Többet dolgoztak idén az alkalmi munkaerőként felvettek, mint a korábbi években

2019. október 16. 08:46
Sokkal többet dolgoztak idén az alkalmi munkaerőként felvettek, mint a korábbi években - írta keddi számában a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származó adatsorra hivatkozva.
Az átmeneti időre felvett emberek hat hónap alatt majdnem tizenkétmillió napot töltöttek munkával, az államkasszához idén kilencmilliárd forint adó folyt be az alkalmi és idénymunkások után.

 

Három évvel ezelőtt, 2016 első hat hónapjában még kilencmillió alatt volt a bejelentett napok száma, a tavalyi azonos időszakban rögzített adat pedig már alig maradt el a 11 milliótól.

Három évvel ezelőtt az első félévben még csupán hatmilliárd forint körül alakult az államot megillető összeg.

A NAV kimutatása szerint januárban - amikor általában kevesebb a szezonális elfoglaltság - kétszázezer embert jelentettek be a munkáltatók, de júniusban már 330 ezer ember dolgozott átmeneti jelleggel.

Az adóhatóság szerint leggyakrabban a kereskedelemben vesznek fel rövid időre embert, de gyakori megoldás ez a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és a halászatban is. Alkalmi és idénymunkásokat vállalkozások tízezrei foglalkoztatnak.

    A NAV szóvivője, Kis Péter András a lap kérdésére közölte: a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő időszaki alkalmazottak után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi tevékenységet végzőknél ezer, a filmes statiszták esetében pedig napi háromezer forint adót kell befizetni.

Forrás: 
MTI / magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas lehetőség előtt a magyar agrárium

2021. június 03. 12:08
A Vidékfejlesztési Program új távlatokat nyithat a hazai gazdák előtt az OTP Bank segítségével, hangzott el a pénzintézet sajtórendezvényén, melyen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is részt vett

Online felmérést készít a NAK a koronavírus agrárgazdasági hatásairól

2020. március 18. 07:49
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai körében online felmérést indítunk el, amelynek célja, hogy minél pontosabb képet kapjunk a koronavírus-járvány okozta helyzet mezőgazdaságra és élelmiszeriparra gyakorolt hatásairól.