Több használható víz a mezőgazdaságnak

2019. december 09. 12:25
A kezelt települési szennyvíz mezőgazdasági öntözés céljából történő biztonságos újrafelhasználására fogadott el a napokban előzetes megállapodást az Európai Bizottság azért, hogy minél több használható víz álljon a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.
A vízhiány sok problémát okozhat a mezőgazdaságban is, ezért kutatják azokat a megoldásokat, amelyekkel biztosítani lehet a víz mennyiségét a biztonságos termelés érdekében.

 

Ennek egyik módja a víz újrahasznosítása, amellyel jelenleg csak néhány tagállamban élnek, jóval az ebben rejlő potenciál alatt.

Az új szabályok megkönnyítik és ösztönzik ennek a pozitív gyakorlatnak az alkalmazását, amely az EU gazdálkodói számára kiszámíthatóbb vízellátást biztosítanak, és segíthetnek az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban, enyhítve annak negatív hatásait. A minimumkövetelmények meghatározásával az új szabályok garantálják e gyakorlat biztonságát és növelik a polgárok bizalmát a mezőgazdasági termékek iránt az EU belső piacán. Továbbá lehetővé teszik a mezőgazdasági termékek belső piacának zökkenőmentes működését, és új üzleti lehetőségeket teremtenek a piaci szereplők és a technológiai szolgáltatók számára.

Az új szabályok értelmében a települési szennyvizet, amelyet már speciális tisztítási folyamatoknak vetettek alá, tovább kezelik, hogy megfeleljen az új minőségi paramétereknek, és így alkalmas legyen a mezőgazdaságban történő felhasználásra, növények öntözésére.

Ezáltal jóval több öntözésre használható víz áll majd a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.

 

 
Fotó: Gál Enikő

 

„Ez a  megállapodás hatékony eszköz lesz az EU számára az éghajlatváltozás néhány kihívásának kezelésére. A víztakarékossági és optimalizálási intézkedések mellett a visszanyert víz használata a mezőgazdasági ágazatban fontos szerepet játszhat a vízhiány és az aszály következményeinek  kezelésében, miközben teljes mértékben garantálja polgáraink egészségügyi biztonságát, mondta Virginijus Sinkevičius, az EU Környezetvédelmi, óceánügyi és halászati ​​biztosa.

Forrás: 
okiemrolnika.pl

Kapcsolódó cikkek

A termelők digitális átállását hogyan szolgálhatják az agráradatok

2020. december 07. 09:44
A mezőgazdaság digitalizációja igazi kihívást jelent a szakpolitikának. Részben azért, mert - más területektől eltérően - rohanunk azután, ami a földeken már zajlik. Gondoljunk csak a drónok, vagy az adathasználat szabályozásának kérdésére – fogalmazott Juhász Anikó a német Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium és az Európai Agrár Kutatási Kezdeményezés online tanácskozásán.

Az OMÉK-on ülésezett a Mezőgazdasági Bizottság

2019. szeptember 27. 09:53
Már hagyomány, hogy az OMÉK-on tartja kihelyezett ülését az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága. Az ülésen résztvevő Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az OMÉK kiváló alkalom arra, hogy megháláljuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők munkáját, amely nagyban hozzájárult külkereskedelmünk föllendüléséhez. Ünnep és a szakmai és üzleti kapcsolatépítés fontos helyszíne.