Tíz település nyert madárvédelmi eszközöket az MME pályázatán

2023. május 25. 12:26
Csaknem ezer madárvédelmi és ismeretterjesztő eszközt helyezett ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tíz olyan hazai településen, amelyek az MME által kiírt "Madárbarát település mintaprojektre" nyertes pályázatot adtak be.
 
A felhívásra 53 település pályázott, közülük hirdették ki azt a 10 nyertes települést, amelyeket madárvédelmi, denevérvédelmi eszközökkel, szaktanácsadással és tanösvénnyel látott el az egyesület - közölte az MME szerdán.
Tíz település nyert madárvédelmi eszközöket az MME pályázatán
A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek): Lócs, Halastó, Sümegcsehi, Csincse, Pilisborosjenő, Rácalmás, Komárom, Encs, Győr - Ménfőcsanak és Budapest 22. kerülete.
A közlemény szerint a projekt során 672 darab különböző típusú odút, 10 darab fecskelakótelepet összesen 320 fecskefészekkel, 250 kilogramm méhlegelő magkeveréket és 200 ismertető táblát adtak át a nyertes pályázóknak. Az eszközök szakszerű kihelyezésében az MME helyi csoportjainak önkéntesei segédkeztek.
 
A mintaprojektben résztvevő települések 5 évig kötelesek karbantartani és ellenőrizni az eszközöket, amelyben az MME munkatársai, a helyi csoportok önkéntesei is segítenek - áll az MME közleményében.
Az MME az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva 2022 májusában hirdetett pályázatot önkormányzatok részére Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására. A Madárbarát település mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhattak, amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) kihelyezve.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Magyar fejlesztés segíthet az otthoni napelemes rendszerek tulajdonosain

2023. február 20. 17:53
A hazai villamosenergia-hálózat nem tudja kielégíteni a növekvő fogyasztói igényeket.
 
"Megtelt" a magyar villamosenergia-hálózat
 
A hazai villamosenergia-hálózat nem tudja kielégíteni a növekvő fogyasztói igényeket és a napelemek által megtermelt energia visszajuttatása a rendszerbe is sok problémát okoz - írta meg az index.hu. A megoldás egy olyan új magyar fejlesztés lehet, amivel a háztartásokban is el lehet tárolni a megtermelt zöld energiát. A Műszaki és Ipari Minisztérium október 17-én jelentette be, hogy a magyar kormány elhalasztja a napelemes pályázatok második szakaszát. Új pályázati szakasz kezdődhet, ha megállapodás születik az uniós támogatásokról és azok felhasználásáról, de ennek lehetséges dátuma még nem ismert.

A szakszervezeteknek jelentős szerepük van a munkavédelemben

2023. május 16. 16:41
Borhidi Gábor, az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói Oldalának Ügyvivője 25 év után lemondott erről a felelősséggel teli megbízatásról. A búcsú azonban nem végleges – feleli Kozák László, a Liga Hírlevél (2023/1) szerkesztőjének kérdésére a munkavédelmi szakértő.