Tojásfarm és sertésüzem Faddon

2023. szeptember 19. 16:14
Alternatív tojásfarmot adtak át a faddi Duna-Hyb Kft. telephelyén májusban. Az elmúlt héten már a 15 ezer jérce is megérkezett Ausztriából. A beüzemelés napjaiban látogattuk meg a telephelyet, ahol az első tapasztalatokról kérdeztük Reibling Tamás tulajdonos-ügyvezetőt.
Tojásfarm és sertésüzem Faddon
Azért esett a választása a Lohman-­hibridekre (amelyek 17 hetesen kezdték meg életüket az új üzemben), mert a legkevesebb takarmányt igénylik, vagyis a legkisebb termelési költséggel tarthatók.
Tojásfarm és sertésüzem Faddon - Hírnavigátor
 
Az első üzemnapok valóban a legizgalmasabb és legnehezebb időszakot jelentik számukra, erősítette meg az állatorvos végzettségű szakember, aki édesapjával és testvérével több mint harminc éve foglalkozik sertéstenyésztéssel – méghozzá kiváló eredményekkel.
 
„A madár tudja a dolgát, a vas is, de az elektronika még csak a 30 százalékát” – fogalmazott. Ottjártunkkor éppen a külföldi szakembereket várták az optimalizálás érdekében. A teljesen zárt, automatizált technológia német, a szellőzésvezérlés pedig dán fejlesztés eredménye.
A családi vállalkozás a több lábon állás érdekében döntött úgy, hogy a sertéstenyésztés mellé a stabilabb piaci helyzetű és kisebb inputigényű tojástermelésbe is belekezdenek. Mivel a ketreces tartást előbb-utóbb fel fogják számolni, a szabadtartás pedig fajlagosan a legnagyobb költségű, az úgynevezett volier tartástechnológiát választották. Ausztriában több, itthon még csak néhány ilyen üzem működik. Lényege, hogy a madarak nem ketrecekben élik le az életüket, hanem teljesen szabadon közlekednek az 1000 négyzetméteres üzem területén, aminek köszönhetően sokkal kevesebb stressz éri őket.
AZ ÜZEMBEN KÉNYELMES TOJÓFÉSZKEK, AUTOMATIKUSAN ADAGOLT KEVERÉKTAKARMÁNY ÉS BESZERELT IVÓVÍZ ÁLL RENDELKEZÉSÜKRE. A HELYBEN ELÉRHETŐ KEMÉNY ÉS VASAS VIZET SZŰRIK, FERTŐTLENÍTIK, VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTJÁK SZÁMUKRA, VAGYIS GYAKORLATILAG ÁSVÁNYVÍZ MINŐSÉGET KAPNAK.
 
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/Kistermelők Lapja

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas akciózást jelentett be az egyik legnagyobb magyarországi bolt

2024. február 22. 14:47
A Penny február 22-én induló heti akcióiban számos termék árát akár 40 százalékkal is csökkenti valamennyi üzletében, így a friss zöldségekét és gyümölcsökét, bizonyos húskészítményekét, fagyasztott élelmiszerekét vagy a sós snackekét.

Ideje felkészülni: hamarosan csalán, köles, csicseriborsó váltja fel a vízigényes kultúrákat

2023. október 17. 16:35
Vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára az Élelmezési világnapon.
 
A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A “vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50 000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.