Szja-bevallás: ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, ma már valóság – hasonló evolúciót várnak az áfa területén is

2024. április 11. 17:01
A személyijövedelemadó-bevallások forradalma után hasonló kezdődött a vállalatok áfabevallásánál is: a cégek és könyvelőik elkezdtek átállni az elektronikus ügyintézésre. Az eÁFA számos előnnyel kecsegtet, ráadásul mindjárt itt egy újabb bevallási határidő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik kiemelt szakmai partnere, a Kulcs-Soft technológiai igazgatója, Hóbor Péter szerint az szja-bevallás evolúciójához lesz hasonló ez is.
Szja-bevallás: ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, ma már valóság – hasonló evolúciót várnak az áfa területén is
Az szja-bevallások előtt lesz egy határidős köre a vállalatok eÁFA-bevallásának is / Fotó: Shutterstock
 
Ahogy a személyi jövedelemadó-bevallásoknál átszoktunk az elektronikus ügyintézésre, úgy hódíthat a cégeknél is az eÁFA-bevallás – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt partnere, a Kulcs-Soft technológiai igazgatója. Hóbor Péter szerint az eÁFA-rendszer számos előnnyel kecsegtet: gyorsabb, hatékonyabb és hibamentes, ráadásul a humánerőforrás-hiányon is enyhíthet.
 
Az eÁFA használata 2024. február 1. óta lehetséges akár havi, negyedéves vagy éves áfabevalláshoz, ám egyelőre csak opció, párhuzamosan fennmarad a hagyományos Általános Nyomtatványkitöltőn (ÁNYK) keresztüli bevallási lehetőség is.
 
Az eÁFA-bevallás minden eddiginél egyszerűbb digitális megoldás a szakértő szerint. Nem az a célja, hogy növelje a könyvelők terheit, hanem éppen ellenkezőleg: azt szeretnék, hogy az eszköz illeszkedjen a munkafolyamatokba.
 
Tisztában vagyunk a könyvelői aggodalmakkal, és kiemelten fontos számunkra, hogy ne azt érezzék: az eÁFA csak újabb akadályt jelent munkájukban. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megkönnyítsük számukra az átállást – mondta Hóbor.
 
Melyek az eÁFA előnyei?
A 80 főt foglalkoztató, 2022-ben 2,4 milliárdos árbevételt elérő, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég részt vett a hivatal által létrehozott eÁFA-munkacsoport szakmai munkájában és konzultációiban is, amelyben lefektették a rendszer technológiai alapjait.
 
A teljes eÁFA-rendszer erényei pedig Hóbor Péter szerint a következők:
  • a bevallás közvetlenül a könyvelő programból, egyszerűen küldhető be a NAV-hoz, ezáltal a vállalkozások sok időt spórolhatnak meg, amit más üzleti tevékenységre fordíthatnak;
  • növeli a hatékonyságot is, hiszen az automatizált rendszer révén gyorsítja és egyszerűsíti a folyamatot, nem szükséges átváltani más rendszerekre, ÁNYK-ra;
  • csökkenti a hibalehetőségeket, mivel a NAV előzetesen elvégzi az adóbevallások ellenőrzését, a rendszerbe már csak a hibátlan bevallások kerülhetnek be. Sőt, a NAV a bevallás tartalmi részét is ellenőrzi, és amennyiben kockázatot észlel, figyelmezteti a beküldőt;
mindezek együttesen elősegítik a jogszabályi megfelelést is. Az elektronikus bevallási folyamat egyszerűsíti a kötelezettségek jogszerű teljesítését, biztosítva, hogy minden adózási eljárásuk megfeleljen a hatályos jogszabályoknak.
 
A technológiai igazgató hozzátette: az egyszerűbb bevallási folyamat különösen a komplex vállalkozási tevékenységet folytató cégeknek lehet hasznos,  az eÁFA-rendszer az előnyei révén pedig enyhíthet a szakmában tapasztalható erőforrás-hiányon is.
 
Mindjárt lejár egy újabb határidő
Hamarosan háromezer könyvelő számára válik elérhetővé egy új modul a Kulcs-Soft könyvelőprogramjában, amellyel nemrég a hazai cégek közül az elsők között nyújtottak be egy teljesen elektronikus áfabevallást az egyik kiemelt ügyfelükkel.
 
Az eÁFA-bevallás lehetséges határidejei ugyanis a következők (voltak):
  • a havi bevallási gyakoriságú adózóknak 2024. február 20.
  • a negyedéves gyakoriságú bevallóknak 2024. április 20.
  • az éves gyakoriságú adózóknak pedig majd 2025.
Hóbor Péter szerint a vállalkozások számára is természetessé válik az e-bevallás / Fotó: Kulcs-Soft
 
Ahhoz, hogy az eÁFA-ra való váltás az érintettek számára minél zökkenőmentesebben valósuljon meg, a Kulcs-Soft szakértői ügyfélszolgálata telefonon és e-mailen is elérhető – nem csak a cég ügyfelei számára. Ezenkívül specifikus információs anyagok és oktatóvideók találhatók azoknak, akiknek kérdéseik támadnak az új rendszerben a könyvelőszoftverből közvetlenül benyújtott áfabevallásra vonatkozóan. Emellett a társaság díjmentes próbaidőszakot hirdet az eÁFA-bevallás könyvelőszoftverében 2024. december 31-ig.
 
Párhuzamok az szja-bevallással
A technológiai igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy van egy párhuzam az eÁFA-bevallás ése a májusban esedékes szja-bevallás között: néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy a magánszemélyek pár kattintással nyújtsák be az szja-bevallásukat, ma viszont már ez a jellemző.
 
 A következő néhány évben hasonló evolúciót várunk az áfa területén is - – folytatta Hóbor Péter, aki úgy véli: ami ma még újszerű megoldásként jelenik meg a piaci szereplők kínálatában, az néhány év múlva ugyanolyan természetes részévé válik a vállalkozások mindennapjainak.
 
https://www.youtube.com/watch?v=mP10Y0QX0GU

Kapcsolódó cikkek

Elérhetők az agrárágazati civil szervezeteket támogató 2023- évi pályázat eredményei

2023. július 18. 15:59
Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az agráriumot népszerűsítő kiadványok és rendezvények, valamint a szervezetek nemzetközi képviseletét biztosító kapcsolatépítések száma, amelyek által a mezőgazdaságban és az agrárágazat területén tevékenykedő ágazati civil szervezetek az Agrárminisztérium által is kiemelten fontosnak tartott feladatokat tudnak átvenni, valamint kiemelt szerepet vállalni abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati célkitűzések.

Tulajdonost válthat a Yettel, a GVH-nál jár az ügy

2023. november 30. 16:23
Összefonódási kérelem érkezett be a GVH-hoz, hogy a korábbi hírekben szereplő arab távközlési cég tulajdonába kerülhessen a Yettel – szúrta ki a 24.hu.