Tizennégyezerrel kevesebb dolgozót érdekel a mezőgazdaság

2019. augusztus 28. 07:37
Egyre kevesebben vállalnak munkát a német mezőgazdaságban, pedig közben országszerte, a többi ágazatban egyre többen – írja a Top Agrar az Agra Europe (AgE) hírügynökség anyagára hivatkozva.
A statisztikai hivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy miközben Németország-szerte folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, a mezőgazdaságban csökken – adja hírül az agrárportál. Az idei év második negyedévében

 

összesen 639 ezer dolgozó talált megélhetést a mező- és erdőgazdaságban, valamint a halászatban,

ami nem kevesebb, mint 14 ezer fővel (2,1 százalékkal) marad el a tavalyi második negyedéves adattól.

Az első félévben valamivel szerényebb volt a különbség, akkor csak 1,4 százalékkal számoltak kevesebb dolgozót, mint a megelőző év hasonló időszakában. Mindeközben azonban az országos számok nem a visszaesésről tanúskodnak, sőt. Az idei második negyedévben (április eleje és június vége között)

egy százalékkal, 45,21 millió főre nőtt a Németország-szerte munkát vállalók száma.

A mező- és erdőgazdaságot, illetve a halászatot felölelő gazdasági ágazatban a statisztika szerint a foglalkoztatottak 1,4 százaléka tevékenykedik országos szinten.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk kezdődött a Tescónál

2019. február 06. 08:31
Bejelentette a Tesco áruházlánc győri tb- és bérszámfejtési csoportja által létrehozott sztrájkbizottság a munkaadó felé, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve ma 14 és 16 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak – értesült a Magyar Idők. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült megállapodni a multivállalattal a Győrben tervezett csoportos létszámleépítés kapcsán, vagyis a negyven utcára kerülő szellemi foglalkozású munkavállaló követeléseit egyelőre nem teljesíti a vállalat.

Évente egyszer nem elég - a béremelés margójára

2021. január 28. 13:42
Heteken át várta a közvélemény és a szaksajtó, mi lesz a minimálbér-tárgyalásokon. Hétfőn megszületett az egyezség: 167 400 forint, majd júliusban újabb emelés. Rossz úton jár az a munkaadó, aki évente egyszer foglalkozik a bérekkel. A piac már rég meghaladta ez a gondolkodást. A munkavállalók tudatosabbak e téren is, a cégeknek fel kell venni a kesztyűt. Hogyan is?