Több ezer gazdának nyújtanak segítséget a kamattámogatási programok

2024. március 05. 15:39
Több ezer gazdának jelentenek elérhető finanszírozást a jelentős költségvetési források biztosításával működő kamattámogatási programok - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten.
Több ezer gazdának nyújtanak segítséget a kamattámogatási programok
Feldman Zsolt kijelentette: a mezőgazdaságban minden finanszírozási eszköz szerepe felértékelődött, ma Magyarországon a teljes gazdasági hitelállományon belül 14,6 százalék a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódik. Így a finanszírozók oldaláról is jelentős tételt jelent az agrárium - tette hozzá.
 
A mezőgazdaság hitelállománya 2023 harmadik negyedévében 1050 milliárd forint közelében volt, ennek 69 százaléka kamattámogatott vagy kedvezményes konstrukció - ismertette. 
 
A hitelállományból a társas vállalkozások 670 milliárd, egyéni gazdaságok 377 milliárd forinttal részesedtek.
Tájékoztatása szerint az egyéni gazdaságoknál dominánsak a beruházási hitelek, náluk a hitelállomány 60 százaléka a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódik. A társas vállalkozásoknál a legjellemzőbb az állattenyésztéshez kapcsolódó hitelállomány, 42,7 százalékkal, és 36,8 százalék a szántóföldi növénytermesztés.
 
Feldman Zsolt szólt a Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alatt tavaly indult Agrár Széchenyi Kártya Max+ konstrukcióról, amely öt százalékos kamatköltséggel érhető el valamennyi termelőnek százmillió forintos hitelösszegig. Erre eddig 4500 igény érkezett összesen 112 milliárd forint összegben, közülük már 2950 termelő megkötött hitelszerződéssel rendelkezik 75 milliárd forint értékben. A gazdák átlagosan 25 millió forintos hitelhez jutnak.
 
Hozzátette: az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel konstrukcióban 610 beruházási hitelt nyújtottak már 31 milliárd forintot meghaladó összegben.
 
Feldman Zsolt jelezte azt is, hogy 2023 októbere óta a mezőgazdasági termelők által benyújtott egységes kérelmekhez kapcsolódóan 152 ezer termelő jutott hozzá 422 milliárd forinthoz. Az államtitkár fontosnak nevezte a likviditás biztosítása mellett a fejlesztések, hatékonyságnövelő beruházások segítését. Ennek érdekében idén lehetővé teszik a beruházásokhoz kapcsolódó biztosítékmentes előlegfinanszírozást legfeljebb a támogatás 25 százalékáig.
 
Azon is dolgoznak, hogy egy-egy beruházásnál - túl azon, hogy azokat 50 százalékos támogatási intenzitással finanszírozzák -, elszámolhatóvá tegyék a kezességvállalási díj költségét, valamint akár tíz százalékig a kamatköltséget is - mondta a politikus.
Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a finanszírozási eszközök szerepe a nehéz helyzetben felértékelődik. Azonban a hitelforrások nyújtásában olyankor, amikor a bankok és a hitelfelvevők is óvatosak, kiemelt jelentősége van a hitelgaranciának.
 
Közölte: jelenleg mintegy 21 ezer gazdálkodó mögött vállalnak aktív kezességet, az érintett hitelállomány meghaladja a 600 milliárd forintot.
 
Tájékoztatása szerint tavaly különösen a növénytermesztők körében nőtt a likviditási hitelek mértéke, a 2022-es 59 milliárdról 129 milliárdra, míg az állattenyésztésben 35-ről 50 milliárdra emelkedett a kihelyezett hitelösszeg. Tavaly 76 milliárd forintnyi beruházási hitel felvételét támogatták, amelyek közt földvásárlás, ingatlanfelújítás, gépvásárlás egyaránt szerepelt - mondta.
 
Herczegh András szerint a mezőgazdasági vállalkozások, főleg a növénytermesztők az elmúlt tíz évben kiváló adósok voltak.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az állatgyógyászatban újdonságnak számító vakcinát is kifejlesztett a szombaton átadott mohácsi kutatóközpont

2023. június 07. 14:29
Szombaton adták át a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját. A cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.
A kutatóközpont ünnepélyes átadásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a fejlesztést egy generációkon átívelő, magyar tulajdonban lévő, egészségügyi, családi vállalkozás valósította meg. A családi vállalkozások rugalmasabbak és nyitottabbak az innovációra, ezt bizonyítja a Prophyl Kft. is – jegyezte meg.

1,5 milliárddal támogat 8 termelői csoportot az agrártárca

2023. április 26. 20:19
Cél a hatékony és eredményes együttműködés.
 
Az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy elősegítse az elismeréssel rendelkező termelői csoportok termelésének és teljesítményének piaci követelményekhez való illesztését, valamint az áruk közös forgalmazását, ennek érdekében támogatja a termelői csoportokat – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.