Szja-bevallás: ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, ma már valóság – hasonló evolúciót várnak az áfa területén is

2024. április 11. 17:01
A személyijövedelemadó-bevallások forradalma után hasonló kezdődött a vállalatok áfabevallásánál is: a cégek és könyvelőik elkezdtek átállni az elektronikus ügyintézésre. Az eÁFA számos előnnyel kecsegtet, ráadásul mindjárt itt egy újabb bevallási határidő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik kiemelt szakmai partnere, a Kulcs-Soft technológiai igazgatója, Hóbor Péter szerint az szja-bevallás evolúciójához lesz hasonló ez is.
Szja-bevallás: ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, ma már valóság – hasonló evolúciót várnak az áfa területén is
Az szja-bevallások előtt lesz egy határidős köre a vállalatok eÁFA-bevallásának is / Fotó: Shutterstock
 
Ahogy a személyi jövedelemadó-bevallásoknál átszoktunk az elektronikus ügyintézésre, úgy hódíthat a cégeknél is az eÁFA-bevallás – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt partnere, a Kulcs-Soft technológiai igazgatója. Hóbor Péter szerint az eÁFA-rendszer számos előnnyel kecsegtet: gyorsabb, hatékonyabb és hibamentes, ráadásul a humánerőforrás-hiányon is enyhíthet.
 
Az eÁFA használata 2024. február 1. óta lehetséges akár havi, negyedéves vagy éves áfabevalláshoz, ám egyelőre csak opció, párhuzamosan fennmarad a hagyományos Általános Nyomtatványkitöltőn (ÁNYK) keresztüli bevallási lehetőség is.
 
Az eÁFA-bevallás minden eddiginél egyszerűbb digitális megoldás a szakértő szerint. Nem az a célja, hogy növelje a könyvelők terheit, hanem éppen ellenkezőleg: azt szeretnék, hogy az eszköz illeszkedjen a munkafolyamatokba.
 
Tisztában vagyunk a könyvelői aggodalmakkal, és kiemelten fontos számunkra, hogy ne azt érezzék: az eÁFA csak újabb akadályt jelent munkájukban. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megkönnyítsük számukra az átállást – mondta Hóbor.
 
Melyek az eÁFA előnyei?
A 80 főt foglalkoztató, 2022-ben 2,4 milliárdos árbevételt elérő, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég részt vett a hivatal által létrehozott eÁFA-munkacsoport szakmai munkájában és konzultációiban is, amelyben lefektették a rendszer technológiai alapjait.
 
A teljes eÁFA-rendszer erényei pedig Hóbor Péter szerint a következők:
  • a bevallás közvetlenül a könyvelő programból, egyszerűen küldhető be a NAV-hoz, ezáltal a vállalkozások sok időt spórolhatnak meg, amit más üzleti tevékenységre fordíthatnak;
  • növeli a hatékonyságot is, hiszen az automatizált rendszer révén gyorsítja és egyszerűsíti a folyamatot, nem szükséges átváltani más rendszerekre, ÁNYK-ra;
  • csökkenti a hibalehetőségeket, mivel a NAV előzetesen elvégzi az adóbevallások ellenőrzését, a rendszerbe már csak a hibátlan bevallások kerülhetnek be. Sőt, a NAV a bevallás tartalmi részét is ellenőrzi, és amennyiben kockázatot észlel, figyelmezteti a beküldőt;
mindezek együttesen elősegítik a jogszabályi megfelelést is. Az elektronikus bevallási folyamat egyszerűsíti a kötelezettségek jogszerű teljesítését, biztosítva, hogy minden adózási eljárásuk megfeleljen a hatályos jogszabályoknak.
 
A technológiai igazgató hozzátette: az egyszerűbb bevallási folyamat különösen a komplex vállalkozási tevékenységet folytató cégeknek lehet hasznos,  az eÁFA-rendszer az előnyei révén pedig enyhíthet a szakmában tapasztalható erőforrás-hiányon is.
 
Mindjárt lejár egy újabb határidő
Hamarosan háromezer könyvelő számára válik elérhetővé egy új modul a Kulcs-Soft könyvelőprogramjában, amellyel nemrég a hazai cégek közül az elsők között nyújtottak be egy teljesen elektronikus áfabevallást az egyik kiemelt ügyfelükkel.
 
Az eÁFA-bevallás lehetséges határidejei ugyanis a következők (voltak):
  • a havi bevallási gyakoriságú adózóknak 2024. február 20.
  • a negyedéves gyakoriságú bevallóknak 2024. április 20.
  • az éves gyakoriságú adózóknak pedig majd 2025.
Hóbor Péter szerint a vállalkozások számára is természetessé válik az e-bevallás / Fotó: Kulcs-Soft
 
Ahhoz, hogy az eÁFA-ra való váltás az érintettek számára minél zökkenőmentesebben valósuljon meg, a Kulcs-Soft szakértői ügyfélszolgálata telefonon és e-mailen is elérhető – nem csak a cég ügyfelei számára. Ezenkívül specifikus információs anyagok és oktatóvideók találhatók azoknak, akiknek kérdéseik támadnak az új rendszerben a könyvelőszoftverből közvetlenül benyújtott áfabevallásra vonatkozóan. Emellett a társaság díjmentes próbaidőszakot hirdet az eÁFA-bevallás könyvelőszoftverében 2024. december 31-ig.
 
Párhuzamok az szja-bevallással
A technológiai igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy van egy párhuzam az eÁFA-bevallás ése a májusban esedékes szja-bevallás között: néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy a magánszemélyek pár kattintással nyújtsák be az szja-bevallásukat, ma viszont már ez a jellemző.
 
 A következő néhány évben hasonló evolúciót várunk az áfa területén is - – folytatta Hóbor Péter, aki úgy véli: ami ma még újszerű megoldásként jelenik meg a piaci szereplők kínálatában, az néhány év múlva ugyanolyan természetes részévé válik a vállalkozások mindennapjainak.
 
https://www.youtube.com/watch?v=mP10Y0QX0GU

Kapcsolódó cikkek

A győri Audi azt is elárulta, hogy tervez-e elbocsátásokat

2024. március 21. 15:02
Az elbocsátás mint költségcsökkentési tényező nem merült fel az Audi Hungariánál, és nincsenek is ilyen tervek. Győrben inkább a transzformációban hisznek, abban, hogy új kompetenciákon és termékeken vagy szolgáltatásokon keresztül biztosítják a foglalkoztatást. A Rába-parti autóipari vállalat tehát minden pletykát eloszlatott azzal kapcsolatban, hogy a mintegy 12 ezer fős állományából akár több ezer kollégájától is megválhat.

Ezt tudnod kell: január elsejével ez változik az adózásban, adó-visszaigénylésben

2024. január 16. 13:15
Az év eleje hagyományosan a változások időszaka, különös tekintettel az adójogszabályokra. A NAV-tól ezekről kértünk és kaptunk tájékoztatást.