Tojásfarm és sertésüzem Faddon

2023. szeptember 19. 16:14
Alternatív tojásfarmot adtak át a faddi Duna-Hyb Kft. telephelyén májusban. Az elmúlt héten már a 15 ezer jérce is megérkezett Ausztriából. A beüzemelés napjaiban látogattuk meg a telephelyet, ahol az első tapasztalatokról kérdeztük Reibling Tamás tulajdonos-ügyvezetőt.
Tojásfarm és sertésüzem Faddon
Azért esett a választása a Lohman-­hibridekre (amelyek 17 hetesen kezdték meg életüket az új üzemben), mert a legkevesebb takarmányt igénylik, vagyis a legkisebb termelési költséggel tarthatók.
Tojásfarm és sertésüzem Faddon - Hírnavigátor
 
Az első üzemnapok valóban a legizgalmasabb és legnehezebb időszakot jelentik számukra, erősítette meg az állatorvos végzettségű szakember, aki édesapjával és testvérével több mint harminc éve foglalkozik sertéstenyésztéssel – méghozzá kiváló eredményekkel.
 
„A madár tudja a dolgát, a vas is, de az elektronika még csak a 30 százalékát” – fogalmazott. Ottjártunkkor éppen a külföldi szakembereket várták az optimalizálás érdekében. A teljesen zárt, automatizált technológia német, a szellőzésvezérlés pedig dán fejlesztés eredménye.
A családi vállalkozás a több lábon állás érdekében döntött úgy, hogy a sertéstenyésztés mellé a stabilabb piaci helyzetű és kisebb inputigényű tojástermelésbe is belekezdenek. Mivel a ketreces tartást előbb-utóbb fel fogják számolni, a szabadtartás pedig fajlagosan a legnagyobb költségű, az úgynevezett volier tartástechnológiát választották. Ausztriában több, itthon még csak néhány ilyen üzem működik. Lényege, hogy a madarak nem ketrecekben élik le az életüket, hanem teljesen szabadon közlekednek az 1000 négyzetméteres üzem területén, aminek köszönhetően sokkal kevesebb stressz éri őket.
AZ ÜZEMBEN KÉNYELMES TOJÓFÉSZKEK, AUTOMATIKUSAN ADAGOLT KEVERÉKTAKARMÁNY ÉS BESZERELT IVÓVÍZ ÁLL RENDELKEZÉSÜKRE. A HELYBEN ELÉRHETŐ KEMÉNY ÉS VASAS VIZET SZŰRIK, FERTŐTLENÍTIK, VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTJÁK SZÁMUKRA, VAGYIS GYAKORLATILAG ÁSVÁNYVÍZ MINŐSÉGET KAPNAK.
 
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/Kistermelők Lapja

Kapcsolódó cikkek

Kormánystratégia az élelmiszeriparban: újabb és újabb beruházásokra van szükség

2022. december 09. 12:21
Szijjártó Péter a magyar élelmiszeripar jelentősségéről beszélt.
 
A magyar élelmiszeripar átment a stresszteszten, miután a világgazdasági nehézségek ellenére is növekedési pályán tudott maradni az elmúlt években, de ennek fenntartásához folyamatosan újabb beruházásokra van szükség – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
 

Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción

2023. február 03. 13:15
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában – mondta az InfoRádiónak az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Héjja Csaba hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell kisebb áremelkedéssel.
 
Az elemző úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.