Több műszakos munkarend vagy nem?

2019. szeptember 02. 14:30
Olvasói levél

Több műszakosnak minősül-e az Adózóna olvasója üzemében alkalmazott munkarend? Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy kft. húsfeldolgozási tevékenységet végez. A feldolgozóüzemben dolgozó alkalmazottak keddtől szombatig, 8 órában dolgoznak, reggel 3 órától 11.40-ig, vagy 4 órától 12.40-ig. Második műszak nincs. A takarítók keddtől szombatig, reggel 6 és 8.30 között kezdenek dolgozni, és 17 órakor fejezi be a munkát az utolsó takarító. Egy fő karbantartó kolléga szintén keddtől szombatig, 11.10-től 19.40-ig dolgozik. Az irodai alkalmazottak hétfőtől péntekig, 7.30-tól 17 óráig dolgoznak, valamint egy fő irodai alkalmazott szombaton 8 órától 16.40-ig dolgozik. A kérdés az, hogy több műszakosnak minősül-e a munkáltató tevékenysége? Az Mt. 90. § szerinti 80 órába beszámítható-e valamennyi alkalmazott munkaideje?"

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. (Mt.) 90. §-a tartalmazza a számunkra releváns definíciókat, melyekből ki kell indulnunk: 

90. § A munkáltató tevékenysége

a) megszakítás nélküli, ha naptári naponként hat órát meg nem haladó tartamban vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel és

aa) társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul, vagy

ab) a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható,

b) több műszakos, ha tartama hetente eléri a nyolcvan órát,

c) idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.

Fontos annak meghatározása, hogy minek minősül a tevékenység, hiszen a többműszakos munkarendhez számos munka- és pihenőidő-kedvezmény is kapcsolódik.

A törvény valóban meglehetősen pontatlanul fogalmaz a tekintetben, hogy mit tekintünk munkáltatói tevékenységnek. A gyakorlati álláspont jelenleg az, hogy amikor a törvény munkáltatói tevékenységről beszél, akkor nem egy egységes munkáltatói működést vesz alapul, hanem az egyes tevékenységi köröket külön-külön.

Ha külön-külön vesszük az irodai, dolgozói, takarító és karbantartó feladatköröket, ezek esetében nem állapítható meg a több műszakos munkarend.

Forrás: adozona.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Téged is kiidegel a munkád? A legrosszabb stratégia dühből felmondani

2021. május 07. 07:52
Sok filmben láthattuk már ahogyan a szereplők dühösen felmondanak a munkahelyükön, majd bevágják maguk ögött az ajtót. Ez azonban a való életben nem ilyen egyszerű, bármilyen sokat is fantáziálunk rajta. Ehelyett érdemesebb szembenézni a valósággal: mutatjuk, hogyan irányítsd a dühödet produktív cselekvésbe, amely megszabadíthat a boldogtalanságot okozó munkától.

A béremelés 50 árnyalata

2022. július 27. 08:22
Ha szófelhővel akarnám kezdeni, akkor abba olyan szavakat tennék, mint infláció, stagfláció, ár-bér spirál, fedezet, lekötött tőke, megtartás és hasonlók. Hogy miért? Mert valójában egy béremelés sokkal több annál, mint hogy megpróbálom ellensúlyozni az inflációt bérrel, mert számtalan hatása van hosszú- és rövidtávon egyaránt. Ezeket a hatásokat (ígérem nem lesz 50) vesszük sorra a teljesség igénye nélkül.