Törlik az összes Lufthansa-járatot a sztrájk miatt – reagált a Budapest Airport

2024. február 19. 16:58
A Lufthansa földi személyzetének kedd hajnalban kezdődő sztrájkja már a hétfői közlekedésre is hatással van. Törlik ugyanis az LH 1342 járatszámú Frankfurt-Budapest járatot, kedden pedig minden járatot Budapest és Frankfurt, illetve Budapest és München között – felelte a Budapest Airport a Világgazdaság érdeklődésére.
Törlik az összes Lufthansa-járatot a sztrájk miatt – reagált a Budapest Airport
A Lufthansa németországi földi kiszolgálóinak munkabeszüntetése miatt a légitársaság a hétfői LH 1342 járatszámú Frankfurt-Budapest járatát, valamint minden 2024. február 20-án Budapest és Frankfurt, illetve Budapest és München között közlekedő járatát törölte – közölte a Budapest Airport a Világgazdaság érdeklődésére. 
 
A repülőtér válaszai szerint, amennyiben további változás áll be a menetrendben, újabb tájékoztatást adnak ki, egyúttal kérték az utasokat, további információért vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.
 
Az Austrian, a Brussels és a Swiss járatait nem törlik
A Budapest Airport hozzátette: a munkabeszüntetés a Lufthansa-csoport Budapestre járatot üzemeltető további légitársaságait (Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines) nem érinti, azok jelen állás szerint a sztrájk idején változatlanul közlekednek.
 
A bő egynapos sztrájk a Lufthansa két fő csomópontjának számító frankfurti és müncheni repülőtereket, valamint Berlint, Düsseldorfot, Hamburgot, Köln-Bonnt és Stuttgartot is érinti. 
A Verdi szakszervezet bejelentése szerint a Lufthansa földi kiszolgálói kedd hajnali 4 órától szerda reggel 7.10-ig sztrájkolnak.
 
A Verdi 12,5 százalékos béremelést követel a földi kiszolgáló személyzet 25 ezer dolgozója számára, vagyis legalább havi 500 euró (194 ezer forint) többletet 12 hónapos időszakra, valamint 3000 euró (1,17 millió forint) egyszeri kifizetést az infláció ellensúlyozására.
 
A sztrájk által érintett repülőterek: Frankfurt, München, Hamburg, Berlin, Düsseldorf, Köln és Stuttgart. Michael Niggemann, a Lufthansa emberi erőforrásokért felelős igazgatósági tagja szerint a sztrájk nem szerencsés, mivel a német légitársaság a tárgyalások során „messzemenő” ajánlatot tett – amelyet a Verdi elutasított –, és ez kellemetlenséget okoz az ügyfeleknek és a személyzetnek egyaránt.
 
Egy hasonló sztrájk miatt február elején ezer tervezett járatból 900-at töröltek, ami mintegy százezer utast érintett.
28 February 2023, Hesse, Frankfurt/Main: A Lufthansa passenger aircraft taxis to its take-off position at Frankfurt Airport. Lufthansa presents its business figures for the year 2022 on March 3.
Németországot, Európa legnagyobb gazdaságát számos országos sztrájk sújtja, amelyek a légi közlekedést, a vasutat és a tömegközlekedést érintik. Németországban gyakorlatilag mindennapossá váltak a munkabeszüntetések. Január elejétől több kulcsfontosságú ágazat is leállt Németországban, tüntettek a gazdák, majd hat napig a mozdonyvezetők, ami jelentős károkat okozott Európa egyébként is gyengélkedő legnagyobb gazdaságának.
 
Németország gazdasága továbbra sem jutott túl a holtpontján. A recesszióban lévő német gazdaság bruttó hazai terméke csökkent 2023 utolsó negyedévében, ami várhatón a jövőben is így marad.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Geotermikus energia segíti a távfűtést Mosonmagyaróváron

2023. március 27. 12:57
Az élhető környezet kialakítása és a megbízható energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője pénteken, Mosonmagyaróváron az EU-Fire Csoport geotermikus fűtőművének átadásán, ami a településen távfűtést segíti majd.
A tárcavezető leszögezte, jelenlegi kihívásaink, a szomszédunkban kialakult háborús helyzet, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók és az ezek következtében magas energiaárak arra ösztönöznek bennünket, hogy minél hamarabb alakítsuk ki a rendelkezésünkre álló, önálló energiaforrásainkat. A magyar kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát.

Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben júniusban

2023. június 30. 12:47
Júniusban az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulatindex, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban némileg javult - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön kiadott felméréséből.
Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 1,1 ponttal 95,3 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban a kamatlábak gyors emelkedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve. Elemzők előzetesen 96,0 pontos júniusi indexre számítottak.