Tíz település nyert madárvédelmi eszközöket az MME pályázatán

2023. május 25. 12:26
Csaknem ezer madárvédelmi és ismeretterjesztő eszközt helyezett ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tíz olyan hazai településen, amelyek az MME által kiírt "Madárbarát település mintaprojektre" nyertes pályázatot adtak be.
 
A felhívásra 53 település pályázott, közülük hirdették ki azt a 10 nyertes települést, amelyeket madárvédelmi, denevérvédelmi eszközökkel, szaktanácsadással és tanösvénnyel látott el az egyesület - közölte az MME szerdán.
Tíz település nyert madárvédelmi eszközöket az MME pályázatán
A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek): Lócs, Halastó, Sümegcsehi, Csincse, Pilisborosjenő, Rácalmás, Komárom, Encs, Győr - Ménfőcsanak és Budapest 22. kerülete.
A közlemény szerint a projekt során 672 darab különböző típusú odút, 10 darab fecskelakótelepet összesen 320 fecskefészekkel, 250 kilogramm méhlegelő magkeveréket és 200 ismertető táblát adtak át a nyertes pályázóknak. Az eszközök szakszerű kihelyezésében az MME helyi csoportjainak önkéntesei segédkeztek.
 
A mintaprojektben résztvevő települések 5 évig kötelesek karbantartani és ellenőrizni az eszközöket, amelyben az MME munkatársai, a helyi csoportok önkéntesei is segítenek - áll az MME közleményében.
Az MME az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva 2022 májusában hirdetett pályázatot önkormányzatok részére Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására. A Madárbarát település mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhattak, amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) kihelyezve.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Drágább lett az ételek sava-borsa: lassan az ízekről is le kell mondanunk?

2023. március 01. 12:10
Jelentős a fűszerek áremelkedése is.
 
A fogyasztói árak 2022 januárja és 2023 januárja között 25,7 százalékkal emelkedtek átlagosan, míg az élelmiszerek ára 44 százalékkal. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa, hiszen nemcsak az alapvető élelmiszerek, mint a tojás, sajt, kenyér drágult meg az elmúlt egy évben, de az alapvető fűszereknek az ára is az egekbe szökött - írja a penzcentrum.hu
 

Ilyen feltételekkel dolgozhatnak a vendégmunkások Magyarországon

2023. június 14. 11:13
A jogszabály 2023. november 1-jén lép hatályba.
 
Az Országgyűlés 135 igen, 47 nem és 10 tartózkodó szavazattal elfogadta a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt, amely a harmadik országbeli állampolgár fogalmától megkülönböztetve, speciális foglalkoztatotti kategóriaként határozza meg a vendégmunkás fogalmát és a rá vonatkozó szabályokat.