Több mindenre van hatással a minimálbér-emelés, mint gondolnánk

2021. november 23. 08:55
Januártól bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér összege, ami az idei évhez képest közel 20 százalékos emelést jelent. Ennek az egy összegnek az emelése azonban nemcsak azoknak a munkavállalóknak a pénztárcájára van hatással, akik ennyit keresnek, hanem számos egyéb juttatásra is. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mi mindenre lesz hatással a minimálbér emelkedése 2022-től.
Több mindenre van hatással a minimálbér-emelés, mint gondolnánk

Januártól a minimálbér összege 167 400 forintról 200 000 forintra emelkedik, ami közel 20 százalékos emelést jelent közel 400 ezer munkavállalónak. Emellett további közel félmillió munkavállalót érint közvetlenül a garantált bérminimum emelkedése - ez 219 000 forintról nő 260 000 forintra januártól.

Mire van még hatással a minimálbér összege?

Röviden: számos társadalmi csoport járadékai és juttatásai is jelentős mértékben emelkedni fognak 2022. januártól - a minimálbérrel és a garantált bérminimummal arányos mértékben. Összegyűjtöttük, hogy melyek ezek. 

A minimálbér összegéhez van kötve többek között az álláskeresési járadék maximum összege. Az egy napra kifizetett járadék összege nem haladhatja meg az aktuális minimálbér napi értékét, ami 2022-ben 6 667 forint lesz. Az egy hónapra kifizethető maximális álláskeresési járadék bruttó 200 000 forint.

A táppénz összegének a maximuma is az aktuális minimálbér összegéhez van kötve - ez 2021-ben a minimálbér kétszeresének 30-ad része, azaz legfeljebb napi 11 160 forint. 2022. januártól a napi maximum táppénz összege a 200 ezer forintos minimálbérnek köszönhetően 13 333 forintra emelkedik.

A gyermekgondozási díj (gyed) a szülő korábbi jövedelmének 70 százalékát teheti ki, a maximális összeg azonban a minimálbér összegéhez van kapcsolva. A maximálisan folyósítható összeg a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka - ez 2022-ben legfeljebb 280 000 forint lehet. Ugyanez vonatkozik a nagyszülői gyedre is, mely jövőre szintén legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, vagyis 280 000 forint lehet a jelenlegi jogszabályok alapján.

A diplomás gyed maximum összege attól függ, hogy a jogosult milyen típusú képzésben vesz részt:

  • felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatók a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százalékával számolhatnak - ez 2022-ben 140 000 ezer forint lesz.
  • mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatók pedig a garantált bérminimum 70 százalékára számíthatnak - ez 182 000 forint.
A gyermekek otthongondozási díja (gyod) is eléri jövőre a minimálbér szintjét Novák Katalin november 10-ei bejelentése alapján, vagyis a halmozottan sérült, súlyos fogyatékossággal élő gyermekek családjai is magasabb jövedelemre számíthatnak, mint az idei évben.

Szintén a minimálbér összegéhez kötött annak a járulékkedvezménynek a mértéke, amelyet a munkáltatók vehetnek igénybe megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után. Az állam a járulékokat a minimálbér kétszereséig, azaz 400 000 forintig engedi el 2022. januártól.

Azoknak is a minimálbérhez igazodik az adókedvezménye, akik dolgoznak és meghatározott betegségekben szenvednek, például laktóz intoleranciájuk van vagy cukorbetegek - ők a minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékű személyi kedvezményre jogosultak, ami havonta 10 ezer forintot jelent 2022-től.

Szintén a minimálbérrel arányos mértékben emelkedik a tanulószerződéses pénzbeli juttatások összege - 2022. januártól itt is a 200 ezer forintos összeget kell alapul venni. Ugyanez igaz a szakképzési munkaszerződéses egyéb juttatásokra is.

Magasabb jövedelem, egyszerűbb hiteligénylés?

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésének köszönhetően tehát nemcsak azoknak változik meg a jövedelmi helyzete, akik munkavállalóként kapnak ekkora összeget, hanem azoknak is, akik az ezekhez kötött járadékokra vagy egyéb juttatásokra jogosultak. A magasabb jövedelemnek köszönhetően számukra a hiteligénylés is egyszerűbbé válhat, több szempontból is:

  • egyszerűbben elérhető a bankok által megszabott elvárt minimum nettó jövedelem,
  • a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm) vonatkozó szabályok teljesítése is könnyebb lesz, ezáltal magasabb hitelösszeg igénylésére lesz lehetőség.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a járadékok jelentős része hiteligénylésnél nem számítható be elsődleges jövedelemnek, ami azt jelenti, hogy önmagukban nem teszik lehetővé a hitelfelvételt. Több azonban másodlagos jövedelemként figyelembe vehető, ami szintén előnyt jelenthet a hitelszerződés megkötésénél.

 Forrás: HVG / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Melyik országban mennyit ér a minimálbér?

2022. február 11. 08:45
Az Eurostat statisztikusai 2022 januárjában összehasonlították az Európai Unió egyes tagállamainak minimálbéreit, illetve ugyanezen országok vásárlóerő-paritáson mért minimálbérét, vagyis azt, hogy mennyit ér az adott országban a minimálbérként kapott összeg.

Változások a SZÉP-kártya juttatásaiban

2021. január 20. 09:23
2021. első és második félévére eltérő összeghatárúak lesznek a SZÉP-kártya kedvezményes adózású juttatásai. Az első félévben továbbra is a megnövekedett összeghatárig, szociális hozzájárulási adótól mentesen adhatók a SZÉP-kártya juttatások.