hogy 2019-ben e napon fordítsunk kiemelt figyelmet az egészségügyi- és a szociális ápolásra. Ezzel megbecsüljük az alulfizetett, a legtöbb esetben női munkavállalókat.

 

A tisztességes munkának a kormányzati intézkedések középpontjában kell lennie, mert ez vezet a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozza aktuális közleményében a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség.

A szövetség szeretné, ha egy olyan globális gazdaság épülne fel, amely az embereket helyezi a középpontjába. A tisztességes munka világnapján nincsenek kis vagy nagy események, folytatja a közlemény, legyen az kerekasztal-beszélgetés, hatalmas demonstráció, tiltakozó levél, flashmob-akció vagy valami teljesen más, a fontos az, hogy erre a kérdésre irányítsa a figyelmet.

„A szakszervezetek és szövetségeseik országos, ágazati és munkahelyi helyzetük alapján dönthetnek a megemlékezésről. Ez a nap jó alkalom arra, hogy kiemeljük a dolgozó emberek győzelmeit, a nyilvánosság számára érthetővé tegyük a szakszervezeti kampányokat és az igazságosság és a szolidaritás érdekében tett intézkedéseket. Mint korábban, egy nemzetközi témát is meghatároztunk - ebben az évben ez az ápolás támogatása, amely alapvető fontosságú a nemek közötti egyenlőség elérésében a munkahelyen és a társadalomban. Ez elősegítené az ágazat bér- és munkakörülményeinek javítását, és létfontosságú gazdasági ösztönzőket nyújtana egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság lassul, és a dolgozó családok ezt megérzik.

Az ápolási ágazatban folytatott munkát továbbra is jelentősen alábecsülik, és rossz fizetés és munkakörülmények jellemzik. Az ápolási ágazatban dolgozók többsége nő. A fizetetlen ellátás több mint háromnegyedét a nők végzik. Ez megegyezik a globális GDP 13% -ával, azaz évi 10 trillió dollárral.

Az iparosodott országokban a GDP 2% -át kitevő gondozási beruházás pozitív hozamot eredményezhet, 2,4–6,1% -ot. Hat feltörekvő gazdaságban a GDP 2% -át kitevő gondozásba történő beruházás több mint 42 millió munkahelyet teremtene.

„Minden országban elengedhetetlen és sürgős a gondozásba történő beruházás, függetlenül attól, hogy méltóságot és egészséget biztosítsunk az idősödő népesség számára, vagy a gyermekek számára az élet legjobb kezdetét azokban az országokban, ahol a fiatalok uralják a népességi statisztikákat. Ha a nők viselik a fizetetlen ellátás költségeit, ez hatalmas akadályt jelent a nők munkaerő-piaci részvételének növelése, a nemek közötti bérszakadék kiküszöbölése, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség eléréséhez, a munkahelyen és a társadalomban egyaránt. És mivel millió ember szenved a munkája által okozott betegségben vagy balesetekben, ez minden dolgozó ember és szakszervezeteik számára problémát jelent. A beruházásnak tisztességes munkahelyeket kell garantálnia az ápolók számára, tiszteletben tartva a munkahelyi jogaikat. Emellett szükség van a szakszervezeti tagság által biztosított védelemükre is."

Sharan Burrow, az ITUC főtitkára

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hónap múlva Karácsony: hatnapos pihenő

2019. november 27. 08:51
Egy hónap múlva karácsony, de olyan, hogy hatnapos pihenőnap sorozat vár rád is. A boltok azonban csak két és fél nap lesznek zárva. Gyakorolhatsz, mert legközelebb 2024-ben megint lehet ilyened. Közben morgolódik a szakszervezet.

Elkötelezés helyett felhatalmazás

2019. augusztus 12. 09:12
Úgy tűnik idén is a megtartás lesz a HR és a cégvezetés legfontosabb közös feladata. A munkaerőhiány nem látszik enyhülni, sőt épp az ellenkezője várható hosszabb távon, így nem árt, ha a munkáltatók a már meglévő munkaerőre koncentrálnak. Viszont a Fast company cikke szerint 2019-ben már nem is a munkavállalók elkötelezése lesz erre a leghatékonyabb eszköz, hanem a felhatalmazás.