Tojásfarm és sertésüzem Faddon

2023. szeptember 19. 16:14
Alternatív tojásfarmot adtak át a faddi Duna-Hyb Kft. telephelyén májusban. Az elmúlt héten már a 15 ezer jérce is megérkezett Ausztriából. A beüzemelés napjaiban látogattuk meg a telephelyet, ahol az első tapasztalatokról kérdeztük Reibling Tamás tulajdonos-ügyvezetőt.
Tojásfarm és sertésüzem Faddon
Azért esett a választása a Lohman-­hibridekre (amelyek 17 hetesen kezdték meg életüket az új üzemben), mert a legkevesebb takarmányt igénylik, vagyis a legkisebb termelési költséggel tarthatók.
Tojásfarm és sertésüzem Faddon - Hírnavigátor
 
Az első üzemnapok valóban a legizgalmasabb és legnehezebb időszakot jelentik számukra, erősítette meg az állatorvos végzettségű szakember, aki édesapjával és testvérével több mint harminc éve foglalkozik sertéstenyésztéssel – méghozzá kiváló eredményekkel.
 
„A madár tudja a dolgát, a vas is, de az elektronika még csak a 30 százalékát” – fogalmazott. Ottjártunkkor éppen a külföldi szakembereket várták az optimalizálás érdekében. A teljesen zárt, automatizált technológia német, a szellőzésvezérlés pedig dán fejlesztés eredménye.
A családi vállalkozás a több lábon állás érdekében döntött úgy, hogy a sertéstenyésztés mellé a stabilabb piaci helyzetű és kisebb inputigényű tojástermelésbe is belekezdenek. Mivel a ketreces tartást előbb-utóbb fel fogják számolni, a szabadtartás pedig fajlagosan a legnagyobb költségű, az úgynevezett volier tartástechnológiát választották. Ausztriában több, itthon még csak néhány ilyen üzem működik. Lényege, hogy a madarak nem ketrecekben élik le az életüket, hanem teljesen szabadon közlekednek az 1000 négyzetméteres üzem területén, aminek köszönhetően sokkal kevesebb stressz éri őket.
AZ ÜZEMBEN KÉNYELMES TOJÓFÉSZKEK, AUTOMATIKUSAN ADAGOLT KEVERÉKTAKARMÁNY ÉS BESZERELT IVÓVÍZ ÁLL RENDELKEZÉSÜKRE. A HELYBEN ELÉRHETŐ KEMÉNY ÉS VASAS VIZET SZŰRIK, FERTŐTLENÍTIK, VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTJÁK SZÁMUKRA, VAGYIS GYAKORLATILAG ÁSVÁNYVÍZ MINŐSÉGET KAPNAK.
 
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/Kistermelők Lapja

Kapcsolódó cikkek

Megbuktak az olívaolajok a teszteken: némelyik emberi fogyasztásra sem alkalmas

2024. január 19. 14:37
Egyes termékekről kimondták: emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra alkalmatlanok.
 
141 extraszűz olívaolajat vizsgáltak meg a szakértők, és ezek 42 százalékánál hamisítást vagy címkézési szabálytalanságot állapítottak meg.

Öko minősítésű állomáson végzi a jövőben az öko vetőmagok kísérleteit a Nébih

2022. december 15. 15:01
Idén ősszel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertődi Fajtakísérleti Állomása megszerezte az ökológiai minősítést. A fejlesztéssel lehetővé vált, hogy a hatóság az ökológiai gazdálkodás elvei alapján beállított kísérleteket végezzen, valamint hatékonyan vizsgálhassa az ökológiai gazdálkodásra különösen alkalmas fajtákat. Az átállást szakmai konferenciával egybekötött rendezvénnyel ünnepelte a hivatal december 12-én Zamárdiban.