Több mint 200 nyitott levendulás várja a közönséget a szezonban

2023. június 02. 14:35
185 hazai és 44 határon túli olyan levendulásról van tudomásunk, amely a közönség számára nyitott.
 
"Kevesen tudják, hogy az első levendulatövek bencés szerzetesekkel érkeztek hazánkba Olaszországból és hosszú időn keresztül gyógynövényként alkalmazták azokat a kolostorokban. Szintén érdekesség, hogy a valódi levendula megszárított virága hivatalos volt már a Magyar Gyógyszerkönyv 1871. évi első kiadásában is, továbbá hivatalos gyógynövénydrog a jelenleg hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is” – avat be minket Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának mesteroktatója.
Több mint 200 nyitott levendulás várja a közönséget a szezonban
A hazai gazdálkodók 2022-ben 216 hektáron termesztették a valódi (Lavandula angustifolia) és a hibridlevendulát (Lavandula × intermedia) – fotó:pixabay.com
 
Mint megtudjuk tőle, Tihany a levendulatermesztés bölcsőjének tekinthető, Bittera Gyula (1893-1970) illóolajgyáros pedig az üzemi méretű levendulatermesztés megalapítója, aki 100 évvel ezelőtt, az 1920-as évektől kezdődően létesítette tihanyi ültetvényeit. Ez az öreg levendulás ma természetvédelmi oltalom alatt áll.
 
A hazai gazdálkodók 2022-ben 216 hektáron termesztették a valódi (Lavandula angustifolia) és a hibridlevendulát (Lavandula × intermedia).  Emellett persze a lila virágzatú, illatos, kezdetben kolostori gyógynövényt a házikertekben is szívesen ültetik.
 
„Ezek közül 185 hazai és 44 határon túli olyan levendulásról van tudomásunk, amely a közönség számára is nyitott. Valamennyi levendulás „szedd magad” akcióval várja a vendégeket, és több helyszínen kézműves foglalkozásra is várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat” – hangsúlyozza Lakatos Márk, aki a nyitott levendulásokról egy kiváló térképet is készített:
 
 
Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.
 
forrás: agrroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

2022. december 02. 10:43
Geresdlakon, Baranya megyében már 15 éve minden adventkor elkészítik a falu látképét mézeskalácsból. Ez idén se történt másképp, azonban most egy kis csavar is belekerült: egy Ukrajnából menekülő család az elhagyott házukat és új otthonukat is megformázta, a béke jeleként.
Geresdlak miniatűr mézeskalács másában megtalálhatóak a házak, a hivatalok, a bolt és a templomok is, amiket életképekkel egészítenek ki, hogy igazán élethű legyen – számolt be róla a Pécs Aktuál.
 

Korcsolyázás és jótékonyság: megnyílt a Budapesti Karácsonyi Vásár

2023. november 30. 19:12
Kitárta kapuit a Deák Ferenc téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, a Városháza parkban pedig a jégpálya és a karácsonyi élménypark, ahová a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági cipősdoboz-akciója is kitelepült.