Több fát a nagyvárosokba!

2023. szeptember 28. 16:44
Több fát a nagyvárosokba! A városi parkok javítják a levegő minőségét és élhetőbbé teszik a környezetet.
Nem csak az erdőterületek növelése érdekében van szükség még több fára, a fák, cserjék telepítésére városi környezetben is nagy szükség lenne. A parkok, fasorok komoly hatással vannak a nagyvárosok klímájára: amellett, hogy segítenek “megtisztítani” a levegőt, az ott élők mindennapi komfortérzetét is javítják.
Több fát a nagyvárosokba!
Csodákra képesek a városi környezetben a fák: jelenlétükkel javítják az ott élők közérzetét, részt vesznek a hőszabályozásban, megkötik a levegőt szennyező gázokat (szén-monoxid, nitrogén oxidok, ózon, kén oxidok), de lombjukkal a finom szemcsés szennyező anyagot is felfogják. Egy idősebb fa évente megközelítőleg 150 kilogramm szén-dioxidot tud megkötni, a városi fák telepítésével a klímaváltozás elleni harcban is komoly előrelépést lehet elérni.
 
A fák ráadásul gazdasági haszonnal is járnak, hiszen egy fákkal határolt ingatlan értéke is nagyobb: egy olyan épületnek, amelyet fák védenek a közvetlen napsugaraktól, közel 30 százalékkal alacsonyabb a hűtési költsége.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint függetlenül attól, hogy a városi zöldfelület természetes vagy mesterséges eredetű, a növények többféle ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a városban élőknek. Amellett, hogy szebbé teszik a városképet, csökkenti az emberi jelenlét negatív hatásait és hozzájárulnak a környezet minőségének javításához is.
 
Nagyvárosi környezetben a falfelületek a környező, beépítetlen területekkel összehasonlítva 1-2 Celsius fokkal, bizonyos esetekben akár 5-8 Celsius fokkal is növelhetik a levegő hőmérsékletét, amit a klímaszakértők „városi hősziget hatásként” határoztak meg.
 
A NÖVÉNYZET PÁROLOGTATÁSSAL ÉS ÁRNYÉKOLÁSSAL MÉRSÉKLI A VÁROSI HŐSZIGETEK HATÁSÁT.
Városi fák a frontvonalban - Greendex
A fák és a növényzet csökkentik a felszín és a levegő hőmérsékletét azáltal, hogy árnyékot adnak. A naposabb évszakokban a városi fák levelei, hajtásai csak a napsugárzás 10-30 százalékát engedik át a lombkorona alatti területre. Ennek köszönhetően az árnyékolt felületek 6-14 Celsius fokkal hűvösebbek lehetnek, mint az árnyék nélküli területen mért csúcshőmérséklet.
 
A kedvezőbb hőmérsékleti viszonyokat ráadásul nem csak a fák alatt hűsölők élvezhetik. A zöldfelületek hűtőhatása 120 méteres körzetben figyelhető meg, ugyanakkor vannak olyan tanulmányok is, amelyek szerint e hűtőhatás akár a parkok 240-260 méteres körzetében is kimutatható.
Itthon: Nyolc fát vágnak ki az Andrássy úti fasorból | hvg.hu
A városi zöldövezetek klímára gyakorolt hatását tekintve az sem mellékes, hogy milyen a park formája.
Az elnyújtott alakú zöldfelületek nagyobb hűtőhatással rendelkeznek, mint egy kompakt park. A parkok tervezésénél ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a beépített terület miatti magasabb hőmérséklet hatással van a növények életére is, ezért előfordulhat, hogy egyes növények rövidebb, míg mások hosszabb tenyészidővel rendelkeznek városi környezetben.
A Főkert már megkezdte a szakmai egyeztetést az Andrássy úti fák megóvásáért
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/NAK közlemény

Kapcsolódó cikkek

Tízéves időtávon elvérezhet a Prémium Magyar Állampapír, szerencsére van alternatíva

2023. október 19. 17:36
Aki lejáratig szeretné tartani Prémium Magyar Állampapírját, könnyen csalódhat a végén – érdemes lehet tízéves piaci államkötvényben gondolkodni.

Az E.ON fizet annak az ügyfelének, aki képes rugalmas villamosenergia-felhasználásra

2023. április 17. 09:27
A rugalmasság kifizetődik! Az E.ON egy új szolgáltatást kínál az energiaegyensúly érdekében: rendelkezésre állási díjat fizet a rugalmas áramfelhasználásért cserébe.
 
Erre alkalmas hűtőházakat, nagy logisztikai központokat, nagy energiaigényű gyárakat von be önkéntes részvételük alapján fogyasztói szabályozás programjába az E.ON, melynek lényege, hogy az a létesítmény, amelyik vállalja, hogy meghatározott időszakokban kevesebb villamosenergiát használ, bevételre tehet szert.